במסגרת תביעה לביטול העסקה שהגיש הבעלים לאחר שנדרש לשלם מס שבח התגלה כי העסקה הייתה למעשה עסקת מכר רגילה שכונתה "מתנה" רק כדי לזכות בהטבות מס
בתביעה שהגיש נגד אלמנת דודו ביקש בעליה של קרקע בכפר אכסאל לבטל הסכם מתנה מ-2016 במסגרתו העביר לה את זכויותיו. השופט הבכיר שאהר אטרש מבית המשפט המחוזי בנצרת אמנם דחה את טענתו כי מסמכי העסקה זויפו ומעולם לא היה שותף לה. ואולם, הוא החליט לבטל את ההסכם בכל זאת לאחר שהתברר שנכרת למראית עין בניסיון לקבל פטור ממסים ובפועל העסקה הייתה עסקת מכר רגילה.
לפי גרסת התובע הוא גילה על ההסכם לראשונה ביוני 2017, כשקיבל דרישה לתשלום מס שבח על עסקת מתנה. לטענתו, הוא הופתע מאוד כיוון שמעולם לא מסר לאף אחד את הקרקע. לאחר שערך בירור התגלה לו שהיה קורבן ל"תרגיל עוקץ מתוחכם המבוסס על מלאכת זיוף מזעזעת" מצד אלמנת דודו.
התובע טען כי לא היה לו כל אינטרס להעביר לדודתו את הקרקע חינם אין כסף, ומעולם לא חתם על הסכם המתנה או על המסמכים הנלווים, והחתימות שמופיעות עליהם מזויפות.
מנגד, אלמנת הדוד (הנתבעת) הכחישה את טענותיו וטענה כי ההסכם נחתם כדין וכחוק, וכי הטענות שהחתימות מזויפות שקריות. עוד היא הבהירה כי העסקה כלל לא הייתה עסקת מתנה אלא עסקת מכר רגילה והיא שילמה לתובע את התמורה המלאה עבור הקרקע. לטענתה, התובע הוא זה שדרש לקרוא להסכם "הסכם מתנה" כיוון שהיה משוכנע כי באופן הזה תהיה העסקה פטורה ממס.
עורך הדין שערך את ההסכם הגיע להעיד בהליך וציין כי הוא התבקש על ידי שני הצדדים להכין את מסמכי העסקה. התובע חתם על המסמכים בפניו, בחנות של ובן דודו של (ובנה של הנתבעת) בנוכחות חבר נוסף. עוד לדבריו, לאחר שאבי התובע גילה שסייע לבנו למכור קרקע שנתן לו במתנה כדי שיבנה בה בית הוא התעצבן והתעמת איתו.
להסכם כוזב אין תוקף מחייב
השופט הבכיר שאהר אטרש קבע כי הוא מעדיף את גרסת עורך הדין על פני "גרסתו המשונה של התובע". השופט הוסיף כי דבריו של עורך הדין נתמכו גם בעדות בן דודו של התובע והאדם הנוסף שנכח בחנות בשלב החתימה. בנוסף, השופט קבע כי התובע לא הגיש חוות דעת גרפולוגית כדי להוכיח את טענתו בדבר זיוף חתימתו. לאור הממצאים הללו שוכנע השופט שהתובע חתם על מסמכי העסקה ביודעין.
בתוך כך השופט גם שוכנע שההסכם כלל לא היה הסכם מתנה. השופט ציין כי גרסתה של הנתבעת שלפיה שילמה עבור הקרקע הייתה עקבית לאורך כל הדרך ונתמכה אף היא בעדויות. למעשה, גם מגרסת התובע עלה כי לא היה כל הגיון בכך שייתן לה במתנה קרקע שקיבל כדי להקים בית.
משכך, השופט קבע כי ההסכם האמיתי היה הסכם מכר. עם זאת, השופט דחה את טענת הנתבעת כי התובע הוא זה שהתעקש על ה"מתנה" נוכח העובדה שההסכם קובע שכל תשלומי המסים יחולו עליה. "יותר סביר בעיני", כתב, "שכל המעורבים בעסקה נתפסו לכלל טעות משסברו כי אם תוצג העסקה כעסקת מתנה היא תהיה פטור ממס שבח בהיותה עסקה בין 'קרובי משפחה'".
השופט קבע כי לפי החוק להסכם פיקטיבי שנכרת למראית עין אין תוקף מחייב ומשכך הוא מבוטל. לא נפסקו הוצאות בנסיבות.
- ב"כ התובע: עורך דין מ. סעיד מחאג'נה
- ב"כ הנתבעת: הישאם הווארי, עורך דין חוזים
עו"ד אסף לאור
עוסק/ת ב-
דיני חוזים
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.