פרשיית הגירושין של "אחד מעשירי עולם", שגרושתו עתרה לביטול הסכם הממון ביניהם, זכתה לכותרות רועשות במיוחד. באופן צפוי לחלוטין נדחו עתירותיה של האישה הן על ידי בית המשפט לענייני משפחה והן על ידי בית המשפט המחוזי.
הסכם הממון, שאושר בבית המשפט ושנחתם לבקשת הגבר כתנאי להמשך הזוגיות, קבע הפרדה רכושית מלאה בין בני הזוג בהסכמת האישה, ובמקרה של פרידה - תשלום של סכום מוסכם מראש מאת הגבר לאישה. שנים לאחר מכן, עת התגרשו בני הזוג, עמד הבעל בהתחייבותו. האישה, מצידה, עתרה לביטול ההסכם ותבעה חלוקה שיוויונית של כל הרכוש שנצבר במהלך החיים המשותפים.
תנאי עושק?
לטענת האישה, היא חתמה על ההסכם מבלי שהבינה כראוי את טיבו ואת תנאי העושק שהוא מכתיב, מה גם שבני הזוג לא נהגו בהתאם להסכם במהלך חייהם המשותפים וחיו בשיתוף מלא, ועל כן דינו להתבטל.
לא נפרט כרגע את תנאי ה"עושק" של הסכם הממון עם "אחד מעשירי עולם", שנדחה על ידי שתי הערכאות שדנו בתיק - ביהמ"ש לענייני משפחה וביהמ"ש המחוזי. השופטים קבעו, שהטענות לעושק ולאי-הבנה הן חסרות בסיס, ושכל העדויות הצביעו על כך שהאישה ידעה היטב על מה היא חותמת, קיבלה יעוץ משפטי צמוד והיתה שותפה פעילה בניסוח ההסכם.
לא חסרים מקרים בהם אחד מבני הזוג מתחרט על הסכם ממון שחתם עליו טרם הנישואים או במהלכם, או על הסכם גירושין. המדיניות המוצהרת והעקבית של בתי המשפט היא שלא לבטל או לשנות הסכמים אלה, בפרט משקיבלו תוקף של פסק דין ולאחר שהשופט הקריאם לצדדים ווידא שהבינו את תנאיהם.
הסכמים כאלה הם בעלי מעמד מיוחד ורק טעמים מיוחדים וכבדי משקל יאפשרו את ביטולם: הוכחת עושק, מרמה או טעות יסודית, פגיעה בקטינים, פגיעה בתקנת הציבור ומקרים חריגים נוספים.
מגמת הפסיקה מוגדרת יפה בפסק דין שניתן בעליון בשנת 1994, בתביעה לביטול הסכם גירושין: "יש לנסות ולהקנות להסכם יציבות ואמינות, כדי לטפח הסדרים מוסכמים בין בני זוג שנפלה ביניהם מחלוקת שאינה ניתנת ליישוב, אחרת לא יהיה ערך להסכם גירושין וכל הסכם יהיה רק שלב ביניים עד לפניה חוזרת לבית המשפט".
תנאים משתנים למציאות משתנה
ההנחה היא, שההסכמים עשויים לחסוך התדיינויות נוספות בבתי משפט ולסיים סכסוכים זוגיים מחוץ לכתליו. אותו "אחד מעשירי עולם" לא הצליח ליהנות מתכלית ההסכם שיזם, אולם יש לקוות שהדחייה הכפולה של עתירות גרושתו ירתיעו בני זוג מלפתוח לדיון הסכמים שאושרו בניסיון לקבל יותר ממה שהסכימו לו.
המסקנה? חישבו היטב על מה אתם חותמים ואלו השלכות יש לתנאי ההסכם בטווח הארוך. לכן אם אתם רוצים לאפשר לעצמכם גמישות עתידית עליכם לכלול בהסכם תנאים התקפים רק למספר שנים מוגדר מראש, שלאחריו הם נפתחים למו"מ חדש או סעיפים המגדירים שינויים עתידיים מהותיים כגון הולדת ילדים, שינויים פיננסיים ועוד. כך ישתנו תנאי ההסכם ויתאימו אותו למציאות המשתנה, ואף ימנעו מאבקים משפטיים חסרי תוחלת.
ולעורכי הדין - הסבירו היטב ללקוחותיכם שהסכמי ממון וגירושין הינם מחייבים, ושלא ניתן לבטלם או לשנותם בקלות. אמנם, לעיתים בני הזוג להוטים כבר "לחתום ולסיים", אך יש להבהיר להם שלא יוכלו לחזור בהם בעתיד. כך יימנעו מהם פזיזות משפטית, עוגמת נפש והוצאות מיותרות.
* עו"ד גיתית נחליאל עוסקת בדיני משפחה.
**המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמור.
למדור: דיני משפחה
אתר המשפט הישראלי פסקדין
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.