הנאשם ואשתו לשעבר הורשעו בעבירות של העסקת עובדת ניקיון זרה ללא היתר בתקופת הנישואים, אך ערעורו התקבל לאחר שהוכח שהוא שהה בחו"ל ברוב הזמן ולא היה לו קשר להעסקתה.
בית הדין הארצי לעבודה קיבל לאחרונה ערעורו של נאשם שהורשע בהעסקת עובדת זרה ללא היתר, וזיכה אותו מחמת הספק. השופטים סיגל דוידוב מוטולה, רועי פוליאק ואילן סופר קבעו כי המאשימה לא הצליחה להוכיח את היסוד העובדתי של "העסקה" במקרה הייחודי הזה - כאשר מי שהייתה אחראית להעסקת העובדת הזרה היא אשתו לשעבר (שהורשעה בעבירה דומה) ואילו הנאשם שהה רוב הזמן בחו"ל לרגל עסקיו ולא ידע כלל מה קורה בבית.
הנאשם ואשתו לשעבר הורשעו לפני כשנה וחצי בעבירות של העסקה לא חוקית של עובדת ניקיון זרה מהפיליפינים.
כתב האישום נגדם התבסס על ביקורת מפקחים מטעם רשות האוכלוסין וההגירה שמצאו את העובדת בביתם טרם הגירושים. העונש שהוטל על הנאשם הוא קנס של 20,000 שקל והתחייבות כספית בסכום זהה להימנע מביצוע עבירה דומה.
בערעור שהגיש על הרשעתו טען הנאשם בין היתר כי לא היה לו כל קשר לעובדת הזרה. לשיטתו, אי אפשר לקבוע שהוא היה המעסיק שלה - יסוד עובדתי מהותי שהמאשימה הייתה חייבת להוכיח - כיוון שבתקופה הרלוונטית הוא שהה בחו"ל רוב ימות השנה לרגל עסקיו וכלל לא היה מודע למתרחש בבית.
המערער טען כי המקרה שלו דומה מאוד למקרה של אהוד ברק וגרושתו, וכי הגשת כתב האישום נגדו מהווה אפליה ואכיפה בררנית נוכח העובדה שלא הוגש כתב אישום נגד ברק.
המאשימה מנגד ביקשה שלא להתערב בהחלטת בית הדין לעבודה שלטעמה לא נפלה בה טעות והיא התבססה על ראיות ועדויות מוצקות. עוד היא טענה כי נקודת המוצא היא שכאשר יחסי העבודה התגבשו בזמן שבני הזוג ניהלו משק בית משותף - יש לראות בשניהם כמעסיקים.
מנותק לחלוטין
שופטי ההרכב דוידוב מוטולה, פוליאק וסופר, שקיבלו את הערעור, קבעו כי "לתא המשפחתי הספציפי של בני הזוג במקרה שלפנינו מאפיינים כה ייחודיים, עד כי קיים קושי רב להניח את קיומה של השותפות במשק הבית, ממנה ניתן להסיק כי המערער היה שותף, ביחד ולחוד... להעסקת העובדת".
השופטים הפנו בהקשר זה לראיות המעידות כי עסקיו של המערער התנהלו בפולין, הוא שכר שם נכס, הוכר בתושב ויצא מהארץ בממוצע כ-35 פעמים בשנה. כמו כן הם ציטטו מעדותה של גרושתו, שלפיה לאורך שנות הזוגיות היא התנהלה באופן עצמאי כיוון שבעלה שהה בחו"ל רוב רובו של הזמן, והניהול השוטף של הבית היו באחריותה כשהוא מנותק לחלוטין מהמתרחש.
"עניינו בבן זוג, המערער, אשר חי חלק ניכר מזמנו במדינה אחרת בה הוא מתפרנס, שאינו שותף בכל דרך, למעט התרומה הכספית, לחיים המשותפים. חייו של המערער, כך לפי העדות מטעם המאשימה, 'מנותקים' מחיי בת הזוג המנהלת לבדה את הבית המשותף... הניתוק כה משמעותי עד שהביא בסופו של דבר, לפי עדות בת הזוג, לפירוד ולגירושין", סיכמו השופטים את המצב העובדתי.
מכאן נקבע שהמערער צודק בטענתו כי אי אפשר לקבוע שהתקיים בעניינו היסוד העובדתי של "העסקה" מעל לכל ספק סביר. לפיכך המערער זוכה מחמת הספק מהעבירות בהן הורשע.
- ב"כ המערער: עו"ד אלעד שרון
- ב"כ המשיבה: עו"ד ענת שמעוני
עו"ד אריק שלו
עוסק/ת ב-
דיני עבודה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.