אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> מקרקעין ונדל"ן >> העליון הכיר בעסקת מקרקעין ללא כתב-'זעקת ההגינות' גוברת על דרישת הכתב

העליון הכיר בעסקת מקרקעין ללא כתב-'זעקת ההגינות' גוברת על דרישת הכתב

מאת: יעל גורליק, עו"ד | תאריך פרסום : 21/03/2011 13:15:00 | גרסת הדפסה

לפסק הדין בעניין שם טוב נ' פרץ ואח'

בית המשפט העליון קבע, כי למרות היעדרו של מסמך בכתב, יש ליתן תוקף להתחייבות לעשות עסקה במקרקעין בשל "זעקת ההגינות" נוכח חוסר תום ליבה המשווע של המוכרת, אך הזהיר: אין בכך כדי להמעיט מערך דרישת הכתב.

בין המערערת לבן דודה ניטשה מחלוקת באשר למכירת קוטג' שבנתה המערערת עם בעלה דאז. בעוד שבן הדוד טען, כי נערכה עסקה בעל פה לרכישת הנכס, והוא אף העביר את מלוא התמורה ונהג בו מנהג בעלים לאורך שנים, טענה המוכרת, כי העסקה כלל לא השתכללה, שכן לא הייתה מודעת לה. בעקבות מכירת הנכס לצד ג' עקב הליכי כינוס, התקבלה תביעתו של בן הדוד לפיצוי כספי בגין אבדן הנכס, ועל כך הגישה המוכרת ערעור לביהמ"ש העליון.

השופטת חיות קבעה, כי הוכח כי הנכס אכן נמכר לבן הדוד, וזאת בין היתר, על סמך העובדה שהתמורה המלאה עבור הנכס שולמה, הוא קיבל בו חזקה ונהג בו מנהג בעלים לאורך שנים.

בהיבט המשפטי נקבע, כי המקרה דנן נמנה על אותם מקרים מיוחדים ויוצאי דופן בהם 'זעקת ההגינות' מצדיקה את אישור העסקה למרות היעדר מסמך בכתב המעגן אותה.

שחרור המוכרת מן ההתחייבות למכור את הנכס לבן דודה, כך נקבע, סותרת את עקרון תום הלב באופן שאין להסכין עמו, שכן המוכרת ניסתה להתנער מן העסקה בחוסר תום לב שהתבטא, בין היתר במכתב שכתבה לבן הדוד ובו הודתה בפה מלא כי זה רכש ממנה את הנכס וכי היא מתכוונת לנצל את היעדרו של מסמך כתוב כדי להתנער מן העסקה, ואף מימשה את איומה כאשר סירבה לפעול לרישום זכויותיו ומשכנה את הנכס לטובת הבנק.

השופט רובינשטיין הסכים עם השופטת חיות אך הוסיף, כי יש להיזהר מריקון תוכנה של דרישת הכתב ועל כן יש להשתמש במשורה ב"זעקת ההגינות".

"כלפי מה אמורים הדברים- כלפי החשש פן יטו בתי המשפט להקל ראש בדרישת הכתב, ולזאת לא נוכל ליתן יד [...] על כן ייטיבו עושי עסקה, ולוא גם במשפחה, כי יעלוה על הכתב כדרישת המחוקק, ויחסכו מעצמם ומבתי המשפט את המסע הפרשני המפרך כדי לאשש את עסקת, ולוא בגדרי 'זעקת ההגינות'", כתב השופט.

השופט עמית ציין, כי במקרה דנן מדובר בהכרה של המשפט ב"מעשה עשוי" המפעיל את 'זעקת ההגינות' וזאת לאור העובדה, כי הסכם המכר בוצע בחלקו המהותי.

לפסק הדין בעניין שם טוב נ' פרץ ואח'

למדור: דיני מקרקעין

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

חוקים קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום מקרקעין ונדל"ן באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום מקרקעין ונדל"ן
כך תקבלו היתר בנייה ותתגברו על החסמים
עו"ד נועה טלבי | ראובן קופיצ'ינסקי

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ