אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> פלילי >> הקלות הבלתי הנסבלת: הצד השני של תלונות על אלימות במשפחה

הקלות הבלתי הנסבלת: הצד השני של תלונות על אלימות במשפחה

מאת: עו"ד חזי כהן | תאריך פרסום : 28/08/2014 10:12:00 | גרסת הדפסה

להתייחסות הרצינית והמבורכת לתלונות נשים על אלימות במשפחה יש גם צד שני: הגבר, שחירותו נשללת בן רגע, רק משום שהוגשה נגדו תלונה. לא מעט נשים מגישות תלונות שווא ממניעי נקמה או ככלי ללחוץ על הגבר להיענות לבקשותיהן במסגרת הסכסוך המשפחתי. עו"ד חזי כהן על החרב המרחפת מעל ראשי הבעלים.

אישה שגילתה כי בעלה בוגד בה רצתה להתנקם בו על מעשיו ופנתה למשטרה בתלונת שווא כי בעלה מכה אותה ונוהג בה מזה זמן רב באלימות. הבעל "האלים" נעצר מיד. לאחר שהאישה הוקלטה כי בדתה את המעשה ממניעי נקמה, הבעל שוחרר, לא לפני ששהה עשרה ימים במעצר על לא עוול כפו. כיצד הגענו למצב בו קל כל כך לשלול חירותו של אדם? ומה ניתן לעשות?

במרוצת השנים נחשפנו למקרי רצח רבים של נשים בידי בעליהן או בני זוגן, מצב אשר הוביל להחמרת החוק וההתייחסות של המשטרה לתלונות על עבירות אלימות של גברים כלפי נשותיהם.

אלא שיחס מחמיר זה, שנועד למטרה הנעלה של שמירה על חיי נפגעות אלימות, הפך בחלק מהמקרים, לאמצעי נקמה או סחטנות בידי האישה. גברים רבים מוצאים עצמם קורבן לסחטנות בת הזוג, עמה הם מצויים בסכסוך משפטי או אחר. הנשים, מצדן, מודעות לכוח הרב שבידיהן: ביכולתן לשלול את חירותו של הגבר ולהוביל למעצרו במרחק תלונה אחת בלבד.

מדוע לרוב האישה "צודקת"?

כשאישה מתלוננת על אלימות מצד בן זוגה המשטרה מעדיפה "לא לקחת סיכונים" והתוצאה היא שהגבר, לרוב, מוצא עצמו במעצר עד הבאתו בפני שופט מעצרים, אשר בוחן את התלונה. שופט הרואה סממנים המעידים על אלימות וכפייתיות של בן הזוג כלפי האישה, יחליט, לרוב, להאריך מעצר עד לקבלת תסקיר שירות מבחן לצורך בחינת מסוכנותו של הגבר.

לעומת זאת, במקרה שהוגשה נגד אישה תלונה דומה מצד בן זוגה והיא מגיעה לבית המשפט, לרוב היא זוכה ליחס רחמני ומקל במיוחד ובמרבית המקרים התוצאה תהא שחרור בתנאים כמעט באופן מיידי וכמעט מבלי לחכות במעצר. עובדה זו ממחישה את חוסר השוויון שקיים בין גברים לנשים בעניין עבירות אלימות בכלל ובעבירות אלימות בין בני זוג בפרט.

מהחקירה למעצר ועד לאישום

לאחר שבן הזוג עבר את השלב המבהיל והמפחיד של חקירת המשטרה, עומדת בפניו הטראומה הקשה ביותר - השהייה בבית המעצר. המעצר הוא הליך פוגעני בו אדם נלקח מסביבתו הטבעית ומוצא עצמו במקום מבודד ועוין, ללא טלפון ומחוץ לסביבתו הקרובה והטבעית. הלכה למעשה, בעת מעצר הימים, שתכליתו קידום חקירת המשטרה, היחיד שיכול לפגוש את בן הזוג, לעמוד על זכויותיו ולהעניק לו תחושת חום ובטחון הוא עורך הדין. מומלץ בחום להיות מלווה ע"י עורך דין פלילי כבר בשלב החקירה. עורך הדין הוא שיבנה קו הגנה נכון ואחיד אשר ישמוט את הקרקע תחת התיק אותו מנסה המשטרה לבנות או לחלופין יקים קו הגנה נכון אשר ישרת בצורה מיטבית את החשוד עת יהפוך לנאשם בפני בית המשפט.

חקירת המשטרה נועדה בתכליתה להוליד כתב אישום. המשטרה בפעולותיה בונה את תיק הראיות כנגד החשוד. בהתווסף די ראיות וככל שישנו אינטרס ציבורי, תגיש התביעה כתב אישום כנגד החשוד, שיהפוך לנאשם.

בעבירות בין בני זוג עולה בעיה לפיה לרוב התיק מבוסס על עדותה של האישה ולעיתים אף עדותם של הילדים. האקט המשפטי הנכון עבור בן הזוג הנאשם לשווא יהא ניסיון להפריך את עדות המתלוננת, המנסה להחמיר או לשפר מציאות שלא היתה. לרוב, הדבר בא לידי ביטוי בסתירות פנימיות בעדותה. בחינה יסודית ומקצועית של חומר הראיות בהחלט יכולה להעלות סתירות אשר ישמיטו את הקרקע תחת מהימנותה של המתלוננת, דבר שיכול להוביל בסופו של יום לזיכוי הנאשם.  

כאשר תלונה של אישה כנגד בעלה מסתיימת בשחרורו לאחר חקירה, המשטרה ממליצה לאישה להוציא נגד בן הזוג צו הגנה או צו למניעת הטרדה מאיימת (תלוי בסטאטוס של בני הזוג).

ההשלכות של הצו הן רציניות : לרוב מדובר בצו המרחיק את האיש מביתו שלו. כשעסקינן בתלונת שווא, המשמעות היא שאדם עלול  למצוא עצמו פרק זמן לא מבוטל מחוץ למרכז חייו על לא עוול בכפו.

בהליך כזה חשוב למצוא את "שביל הזהב" ולשכנע את בית המשפט שהאישה מוגנת מפגיעה ושיש לאפשר לבן הזוג להמשיך בשגרת חייו ככל האפשר.  

היוועצות לפני הכל

כפי שנוכחנו לדעת, הטיפול בתלונה על אלימות כלפי בת זוג מלווה בהליכים רבים וסנקציות חמורות. לדאבוננו, אין יחס שווה בין נשים לגברים ולרוב, הגבר הופך בעיני הרשויות למטרה קלה.

לפיכך, כאשר חשוד מתמודד עם חקירה בגין תקיפת בת זוג, וחרב המאיימת לפגוע בשמו הטוב ואף לשלול את חירותו מרחפת מעל ראשו, כדאי להשתמש בזכות היסוד הבסיסית של היוועצות עם עורך ולומר לחוקרי המשטרה את המשפט הבא: "אני מאוד רוצה לשתף איתכם פעולה, אך בטרם אעשה זאת אני מבקש להיוועץ עם עורך דין".

 

* עו"ד חזי כהן עוסק במשפט פלילי ובמיוחד בתחום האלימות במשפחה 

**המידע המוצג במאמר זה הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום פלילי באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום פלילי
ליקוי מאורות בדין הפלילי בישראל: קריאה דחופה לשינוי
עו"ד פז יצחקי-וינברגר (צילום: שחר שטרן)

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ