ייבוא של חלקי משקפיים הוביל למחלוקת בין רשת חנויות האופטיקה לבין רשות המסים. השופט קיבל את עמדת החברה וקבע כי עמדת המדינה אינה מגובה בבסיס עובדתי או משפטי איתן.
בית משפט השלום בתל-אביב קיבל את תביעתה של אופטיקה הלפרין להחזרי מכס ששילמה על חלקי משקפיים שיובאו על ידה ב-2015. השופט אביים ברקאי קבע כי מדובר במוצרים פטורים ממס והורה למדינה לשלם לרשת כ-222 אלף שקל עבור החזרי המכס שנגבה שלא בצדק, בתוספת הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד.
אחת השאלות המרכזיות שנדונו במסגרת התביעה הייתה האם יש לסווג את המוצרים שייבאה הלפרין כמשקפיים או כמסגרות ועדשות. התשובה גוררת השלכות כלכליות, שכן לפי צו המכס באותה תקופה "משקפיים" היו פטורות ממס בעוד שמוצרים שמסווגים כחלפים, כלומר מסגרות ועדשות, מחויבים בתשלום.
רשות המסים טענה כי המוצרים המיובאים אינם משקפיים אלא "חלקי חילוף", כלומר מסגרות ועדשות הנמכרות בנפרד.
השופט ברקאי הסביר כי אחד המבחנים הנוגעים לעניין הוא "מבחן ההשתלבות", שבו בודקים האם המוצר המיובא נועד לשיווק כמוצר מוגמר או משתלב במוצר שהעסק מוכר. מאחר שהמוצרים שייבאה הלפרין נועדו להרכיב בסופו של דבר משקפיים – הרי שהם משתלבים לחלוטין בעסקיה שהם מכירת משקפיים.
המדינה הקשתה וטענה כי עדיין לא מדובר במוצר מוגמר אלא בחלקי חילוף אבל השופט דחה עמדה זו והבהיר כי המדינה לא הוכיחה אותה ברמה העובדתית.
לא מסובך
בהמשך דחה השופט טענה נוספת של המדינה, ולפיה חלק מהמוצרים המיובאים היו "משקפי פריימלס" (ללא מסגרת), שהרכבתם מסובכת ומורכבת ולכן אין לסווג את חלקיהם הלא מורכבים כמוצר סופי, כלומר כמשקפיים. השופט השתכנע שלא מדובר בפעולה מורכבת אלא דווקא ב"חיבור פשוט", ובנוסף הבהיר כי בכל מקרה "מורכבות הפעולה ושיטותיה" לא אמורה להילקח בחשבון לצורך סיווג המוצר מבחינת מכס.
מכאן השופט ניגש אל טענה אחרת של המדינה, שלפיה בכל מקרה השבת המכס תיעשה רק ביחס למוצרים שהוכח לגביהם כי החיוב במכס לא "גולגל" ללקוחות שרכשו אותם.
בנושא זה השופט הבהיר כי עקרונית, עמדתה של המדינה נכונה, אלא שהתובעות הוכיחו באמצעות חוות דעת מבוססת מאת רו"ח כי לא היה שום שינוי במחירי המוצרים בין התקופה שבה הם לא חויבו במכס לבין תקופה מאוחרת יותר, שבה חויבו. במילים אחרות: הן לא גלגלו את חיוב המכס אל הלקוחות.
לעומת זאת, המדינה לא בדקה את מחירי המוצרים ולכן השופט ציין כי די בכך שהמדינה לא הציגה חוות דעת נגדית כלשהי כדי לקבל את עמדתה של הלפרין.
בסיכומו של דבר, המדינה חויבה לשלם להלפרין כ-186,200 שקל בגין החזרי המכס, בתוספת הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך 35,000 שקל.
- ב"כ התובעות (אופטיקה הלפרין, אחים הלפרין ו-י.ד. הלפרינ'ס): עו"ד דפנה כאהן, עו"ד יהונתן כאהן
- ב"כ הנתבעת: עו"ד שירה ויזל-גלצור
* עו"ד משה אורן ממשרד קן - דרור & הראל ושות' עוסק בתחום המיסים
** הכותב לא ייצג בתיק
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.