בית הדין התרשם שמצבה הרפואי של האישה אינו מאפשר לה לקבל גט. הבעל חויב עקרונית במזונות אך החיוב כרגע תיאורטי שכן הטיפול באישה ממומן מכספי פיצויים
בית הדין הרבני בנתניה קיבל לאחרונה בקשה של אדם להתיר לו לשאת אישה שנייה לאחר שאשתו נפגעה קשה מסיבוכי ניתוח קיסרי. בני הזוג היו נשואים שלוש שנים בלבד לפני האירוע והבעל מגדל את הבת שנולדה להם לבדו. משפחתה של האישה התנגדה למתן ההיתר ודרשה סידור גט אך הדיינים התרשמו כי האישה אינה כשירה הלכתית למעמד.
בני הזוג נישאו ב-2005. ב-2008 עברה האישה ניתוח קיסרי בבית החולים לניאדו ונולדה להם בת. בגלל סיבוכים נערכו לה ניתוחים ובין היתר הוצאת הרחם. כתוצאה מכך היא סבלה ממצב דלקתי והועברה לבית החולים איכילוב בת"א. במהלך השינוע לאיכילוב היא עברה החייאה ממושכת מה שגרם לה לפגיעה מוחית קשה.
היום האישה סובלת מפגיעה קוגניטיבית ונזק מוחי קשה, מחולשת גפיים ואינה שולטת בסוגרים.
הבעל ביקש להתיר לו לפתוח דף חדש ולשאת אישה נוספת. עוד הוא ביקש לפטור אותו מחיובים כלשהם כלפי אשתו. הוא ציין כי האישה קיבלה סכומי כסף נכבדים כפיצויים ויש לה נכסים, מה שמבטיח את כל צרכיה בעתיד.
האיש טען כי לפי חוות דעת רפואיות מצבה של אשתו מוגדר ״צמח״ ואין צפי לשיפור בעתיד.
בני משפחתה של האישה, שמתפקדים כאפוטרופסים לגוף ולדין, הציגו חוות דעת שלפיה האישה אינה צמח אלא נמצאת במצב הכרה מינימלי המאפשר לה לתקשר ולהבין שאלות ופקודות, והיא אף יכולה לבצע את חלקן בעזרת מחשב. במצב זה לדבריהם היא כשירה לקבל את הגט. הם דרשו לסדר את הגט ולחייב את הבעל בכתובה שסכומה 180,000 שקל.
על מנת להתרשם מנכונות טענות משפחת האישה ולבדוק אם ניתן לסדר גט, תיאם בית הדין פגישה עם האישה ועם שתי המטפלות שלה, מרפאה בעיסוק וקלינאית תקשורת.
הדיינים כתבו כי לא התרשמו שהכתיבה על גבי המחשב נעשתה על ידי האישה עצמה, אלא באמצעות המטפלות בלבד.
דיון והכרעה
הרב יצחק רפפורט ציין שגם אם תתקבל טענת המשפחה כי האישה מסוגלת להבין ולתקשר באמצעות המחשב, מצבה לא מאפשר חיי זוגיות מינימאליים.
עוד הוא כתב שבני הזוג שייכים לעדה הספרדית כך שלא חל עליהם חרם דרבינו גרשום האוסר לשאת אישה שנייה ואין צורך בהיתר של מאה רבנים (כפי שצריך כשמדובר באשכנזים).
הדיין כתב כי מכל חוות הדעת שהתקבלו עולה שהאישה נמצאת במצב וגיטיבי או במצב של הכרה מוגבלת, וכל ההבנה שלה מסתכמת בביצוע פקודות פשוטות בלבד. לבית הדין לא הוכח שהאישה יכולה להבחין בין גט לבין מסמך אחר כך שלפי ההלכה היא אינה כשירה לקבלו.
בנסיבות אלה קבע הדיין כי הבעל רשאי לשאת אישה שנייה בכפוף לאישור העקרוני של נשיא בית הדין הגדול. הדיין קבע שהבעל חייב במזונות אשתו אך לנוכח נכסיה וכספיה של האישה אין לחייב אותו כרגע לשלם לה סכום כלשהו. עוד נקבע כי יש לרשום הערת אזהרה על חלקו של הבעל בדירה המשותפת בסכום של 50,000 שקל לצורך גביית מזונות וצרכי רפואה בעתיד.
הרב אוריאל אליהו הצטרף לתוצאה. הרב צבי בוקשפן סבר בדעת מיעוט כי לצורך קבלת ההיתר לשאת אישה שנייה על הבעל להשליש את הכתובה ולבטח באופן ברור את מלוא סכום הכתובה.
- ב״כ הבעל: עו"ד יקיר כובאני
- ב״כ האישה: לא צוין
עו״ד חני קורנז
עוסק/ת ב-
דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.