האישה הקימה עסק לבניית ציפורניים ונהנתה מהפקדות מזומן ו"ביט" נאות ביותר בחשבונה, מבלי לדווח על כך. השופט הסכים שמדובר בחוסר תום לב
תיאלץ להתמודד עם חובותיה בעצמה: בית משפט השלום בבאר שבע הורה לאחרונה על ביטול הליך חדלות פירעון לחייבת שהסתירה מידע מהותי מהממונה על חדלות פירעון. אף שהצהירה בפני האחרון כי הכנסותיה מתמצות בקצבאות זעומות, בפועל נמצא שהחייבת נהנית מתזרים נאה שבאחד החודשים אף עבר את 14 אלף השקלים. השופט מנחם שח"ק קבע שהתנהלותה נגועה בחוסר תום לב.
החייבת (36), גרושה ואם ל-4, החלה לנהל הליך חדלות פירעון על רקע חובותיה הכבדים, בשאיפה לקבל הפטר. לצערה הממונה לא חשב כמוה, ובספטמבר האחרון המליץ על ביטול ההליך לחלוטין. בין היתר נטען שהחייבת הסתירה מהממונה את העובדה שהיא מפעילה עסק בתחום בניית הציפורניים, ואת ההכנסות שהניב שהעסק.
לדברי הממונה התנהלות החייבת אינה עולה בקנה אחד עם הצהרותיה במסגרת ההליך, לפיהן היא מתקיימת רק מקצבאות נכות וילדים ומסיוע בשכר דירה. לתמיכה בטענתו הפנה הממונה לפרסומים של עסק הציפורניים ב"פייסבוק", לרבות מחירון וכרטיס ביקור. עמדתו, כאמור, הייתה כי הסתרת המידע עולה כדי חוסר תום לב המצדיק לבטל את ההליך.
לעומתו טענה החייבת שבסך הכול ניסתה "לעשות ציפורניים" לבנות משפחה וחברות תוך שהרוויחה מכך סכומים זעומים, והעסק נסגר לדבריה בחלוף תקופה קצרצרה של חודש בלבד. היא הביעה רצון להישאר בהליך חדלות הפירעון וביקשה שיוענק לה הפטר לאלתר.
יותר מ-14,000 שקל בחודש אחד
השופט שח"ק הבהיר שגם אם לפי גרסת החייבת, לפיה היא הרוויחה סכומים מסוימים מבניית ציפורניים למשך חודש בלבד, הרי שהיה עליה לדווח על כך לממונה. מכל מקום, התרשמות השופט הייתה שהעסק הופעל למשך הרבה יותר מחודש, וכי הוא הניב לחייבת רווחים גבוהים מאלה שבהם הודתה.
כך, לדברי השופט החייבת לא ידעה להסביר את מהות הזיכויים בחשבונה, במזומן ובאפליקציית "ביט", אשר נפרשו על פני חודשים רבים והיו בסכומים לא מבוטלים. "מדובר בסכומים משמעותיים", הדגיש השופט, "כאשר, בין היתר בנובמבר 2023 נרשמו זיכויים של כ-2,500 שקל, בדצמבר 2023 - 3,300 שקל, בחודש מרץ 2024 כ-9,000 שקל, בחודש אפריל למעלה מ-14,000 שקל, בחודש יולי 1,730 שקל ובמהלך חודש אוגוסט 2024 - 1,450 שקל".
בתוך כך השופט חידד כי חלק ניכר מזיכויי ה"ביט" הם בשיעור התואם את מחירון עסק הציפורניים כפי שפורסם בפייסבוק, והדבר תומך במסקנה שמדובר בתשלומים שקיבלה החייבת בגין מתן שירות בניית ציפורניים. "מדובר בתשלומים שחלקם התקבל חודשים ארוכים לאחר הופעת הפרסומים בפייסבוק, וממילא הדבר תומך בעמדת הממונה שלפיה היחידה הוסיפה והפעילה את העסק הרבה מעבר לחודש אחד", כתב.
בסיכום העניין קבע השופט כי לנוכח הסתרת החייבת הן את עצם הקמת עסק הציפורניים והן את ההכנסות שהוא הניב עבורה, כמו גם הימנעותה מלהסביר את מקור ההפקדות בחשבונה – הרי שהחייבת "מכסה טפחיים ומגלה טפח בהליך, אינה משתפת פעולה כמצופה ממי שנהנה מהגנותיו, והתנהלותה נגועה בחוסר תום לב".
לפיכך קבע השופט שהליך חדלות הפירעון יבוטל, כשהמשמעות היא שהחייבת תיאלץ להסדיר את חובותיה בכוחות עצמה, ללא עזרת בית המשפט.
- ב"כ החייבת: עו"ד אודי קליפי
- ב"כ הממונה: עו"ד רחלי וקנין
עו"ד אביחי ורדי
עוסק/ת ב-
חדלות פירעון
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.