מחוללי השיקים: מה עושים כאשר שיק שקיבלנו חזר? מה זה אומר בכלל? ואיך נוכל בכל זאת לקבל את הכסף? עו"ד רועי ורשבסקי עונה.
מהו שיק חוזר?
שיק הוא שטר, שבאמצעותו מורה אדם או ישות משפטית אחרת (כמו חברה לדוגמא) לבנק למשוך כסף מחשבונו בעבור צד שלישי, בזמן שקבע מראש.
כולנו מכירים את המונח "השיק חזר"- המונח מתייחס לשיק שהוצג לתשלום בבנק, אך לא שולם מסיבות שונות, ולכן "הוחזר". משחזר השיק, הוא הפך לשיק מחולל. בדרך כלל הדבר קורה ממספר סיבות, החל מהוראת ביטול של בעל השיק, טעויות בשיק וכמובן, חוסר כיסוי.
מהי המשמעות של שיק מחולל?
בנק שנתקל בשיק מחולל מחויב להודיע למפקיד השיק כי השיק חולל ואת סיבת החילול. כאשר השיק חזר, הוא חוזר פיזית לידי מפקיד השיק. לאחר מכן, על מנת שנוכל לגבות את החוב – ניתן לתבוע את השיק המחולל בלשכת ההוצאה לפועל.
שיקים ללא כיסוי – הסנקציות:
בנק ישראל רשאי להטיל הגבלות על מי שאינו עומד בהתחייבויותיו ומפזר שיקים לכל כיוון. כך, על פי חוק שיקים ללא כיסוי, ישנה אפשרות להכריז על אדם כלקוח מוגבל בבנק ישראל.
במצבים מסוימים, ביטול שיק או חילולו בשל אי כיסוי, עלולים להיחשב עבירה פלילית של בעל השיק.
אני עובד עם שיקים – איך אוכל להתמודד במקרה של חילול?
ראשית, עוד בטרם לקיחת השיק, מומלץ לבדוק האם חשבון הבנק של בעל השיק, המופיע על גביו, הוא חשבון מוגבל בבנק ישראל. במידה ובעל השיק אינו האדם שמולו אנו מתקשרים, ניתן להתקשר לבעל החשבון לפי מס' הטלפון המופיע על גבי השיק, ולבדוק עמו שהוא מודע לקיומו של השיק ולוודא שאינו מזויף.
ככל שמדובר בסכומים גבוהים, רצוי לבדוק את פרטי בעל השיק לעומק בחברת דירוג אשראי כמו BDI. אמנם הבדיקה כרוכה בתשלום, אך ניתן בעזרתה לקבל מידע מהותי על אודות בעל השיק, כמו התראות בחשבונו, שיקים שחזרו בעבר, האם קיימים נגדו תיקי הוצאה לפועל ועוד, ובכך למזער את בסיכון.
השיק חולל, מה עכשיו?
נקטתם באמצעי הזהירות המקובלים ובכל זאת השיק חולל? ראשית, יש ליצור קשר עם בעל השיק, לשאול לפשר הדבר ולבחון אפשרות שיחליף את השיק במזומן או בהעברה בנקאית. אם נפלה ההצעה על 'אוזניים ערלות', יש לפנות באופן מידי לעורך דין העוסק בדיני שטרות והוצאה לפועל, משום שבמקרים רבים גביית השיקים תלויה במהירות תגובתנו, שכן אם בעל השיק הופך לחדל פירעון והוא בעל חובות נוספים ורבים – ישנה סבירות גבוהה כי מי שיקדים לפעול יזכה ביתרון מהותי על האחרים.
ומנקודת מבטו של בעל השיק:
בעולם של היום, בו המידע זורם באמצעות חברות דירוג אשראי, תיק הוצל"פ עשוי להיות כתם שלא ניתן להסירו בקלות. על כן, יש להיות מחושבים בעת עריכת השיקים. במידה ושיק שמסרנו חולל, ויש בידינו טענות הגנה טובות, ניתן להגיש התנגדות לביצוע השטר, ולפרט בה את טענותינו.
המלצות אחרונות
תופעת שיקים מחוללים היא תופעה שכיחה למדי המציפה את השוק. על כן, מומלץ לנקוט במשנה זהירות בעת קבלת שיקים, ולפעול לפי אמצעי הזהירות אשר פורטו במאמר זה. אם בכל זאת מתעורר חשד שתהיה בעיה בגביית השיק, אפשר לבקש מבעל השיק להחתים ערב על השיק על מנת שבמקרה הצורך ניתן יהיה לגבות את החוב מהערב. אם בכל זאת חולל השיק, יש להתקשר מהר ככל הניתן עם עורך דין הבקיא ברזי פקודת השטרות וההוצאה לפועל, שינקוט בפעולות גבייה מידיות.
*עו"ד רועי ורשבסקי ממשרד עו"ד כדורי ורשבסקי ויסוצקי, עוסק בדיני הוצאה לפועל.
** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.