גבר שנהג להכות את זוגתו ואיים כי לא יירגע עד שיקבור אותה, הורשע בתקיפה בנסיבות מחמירות ובאיומים. למרות זאת, בימ"ש השלום גזר עליו חמישה חודשי עבודות שירות בלבד.
גזר הדין, שניתן לפני כשבועיים, מעלה שאלות באשר לענישה ההולמת לאותם בני זוג שמעבר לאלימות הפיסית, גם מאיימים ברצח במפורש.
לכתבות נוספות בנושא:
ביוני 2011 הרשיע בימ"ש השלום נאשם בעבירות של תקיפת בת זוג בנסיבות מחמירות ואיומים. שלושה כתבי אישום שהוגשו נגדו גוללו את מסכת האלימות שבה נהג כלפי זוגתו ואם בתו.
לפי אחד מכתבי האישום, במאי 2010, חבט הנאשם את ראשה של זוגתו בקיר, הצמיד אותה למיטה בכוח והניח את ידיו על צווארה. כחצי שנה לאחר מכן, תקף הנאשם את זוגתו פעם נוספת, אחז בה ואיים: "אני אקבור אותך שני מטר מתחת לאדמה, אני אהרוג אותך".
הנאשם לא חדל ממעשיו. בחלוף שנה, הכה שוב את זוגתו בפניה, בראשה ובגבה. שבועיים לאחר מכן, שוב איים שישחט אותה.
כתב אישום נוסף, שהוגש נגד הנאשם האלים, ייחס לו עבירת איומים על עובדות סוציאליות ממשרד הרווחה. בתגובה לכך שלא אפשרו לו להיפגש עם בתו, אמר להן הנאשם: "עכשיו אני מבין למה יש רצח במשפחה".
לאור מסוכנתו ועברו הפלילי העשיר, הפרקליטות ביקשה להטיל על הנאשם מאסר בפועל למשך שנה-שנתיים לצד עונשים על תנאי ופיצוי לזוגתו.
מתסקירי שירות המבחן עלה כי לנאשם דפוסים מושרשים של עבריינות: מגיל צעיר הוא השתמש בסמים ונהג באלימות. עם זאת צוין, כי הנאשם עבר שינוי, התנקה מסמים והצליח להשתלב בעבודה. שירות המבחן המליץ להטיל עליו צו מבחן למשך שנה וחצי לצד מאסר על תנאי, ולהימנע מהטלת מאסר בפועל.
סנגורו של הנאשם ביקש לאמץ את המלצת שירות המבחן. הוא טען כי בחלק מהאירועים הנאשם התגונן מפני אלימות מצד זוגתו, וכי חומרתה של עבירת האיומים כלפי העובדות הסוציאליות נמוכה. הוא הוסיף, כי מאז 2011 הנאשם לא ביצע עבירה שכללה אלימות פיזית, וציין כי כיום הוא מנהל אורח חיים נורמטיבי.
העדיף את השיקול השיקומי
"עבירות חמורות הקשורות באלימות במשפחה, נושאות בצדן מאסר לריצוי מאחורי סורג ובריח ואין צורך להכביר מילים אודות ההחמרה הנדרשת בענישת גברים המבצעים עבירות אלימות כלפי בנות זוגם. נקבע כי עבירות אלימות בכלל ועבירות אלימות בין בני זוג בפרט מחייבות ענישה מרתיעה ומוחשית", כתב השופט יוסי טופף.
באשר לאיומי הנאשם על העובדות הסוציאליות, ציין השופט כי אף שיש לייחס להם חומרה יתרה, לא ניתן להתעלם מכך שהאיומים נאמרו ברגע של כעס, ללא תכנון מקדים, ולא מומשו.
השופט קבע, כי הנסיבות האישיות של הנאשם, שלקח אחריות על מעשיו, התנקה מסמים ונמצא בהליך טיפולי, מצדיקות הקלה משמעותית בעונשו בשל רצונו להשתקם.
לאור זאת, גזר השופט על הנאשם עונש של חמישה חודשי מאסר שירוצו בעבודות שירות, מאסר על תנאי לתקופה של עשרה חודשים, צו מבחן לתקופה של 18 חודשים, והתחייבות בסך 8,000 שקל להימנע מלעבור עבירת אלימות למשך שלוש שנים.
חרף העובדה שהמחוקק ייחד לעבירות אלימות במשפחה חומרה יתרה, ישנם מקרים שבהם יעדיף בין המשפט את הפן השיקומי-טיפולי על פני ענישה מחמירה. בדרך כלל מדובר במקרים שבהם מוכח בפניו, כמו במקרה זה, כי מדובר בנאשם שהשתקם או שעבר טיפול באלימות או שמדובר במקרה חד-פעמי ובאדם ללא עבר פלילי.
* עו"ד בני ברקי עוסק במשפט פלילי.
**הכותב לא ייצג בתיק.
***המידע המוצג במאמר זה הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.