בזמן האחרון רבים בישראל מתבקשים על ידי הבנקים לחתום על מסמכים לגילוי פרטים, שאם לא כן חשבונם יוקפא לאלתר, והכל במסגרת המגמה השלטת במדינות המערב – הגברת שיתוף הפעולה בכל הקשור למתחמקים מתשלום מיסים.
אחד המסמכים שהובא לידיעתנו נושא את הכותרת "הצהרה בדבר תושבות מס וויתור על סודיות". מעבר למידע הטריוויאלי שהלקוח מתבקש למלא – כגון שם, כתובת, מספר תעודת זהות ופרטים נוספים – מורכב המסמך גם מסעיפים רבים נוספים בהם הלקוח מתבקש לפרט את האזרחויות השונות שלו, מספרי דרכון, האם הוא תושב מס במדינות אחרות, ואף הצהרה בדבר אזרחות ותושבות אמריקאית (כולל אם הוא יליד ארה"ב).
מעוניינים בייעוץ על גילוי מרצון?
עו"ד גילוי מרצון
כמו כן, בסוף המסמך על הלקוח להצהיר כי הוא מקיים את כל הנדרש מבחינת חובות הדיווח על אותו החשבון, לרבות כל דין זר רלוונטי, וכי הוא משלם את כל המיסים הנדרשים בהתאם לחוקי אותה מדינה זרה או משתתף בה בתוכנית של גילוי מרצון.
בנוסף, על הלקוח לוותר על סודיות המידע בקשר לחשבון ולהסכים לשני תנאים:
- המידע בטופס יועבר לרשות המס בישראל, וייתכן שזו תעביר אותו הלאה לרשויות זרות בהן הלקוח תושב או אזרח.
- הבנק יוכל למסור מידע בקשר לחשבון אם יתבקש לעשות זאת על ידי רשות מוסמכת לכך בישראל או בחו"ל.
יצירת "רשת" בינלאומית
נראה כי מסתמנת כאן הגברת הילוך שעולה בקנה אחד עם התזכיר שיצא ב-16 למרץ 2015 מטעם בנק ישראל לידי הבנקים. בתזכיר זה הבנקים נדרשו לנקוט בשורה של פעולות מול לקוחותיהם, על מנת להיערך בצורה נאותה למאבק בהעלמות מס, בדגש על חבויות מס מחוץ למדינה בה נפתח החשבון, בין אם הלקוח תושב אותה מדינה ובין אם לאו.
המגמה של שיתוף פעולה בינלאומי במאבק בהעלמות מס מוצאת את ביטוייה גם בשורה של פעולות שנעשו בשנת 2014.
ב-30 ליוני 2014, חתמה ישראל על הסכם עם ארה"ב ליישום Foreign Accounts Tax Compliance Act – FATCA.FATCA היא חקיקה אמריקאית המחייבת מוסדות פיננסיים מחוץ לארה"ב למסור לרשות המסים האמריקאית מידע על לקוחות שהם אזרחי ארה"ב. מוסדות שאינם משתפים פעולה עם החקיקה צפויים לסנקציות של ניכוי מס במקור של עד 30% על כל הכנסה שמגיעה למוסדות אלו ושמקורה מארה"ב. יישום החוק צפוי להתחיל בספטמבר 2016.
על מנת להיערך להעברת המידע, המוסדות הפיננסיים בישראל החלו כבר מזמן לנקוט באמצעים לאיסוף מידע מלקוחותיהם על מנת לתעד מי מהם אזרחים אמריקאיים. כך שאם הינכם אזרחים אמריקאים, וודאי התבקשתם (או שתתבקש בקרוב) על ידי הבנק למלא טופס W9. בטופס זה עליכם למלא את מספר הזהות האמריקאי שלכם – Social Security Number (SSN), ופרטים מזהים נוספים למטרות מס. המידע הרלוונטי יועבר ל-IRS (מס הכנסה האמריקאי) וייבדק על ידו.
בספטמבר 2014, פרסמה רשות המיסים נוהל גילוי מרצון חדש במטרה לעודד ישראלים שעברו על החוק ולא דווחו כנדרש על כלל הכנסותיהם (כולל הכנסות שהפיקו מחו"ל), לבצע הליך של גילוי מרצון ובכך למנוע נקיטת הליכים פליליים נגדם.
תוקפו של הנוהל החדש יפוג ב-31 לדצמבר 2016. בנוסף לכך, וכהוראת שעה נוספו עוד שני הליכים: האפשרות להגיש בקשה לגילוי מרצון בצורה אנונימית, וכן מסלול מקוצר שמטפל בבקשות לגילוי בצורה מהירה יותר, כאשר סך ההון הלא מדווח בבקשה אינו עולה על שני מליון שקל, וההכנסה החייבת במס בעקבותיה, אינה עולה על חצי מליון שקל. שני ההליכים הללו קיבלו הארכת זמן וכעת תוקפם עד ליום 30 ביוני 2016.
כמו כן, באוקטובר 2014 הודיעה ישראל על מחויבותה להצטרף למנגנון רב לאומי לחילוף אוטומטי של מידע בנושאי מס בין מדינות שמובילה ה-OECD, וזאת עד לסוף 2018. התחייבות זו באה במסגרת מאמצי רשויות המס בישראל להגברת האכיפה על דיווח ותשלום מיסים מצד תושביה, ובייחוד ביחס לאלה המחזיקים בחשבונות בנקים ובנכסים מניבי הכנסה בחו"ל.
כך צפויה להיווצר רשת גדולה של מדינות שיחליפו ביניהן מידע על בעלי חשבונות, במטרה להעמיק את גביית המסים מאנשים ומחברות המחזיקים בכספים בלתי מדווחים. חשוב לציין כי בכל מקרה לא תהיה העברת מידע אם העברתו עלולה לפגוע בביטחון המדינה, בשלום הציבור או בביטחונו, בחקירה תלויה ועומדת, או בעניין חיוני אחר למדינת ישראל.
הזמן הולך ואוזל – זוהי העת לפעול
לאחרונה אישרה מליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק לתיקון פקודת מס הכנסה, הכוללת, בין היתר, הוראות המאפשרות חילופי מידע וסיוע בין ישראל לבין מדינות עמן נחתמה אמנה למניעת כפל-מס או נחתם הסכם לחילופי מידע.
בסוף נובמבר השנה, הצטרפה ישראל לאמנה המולטילטרלית בדבר סיוע מינהלי הדדי בענייני מס, ובכך הפכה למדינה ה-91 שחתומה עליה.
שורת הפעולות הללו, ורבות שכנראה יתווספו אליהן בעתיד, גורמת ל"הידוק החבל" סביב צווארם של אנשים שטרם דווחו על חשבונות או שילמו מיסים כנדרש מהם, בין בישראל ובין מחוצה לה. שעון החול מתקתק והזמן לגילוי מרצון מתחיל להתקצר. זה הזמן לפעול.
* עו"ד מירית רייף ממשרד עו"ד דייב וולף עוסקת במיסוי אמריקאי ובינלאומי ובניהול תיקי השקעות הון
** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.