הרב יוסף אליאב הואשם בעבירת גרם מוות ברשלנות כיוון שלא דאג לפיקוח נאות על תלמידים במהלך טיול, שהסתיים במות תלמיד. לאחרונה הוא ביקש מביהמ"ש להימנע מהרשעתו. ביהמ"ש דחה את בקשתו אולם גזר עליו עונש קל.
אביתר אביבי, תלמיד ישיבה כבן 12.5, טבע למותו בבריכה בגני חוגה במהלך טיול אליו יצאו התלמידים במאי 2010. חקירת האירוע הובילה להגשת כתב אישום נגד סגן ראש ישיבת "חורב בירושלים", הרב יוסף אליאב, שארגן את הטיול והשתתף בו, ויוחסה לו עבירה של גרם מוות ברשלנות.
לכתבות נוספות בנושא:
הרב הודה במיוחס לו אולם ביקש להימנע מהרשעתו מחשש שעתידו המקצועי ייפגע. סניגורו טען שיש להתחשב בכך שהנאשם הוא איש חינוך ותיק ומוערך שהקדיש את כל חייו למען התלמידים.
הנאשם גם הציג מכתבי המלצה רבים המשבחים את אישיותו ואת הישגיו. הסניגור ציין כי העובדה שהנאשם נטל על עצמו את מלוא האחריות, אף שגורמים נוספים מעורבים במקרה, משקפת גם היא את אישיותו המיוחדת.
הסניגור הוסיף וטען כי לא מדובר ברשלנות חמורה: הנאשם ארגן את הטיול בצורה אחראית, הקפיד שהרחצה תתקיים במקום מוסדר, עם מצילים ומערך בטיחותי ומקצועי.
על קבוצת התלמידים פיקחו שני מצילים ושלושה מורים והרחצה בוצעה באזור לא עמוק, באור יום. הרב אכן שגה כשלא קיבל אישור מההורים על הסכמה לשחייה בבריכה, טען לבסוף, אולם לא זלזל בחיי התלמידים.
המאשימה עמדה על הרשעת הנאשם. לשיטתה, לא ברור מהו הנזק שייגרם לנאשם, שעד היום ממשיך לשמש בתפקידו, ובכל מקרה שיקוליו מתגמדים אל מול הפגיעה בקדושת החיים.
המאשימה הזכירה שהנאשם היה מחויב למלא אחר הוראות חוזר המנכ"ל, אשר חייבו אותו, בין היתר, לוודא כי ההורים מסכימים שילדיהם ייכנסו למים ומאשרים כי הם יודעים לשחות והוא לא עשה זאת. גם טרם הכניסה לבריכה לא טרח הנאשם לבדוק אם הילדים יודעים לשחות ולא דאג לפיקוח הולם ואקטיבי.
אי הרשעה בתיק הזה, סיכמה המאשימה, תעביר מסר שגוי, שמותו הטראגי של תלמיד מתקבל בסלחנות. לבסוף, היא ביקשה להרשיע את הנאשם ולהטיל עליו 6 חודשי עבודות שירות, מאסר על תנאי, קנס ופיצוי למשפחת המנוח.
לא רשלנות רגעית וקלה
השופטת עדי במביליה-אינשטיין קבעה כי הנאשם התרשל חמורות כשאפשר ל-80 ילדים להיכנס למי בריכה עמוקים יחסית, ללא אישור ההורים, מבלי לדעת אם הם יודעים לשחות או לא ומבלי להעמיד מספר הולם של מפקחים.
רשלנות הנאשם בפיקוח, קבעה השופטת, סיכנה את הילדים באופן ממשי, בעיקר את אותם ילדים שלא ידעו לשחות, כמו המנוח.
לשיטת השופטת, לא מדובר ברשלנות רגעית וקלה, אלא ברשלנות מתמשכת ומהותית שהתווספה לה גם הפרת הוראות חוזר מנכ"ל.
מחדלי הנאשם הם כה משמעותיים שלא ניתן להימנע מהרשעתו. השופטת ציינה, כי גם אם הנאשם אדם חיובי שהקדיש חייו לחינוך ואף שנטל על עצמו את האחריות הבלעדית למקרה – עדיין לא ניתן להימנע מהרשעה במקרה, בו רשלנותו הובילה לגדיעת חייו של ילד.
אי הרשעה, הבהירה השופטת, עלולה לשלוח מסר שגוי למחנכים, שרשלנות בשמירה על בטחון התלמידים אינה חמורה במיוחד.
על כן, הנאשם הורשע בעבירה של גרם מוות ברשלנות, אך בהתחשב בנסיבות האישיות והמקלות החליטה השופטת להטיל עליו עבודות של"צ בהיקף של 400 שעות, 4 חודשי מאסר על תנאי ופיצוי של 10,000 שקל למשפחת המנוח.
* עו"ד אביעד רייפר עוסק במשפט פלילי
** הכותב לא ייצג בתיק.
*** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.