הרווחה מיהרה להוציא שלושה ילדים ממשמורת אמם, לאחר שהתמוטטה עקב התמכרות לאלכוהול. בית המשפט המחוזי קבע כי מוטב היה לגבש הסדר שתוצאותיו פוגעניות פחות.
בית המשפט המחוזי בחיפה קיבל לאחרונה ערעור שהגיש אב לשלושה (9.5, 7.5 ו-4.5) על החלטת בית המשפט לנוער להוציא את הילדים למרכזי חירום והורה שישהו בבית דודתם – אחותו. השופט סארי ג'יוסי התרשם כי לא היה מקום לנקוט בצעד כה קיצוני שעה שהילדים יכולים לשהות בקרב בת משפחה שעמה הם מרגישים בנוח.
ההורים – נכים על רקע נפשי – מוכרים לרווחה עקב סכסוך קשה ואלים שפרץ לפני כ-4 שנים, לאחר שהאב עזב את הבית.
בתחילת השנה הוא הגיש תביעת משמורת, במסגרתה הוחלט שהילדים (שני בנים ובת) יהיו במשמורת האם והאב יקיים עמם מפגשים תחת פיקוח, זאת בין היתר לנוכח דיווחי הגורמים המקצועיים שלפיהם הוא מתקשה להציב גבולות, לא מסתדר ללא התערבות וזקוק להדרכה אינטנסיבית.
לפני כחודשיים מצבה של האם – המכורה לאלכוהול – הידרדר, והיא איימה בהתאבדות והייתה שיכורה ומבולבלת, ולא ידעה היכן הילדים. בעקבות זאת הוחלט שתיכנס למכון גמילה והעובדת הסוציאלית הגישה בקשה דחופה להוצאת הילדים למרכזי חירום.
בית המשפט הורה שעד למתן ההחלטה הילדים ישהו אצל דודתם, וכשבוע לאחר מכן נענה לבקשה והילדים הועברו באופן זמני למרכזי חירום (הבנים לחוד והבת לחוד) לצורך עריכת אבחון.
האב לא השלים עם החלטה זו, ובערעור שהגיש למחוזי ביקש להחזיר את הילדים לאחותו, תוך שהבהיר כי לא מדובר בילדים שהוכרזו כנזקקים, והם לא היו בסכנה מיידית שהצדיקה את הרחקתם מהמשפחה.
האם לעומת זאת ביקשה שהילדים יישארו במרכזי חירום. לטענתה, הדודה – שמטופלת בעצמה בשלושה ילדים – תתקשה להעניק להם את הטיפול לו הם זקוקים במצבם הנפשי המורכב. עוד היא טענה כי בשבוע שהיו אצלה היא לא נפגשה עמם בעוד שאביהם שהה שם רוב הזמן.
היועץ המשפטי של משרד הרווחה והעובדת הסוציאלית הסכימו עם האם. העובדת הסוציאלית ציינה כי הותרת הילדים אצל משפחת האב עשויה להעצים את הסכסוך ולהביא להסתה, וכי המטרה היא להרחיק אותם מ"שדה הקרב" כדי שהאבחון ייערך במקום ניטרלי ורגוע.
לטובת הקטינים
השופט סארי ג'יוסי קיבל את הערעור וקבע כי לא היה זה מוצדק לנקוט בצעד הקיצוני של הוצאה למרכז חירום כשיש עבור הילדים פתרון חלופי של שהייה בביתה של בת משפחה שאותה הם מכירים.
"... מחובת העו"ס היה, כמי שאמונה על טובת הקטינים... לבכר כל הסדר אחר שתוצאותיו פחות פוגעניות מזה של הוצאה למרכז חירום, גם אם במחיר של מתן הזדמנות נוספות להסדר דוגמת זה בו התנסו הקטינים אצל דודתם... תוך מתן הנחיות ברורות לדודה באשר להתנהלות הנדרשת ממנה", נכתב.
השופט ציין כי התרשם מהדודה לחיוב והאמין להבטחתה לשתף פעולה עם הגורמים המקצועיים. בתוך כך השופט ציין כי בעוד שדווח כי המצב של הילדים אצל הדודה היה טוב, הדיווחים ממרכזי החירום היו חיוביים פחות.
לאור הדברים האמורים השופט הורה על החזרת הילדים לדודתם. עם זאת, כדי להבטיח את שיתוף הפעולה הוא הורה לה לחתום על התחייבות לקיום מפגשים עם האם, תיאום ביקורי האב מול העובדת הסוציאלית, הגעת הילדים לאבחון והתחשבות באורח חיים הדתי.
- ב"כ המערער (האב): עורך דין יוסי נקר
- ב"כ המשיבה (האם): גבי ברנדס, עו"ד דיני משפחה
- ב"כ היועמ"ש: עו"ד ר. הס-בכר מהלשכה המשפטית-משרד הרווחה
- האפוטרופסית לדין: עו"ד שלומית ברנס (זערור)
עו"ד רועי ויסמן
עוסק/ת ב-
דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.