אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> חוקתי ומנהלי >> החמרת הדרישות לקבלת אזרחות פורטוגלית: כיצד יושפעו המועמדים?

החמרת הדרישות לקבלת אזרחות פורטוגלית: כיצד יושפעו המועמדים?

מאת: עו״ד הילה פינקו | תאריך פרסום : 24/04/2018 21:24:00 | גרסת הדפסה

עורך דין, החמרת הדרישות לקבלת אזרחות פורטוגלית: כיצד יושפעו המועמדים? עו״ד הילה פינקו

לאחרונה הוחמרו הדרישות להשגת אישור הקהילה היהודית בפורטוגל כחלק מהליך קבלת אזרחות פורטוגלית. בעקבות השינוי, כל מועמד נדרש כיום להציג עץ משפחתי מפורט שמוכיח קשר לקהילה.

באפריל 2015 נכנס לתוקף בפורטוגל חוק המכונה "חוק האינקוויזיציה". לפי החוק, יהודים ספרדים שהם נצר לצאצאי היהודים שעזבו את פורטוגל מסוף המאה ב-15 ואילך זכאים לבקש אזרחות פורטוגלית.

אחת הסיבות לחקיקת החוק הייתה רדיפת היהודים בתקופת האינקוויזיציה שהחלה בפורטוגל בשנת 1496 ורצונה של הממשלה לחזק את הקשרים עם הקהילות היהודיות ברחבי העולם ולהכיר במורשת היהודית. חוק דומה נחקק גם בספרד אך במדינה זו התנאים לקבלת אזרחות מחמירים יותר.

כידוע, פורטוגל היא אחת מ-28 המדינות החברות באיחוד האירופאי, ואזרחיה יכולים לגור בכל אחת ממדינות האיחוד, לעבוד, ללמוד, לרכוש נדל"ן ולנוע בחופשיות בין המדינות. כלכלות ספרד ופורטוגל מתבססות במידה רבה על השקעות זרות ותיירות והן בעלות שיעור אבטלה גבוה יחסית לשאר מדינות האיחוד האירופי, במיוחד בקרב צעירים. לאנשים שאינם מחזיקים באזרחות אירופאית, ומתכננים ללמוד או לעבוד ברחבי היבשת, מאפשר החוק החדש דרך יחסית קלה ובטוחה לקבל אזרחות.

מאז כניסתו לתוקף של החוק, אלפי ישראלים ויהודים מרחבי העולם הגישו בקשות לאזרחות במשרד הפנים הפורטוגלי. על פי נתונים לא רשמיים, קרוב ל -2500 צאצאים של יהודי ספרד כבר קיבלו אזרחות פורטוגלית ו-14,000 בקשות נוספות נמצאות בתהליך.

עץ משפחה מפורט

השלב הראשון בתהליך ההתאזרחות הוא קבלת אישור עקרוני של אחת הקהילות היהודיות בפורטוגל בדבר זכאותו של המבקש. בפורטוגל שתי קהילות יהודיות, בפורטו ובליסבון, ועל מבקש האישור להוכיח קשר לאחת מהן.

עד לאחרונה לא היו דרישות רשמיות מצד הקהילה להוכחת הקשר המשפחתי. העניין היה נתון לשיקול דעתו של מי שבחן את הבקשה מטעם הקהילה והתרשמותו מהמסמכים שהוגשו.

ואולם, בתחילת פברואר השנה (2018) חלה החמרה בדרישות של הקהילות ומשרד הפנים הפורטוגלי.

על פי הסכם חדש בין הקהילות היהודיות של פורטו וליסבון לבין משרד הפנים, במסגרת הגשת הבקשה על המועמד לצרף עץ משפחה מפורט. את עץ המשפחה יכול המבקש להכין בעצמו או לפנות לצורך כך לשירותי גנאולוג מקצועי. עץ המשפחה חייב להיות מפורט ככל האפשר בהתחשב בתעודות ובמסמכים שיש למשפחתו של המבקש, אותם יש לצרף לבקשה.

המטרה העיקרית של צירוף עץ המשפחה היא להמחיש את השושלת הספרדית של המבקש. 

מועמד ששייך למשפחה שגורשה ממדינה מוסלמית במהלך המאה העשרים יכול לפרט פחות מ-5 דורות אחורה, אך עליו לנמק זאת. במקרים אחרים, הפירוט צריך להיות ברמה גבוהה יותר. כך למשל, עץ המשפחה של משפחות שעברו מפורטוגל ללונדון ולאמסטרדם במאות השש-עשרה והשבע-עשרה צריך להגיע עד לדורות הללו.  

החמרה נוספת בדרישות היא שעל עצי המשפחה לכלול עבור כל אחד מהאנשים המפורטים בעץ את הפרטים הבאים: תאריך לידה, תאריך פטירה (אם כבר אינו בחיים), תאריך נישואין ומקום הלידה.

במצבים שבהם חלק מהנתונים אינם ידועים, גם לאחר מחקר, יש להשאיר את הערך המתאים ריק ולנמק מדוע. כל בקשה שתוגש ללא עץ משפחה ערוך בהתאם לדרישות או שתכיל נתונים שאינם נכונים תידחה. בנוסף, על המבקש להסביר מדוע אין באפשרותו לפרט דורות נוספים אחורה, מעבר למה שפורט בעץ המשפחה.

מה משמעות ההחמרה בדרישות?

הדרישות החדשות יצמצמו באופן ניכר את מספר הבקשות שמתקבלות על ידי הקהילה היהודית, שכן, נדרשת רמת הוכחה גבוהה יותר לצורך קבלת האישור העקרוני שלה לכך שהמבקש הוא אכן צאצא של יהודי פורטוגל. כך למשל, היו יהודים שגורשו לארצות כמו טורקיה או מרוקו אך לא תמיד יש למבקש אפשרות להוכיח שמוצאה של משפחתו, שמזה כמה דורות מתגוררת בישראל, במדינות אלה.

כמו כן, בעבר, משרדי עורכי דין נהגו לערוך את בדיקת הזכאות ללא עלות וללא התחייבות וכעת, מאחר שהבקשה כרוכה בהליכים בירוקרטיים יותר מורכבים, לא ניתן לספק שירות זה בחינם.

בנוסף, יש לקחת בחשבון שהכנת עץ המשפחה כשלעצמו אינו מבטיח את קבלת האישור העקרוני של הקהילה היהודית או את האזרחות הפורטוגלית. יש דרישות נוספות שעל מבקש האזרחות לעמוד בהן כגון, עבר פלילי נקי בארץ או בחו"ל. ישראלים רבים נוסעים לטיולים ארוכים לאחר שירותם הצבאי למדינות במזרח או בדרום אמריקה ועליהם להמציא תעודות יושר אם שהו מעל 3 חודשים ברצף באותה מדינה.

לסיכום, פורטוגל עדיין מקדמת בברכה בקשות אזרחות של צאצאי המגורשים אולם ידה כבר אינה קלה על ההדק ועל מבקשי האזרחות נדרשת רמת הוכחה גבוהה יותר.

* עורכת דין הילה פינקו עוסקת באזרחות פורטוגלית

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום חוקתי ומנהלי באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום חוקתי ומנהלי
מדריך מקוצר לזוגות מעורבים
עו"ד מירי נחשונוב, צילום: סטודיו גומות

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ