אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> המדריך לניהול תיק גירושין

המדריך לניהול תיק גירושין

מאת: שני ליבמן, עו"ד; מורן אלבז-קונפורטי, עו"ד | תאריך פרסום : 20/06/2013 16:28:00 | גרסת הדפסה

אחת ההחלטות הקשות ביותר שמזמנים החיים היא ההחלטה להתגרש. ההחלטה הזאת הופכת קשה פי כמה כאשר יש ילדים ונכסים משותפים, וכאשר לתוך המשוואה הזו נכנסים עוד אין ספור פרמטרים, שכלל לא עולים על הדעת ברגע ההחלטה על הגירושין.

בעולם מושלם, שני האנשים, שהבינו שמוטב להם כי ייפרדו דרכיהם, היו מסדירים ביניהם את עקרונות החלוקה ואת האופי הפרקטי שלה ודואגים זה לרווחתה של זו ללא קנטרנות, רגשות שליליים וחיכוכים. בסופו של יום, הרי, האינטרס של כולם הוא להמשיך בחייהם עם כמה שפחות משקעים.

אולם העולם, כידוע, אינו מקום מושלם. יש דרכים רבות להתגרש ויש לקוות כי גם בדרכים הקשות יצליחו המתגרשים לשמור על שפיות דעתם ושלוות נפשם, תוך שמירה על האינטרסים הכלכליים שלהם.

יעוץ משפטי הוא כמו טיפול רפואי

כאשר מי מבני-הזוג בוחר בגירושין או שהגירושין מאולצים עליו, הצעד הראשון והחשוב ביותר הוא קבלת יעוץ משפטי מעורך-דין העוסק בתחום המעמד האישי. יעוץ נכון יוביל לתוצאה הרצויה במהירות האפשרית ותוך חסכון מקסימלי במשאבים רבים - כלכליים ואחרים.


גם אם אתם בטוחים שאתם יודעים מה אתם רוצים וגם אם אתם מתגרשים תוך שיתוף פעולה, כדאי לזכור שאדם מן הישוב אינו בקיא בחוק ובפסיקה הרווחת והמשתנה מעת לעת. על כן, וממש כמו שאתם פונים לטיפול רפואי במקרה הצורך, פנו ליעוץ משפטי מתאים. תהיה זו טעות לנהל את הגירושין בערכאות המשפטיות בעצמכם.

עורך דין רגיש או עורך דין תקיף?

יתכן ותפגשו מספר עורכי-דין בטרם תחליטו על עורך-הדין המתאים לכם. אין בכך כל פסול, ומוטב כי תבחרו את עורך הדין שלכם בתבונה. בחירה נבונה מבטיחה חיבור נכון ומועיל בין הלקוח לבין עורך הדין.


עורכי-הדין בתחום המעמד האישי נדרשים לרגישות גבוהה מאוד בניהול של תיקי גירושין: עליהם לדעת מתי להרפות ומתי ללחוץ, מתי נכון יהיה לנהל משא-ומתן ומתי להילחם בעבור הלקוח, עליהם להיות קשובים לרגשות המפעפעים אצל הצדדים, שלעיתים אין להם נגיעה למצב המשפטי לאשורו, ולדעת להלך בין הטיפות על מנת לדאוג לאינטרסים של הלקוח.


כדאי גם לבדוק מהו אופיו של עורך-הדין אל מול אופיו של הלקוח: אם הלקוח מרגיש מאוים ומבקש לסיים את המחלוקות בצורה נאותה, עדיף לו להתרחק מעורך דין הנחשב "לוחמני". יחד עם זאת, לעיתים אין מנוס אלא להתחבר לעורך דין לוחמני, שכן רק בדרך זו יושגו מטרותיו של הלקוח. החיבור הנכון לעורך-הדין, תוך הערכה נכונה של דרכו ומניעיו של הצד השני, הם מהמפתחות החשובים לסיום מהיר של ההליך.

גם ייצוג משפטי הוא סוג של זוגיות...


על עורך-הדין לעבוד תוך שיתוף ועדכון מלא של הלקוח, הן בפרטים והן באסטרטגיית העבודה. על הלקוח, מצדו, לתת אמון מלא בעורך-הדין, להקשיב לעצותיו ולמלא אחר הוראותיו למען קבלת התוצאות המיטיבות עמו, בהנחה שהן התוצאות שבשמן פנה לעורך-הדין.


על הלקוח לזכור תמיד, כי עליו לגלות את כל המידע הרלוונטי לעורך-הדין. הסתרת מידע עלולה להוביל להחלטות קשות, שיפגעו, בסופו של דבר, בלקוח עצמו. פעמים רבות הסתרה של מידע מובילה לכך שהתיק הסתיים עוד לפני שהחל.


עורך-דין טוב מכין עצמו מבעוד מועד לכל תקרית אפשרית, אך הדבר מתאפשר רק כאשר כל המידע הרלוונטי גלוי לעיניו ומצוי בידיו.

מהו "מרוץ הסמכויות" שמדברים עליו כל הזמן?


ישראל היא מקום ייחודי בעולם, לאור העובדה כי גירושין יכולים להתבצע בה אך ורק בבית הדין הרבני. יחד עם זאת, מתוקף היותה גם מדינה חילונית, שחוקקה חוקים המסדירים מצבי פרידה וגירושין, התפתח כאן ספורט מפוקפק למדי: "מרוץ הסמכויות".
מרוץ הסמכויות מתייחס לעובדה ש

שני הגופים - בית-הדין הרבני ובית המשפט לענייני משפחה - מוסמכים לדון בתיקי גירושין, אלא שכל גוף עושה זאת מהשקפת העולם הייחודיות לו מתוקף מהותו. יש להדגיש, כי ההנחה, שכל ערכאה פוסקת לטובת מין מסוים - לטובת גברים או לטובת נשים - אינה עומדת במבחן המציאות, ויש מקרים בהם ערכאה הנחשבת לטובת "הגברים" תפסוק דווקא לטובת האישה.

אז כיצד להחליט על ערכאת הגירושין?


כאשר בוחנים את הדרך הנכונה לנהל את תיק הגירושין, על עורך-הדין לבדוק את הרכוש שצברו הצדדים בנפרד וביחד, את רמת החיים אותה ניהלו הצדדים עד לפרוץ הסכסוך, את העילות לסכסוך, ואת הפרטים הפרוזאיים האחרים: מספר הילדים, גילם ואורח חייהם; המצב התעסוקתי של בני-הזוג ויכולת ההשתכרות שלהם; בדיקת הסכם-ממון, אם קיים וכו'.

לאחר בחינה מדוקדקת של כל הפרמטרים לעיל, יחליט עורך-הדין היכן לנהל את התיק: האם בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה, או שמא בשתי הערכאות גם יחד? ומה קורה כאשר הצד השני הקדים להגיש תביעה לאחת מהערכאות?


כך, לדוגמא, במידה והצד השני הגיש תביעת גירושין לבית-הדין הרבני, על עורך הדין שמנגד למהר ולהגיש תביעה למזונות קטינים בבית המשפט לענייני משפחה, ולדאוג לקבל החלטה בטרם הדיון בבית-הדין הרבני. באופן כזה עניין מזונות הקטינים יהיה בסמכות ביהמ"ש.


דוגמא נוספת היא של גבר, המבקש להתגרש ולפרק את השיתוף בבית המגורים במהירות האפשרית. את תביעת הגירושין - לרבות משמורת ומזונות - עליו להגיש לבית הדין הרבני, בעוד שאת התביעה לפירוק השיתוף בבית עליו להגיש דווקא בבית המשפט לענייני משפחה. הסיבה לכך היא, שכך יוכל לקבל פסק-דין לפירוק השיתוף במהירות האפשרית.


בדוגמא מקבילה, כאשר אישה מבקשת לשמר את הנישואין ו/או למנוע את פירוק השיתוף בבית, עליה להגיש את תביעתה לשלום בית או למזונות בבית הדין הרבני, כיוון שכך יתאפשר לה להגיש בקשה למדור ייחודי.
הטקטיקה הננקטת עשויה להכריע את הכף ואף להוביל להסכמים בין בני הזוג.

לסיכום


ניהול תיק גירושין אינו דבר של מה בכך. הפרטים הרבים, מהם תיבנה אסטרטגית העבודה, מצריכים תשומת לב מיוחדת. נישואין הם עניין מורכב למדי, ועל אחת כמה וכמה פירוקם וההתדיינות סביב הפירוק. חשוב מאוד לזכור, ששיקול דעת - של הלקוח ושל עורך-הדין - יוביל לתוצאות רצויות באופן בטוח יותר מאשר החיפזון והרצון לנקמה.


*המחברות, בעלות משרד אלבז קונפורטי - ליבמן, עוסקות בתחום המעמד האישי והמקרקעין.

** המידע המוצג במאמר הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה
בעקבות פרשת גז: על תופעת הסרבנות והדרכים להתמודד איתה
עו"ד אביטל רבינוביץ, צילום: רונן עמרני

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ