אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> התפקוד ההורי לקוי: ביהמ"ש כפה על הורים אבחון פסיכולוגי

התפקוד ההורי לקוי: ביהמ"ש כפה על הורים אבחון פסיכולוגי

מאת: עו"ד אופיר ברק | תאריך פרסום : 02/11/2014 16:42:00 | גרסת הדפסה

שנים של הזנחה ואלימות כלפי הילדים הובילו את ביהמ"ש לנוער בפ"ת לכפות על ההורים אבחון פסיכולוגי. ההורים, שהתנגדו לאבחון ולטיפולים שהוצעו להם, ערערו על ההחלטה, ונדחו. האם בתי המשפט יכולים לכפות על ההורים החלטות הנוגעות לילדיהם? 

דיווחים רבים על הזנחת קטינים שקיבלו שירותי הרווחה בשנת 2011, העלו תמונה מדאיגה על חמשת ילדי המשפחה, קטינים שנולדו בין השנים 2004 - 2013. כך למשל, דווח שההורים נוהגים כלפיהם באלימות, הילדים לא מגיעים באופן סדיר למסגרות, שוהים בבית לבד ללא השגחת מבוגר, ובכלל זה גם תינוקת כבת חצי שנה, ועוד.

לכתבות נוספות בנושא:

עם כניסת שירותי הרווחה וביהמ"ש לנוער בפתח תקווה לתמונה, הוחלט שההורים יעברו תכנית טיפול שתסייע להם להיטיב עם ילדיהם, אולם הניסיון הטיפולי לא צלח, ההזנחה נמשכה וההורים גם נעצרו בחשד שניסו להעלים את הילדים במטרה להתחמק משירותי הרווחה. בשלב מסוים, הילדים הוצאו מחזקתם והועברו למסגרות חירום, אך הוחזרו לאחר מכן לחזקת הוריהם.

ביהמ"ש לנוער קבע, כי לנוכח כישלון הטיפול, ועל מנת לקבוע תכנית טיפולית אחרת שתתאים למצבם, יש לשלוח את ההורים לאבחון פסיכולוגי. ההורים, שסירבו לאבחון, ביקשו לבטל את ההחלטה, אך נדחו.

בשלב הבא הם הגישו ערעור על ההחלטה לביהמ"ש המחוזי בלוד, בו טענו כי אבחון פסיכולוגי זה לא מה שיסייע להבטיח את שלום ילדיהם, וכי לא ניתן לכפות עליהם ללכת לאבחון ללא הסכמתם.

צעד חיוני

השופטת דנה מרשק מרום דחתה את הערעור. נקבע, כי התפקוד הלקוי של ההורים, שמקורו אינו ברור, הציב את ילדיהם בסיכון ממשי ומידי.

השופטת מרום ציינה, שמדובר בילדים הסובלים ממצב רגשי קשה ומהזנחה העולה כדי סיכון חיים של ממש. ילדים אלה הוחזרו להורים לאחר שהוצאו מביתם רק בכפוף לכך שישתתפו בטיפול אפקטיבי.

פענוח דפוסי האישיות של ההורים, קבעה השופטת, הוא המפתח למציאת הטיפול המתאים בהורים ובקטינים, ובלעדיו עלול להיגרם להם נזק בלתי הפיך. משכך, השופטת פסקה כי כפיית האבחון הכרחית, ואף הזהירה את ההורים, שאם לא ישתפו פעולה עם האבחון, יהיו לכך השלכות.

ביהמ"ש יכול ואף חייב להתערב בניגוד לרצון ההורים כאשר הוא נוכח לראות כי התנהגותם פוגעת בטובת הילד. הנחת המוצא היא שקטין אינו יכול לדאוג לעצמו ולאינטרסים שלו, לכן נחלץ לעזרתו ביהמ"ש. במקרה זה, ביהמ"ש, שנוכח לדעת כי גידולם של הילדים לוקה בחסר מהותי עד כדי סיכון שלומם וטובתם, מוסמך לצוות להוציא את הילדים מבית הוריהם או להתנות את המשך המשמורת בתנאים שיגנו על הילד.

 

* עו"ד אופיר ברק עוסק בדיני משפחה.

** הכותב לא ייצג בתיק.

*** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחברת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il

לקריאת פסק הדין לחצו כאן

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה
בעקבות פרשת גז: על תופעת הסרבנות והדרכים להתמודד איתה
עו"ד אביטל רבינוביץ, צילום: רונן עמרני

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ