מזונות שלושת הילדים של האב מנישואיו הראשונים הופחתו ב-500 שקלים לאחר שנקבע כי הסטאטוס המשפחתי החדש הוא שינוי נסיבות שמצדיק התערבות בהסכם עם גרושתו
בית המשפט למשפחה בקריות קבע לאחרונה כי מזונות שמשלם אב לשלושת ילדיו מנישואיו הראשונים יופחתו החל מינואר הקרוב מ-5,000 שקלים ל-4,500 שקלים בהתחשב בכך שהקים משפחה חדשה ונולדו לו שתי בנות. השופטת שירי היימן אמנם דחתה את טענתו כי חל שינוי לרעה במצבו הכלכלי לעומת שינוי לטובה במצבה של האם, אבל עם זאת היא קבעה כי בימים שלאחר ההלכה שהובילה לשינוי בחיוב המזונות של ילדים מעל גיל 6 די בשינוי נסיבות קל כדי להתערב בהסכמי מזונות.
הסכם המזונות בין ההורים אושר ב-2017, אחרי שבית המשפט העליון פרסם את ההלכה החדשה שהטילה חובת מזונות שוויונית על הורים לילדים מעל גיל 6. באותה תקופה בנם הבכור היה כבן 6 ושני הילדים הקטנים, תאומים, כבני 3.5.
בהסכם נקבע כי המשמורת על הילדים תהיה אצל האם והם ישהו אצל האב 3 לילות בשבועיים. האב ישלם לשלושתם 5,000 שקלים בחודש ללא שום קשר לזמני השהות וחלוקת המשמורת. כשנה לאחר הפכה המשמורת למשותפת וכעבור שנה נוספת הגיש האב תביעה להפחתת מזונות בטענה לשינוי נסיבות מהותי שמצדיק התערבות בהסכם.
האב ציין בין היתר כי לזמני השהות עם ילדיו התווסף לילה נוסף בשבועיים, כי הוא נכה 90% ומצבו הכלכלי הורע בשל הידרדרות במצבו הבריאותי. לעומת זאת, גרושתו נהנית מעלייה בהכנסות וירידה בהוצאות כתוצאה ממגורים עם בן זוג חדש. עוד הוא טען כי נישא בשנית ונולדו לו שתי בנות.
מנגד טענה האם כי מצבו של האב דווקא הוטב וממילא בהסכם נכתב במפורש כי לא תהיה לו כל טענה בנוגע למזונות גם אם יחול שינוי בזמני השהות או המשמורת. ממילא היא טענה כי ההרחבה בזמני השהות מינורית ולא מדובר בשינוי שמצדיק הפחתה.
האם הוסיפה כי מצבה הכלכלי לא השתנה לטובה ואם כבר ההכנסה שלה מעבודות פרילאנס ירדה בעקבות משבר הקורונה. בנוסף היא ציינה כי הוצאותיה גדלו וכי בן הזוג לא גר איתה ואין ביניהם שיתוף כלכלי.
לבחון מחדש
השופטת שירי היימן קבעה באופן כללי כי היא ההלכה של בית המשפט העליון מאפשרת להתערב בהסכמי מזונות גם בשל שינוי נסיבות קל ואין עוד חובה להוכיח שינוי נסיבות מהותי ומשמעותי כבעבר.
לגופו של עניין, השופטת אמנם דחתה את טענת האב לשינויים בהכנסות אבל מצאה כי העובדה שנולדו לו שתי בנות עונה על הדרישה לשינוי נסיבות כאמור.
השופטת ציינה כי הכנסתו הפנויה של האב גבוהה בהתחשב בקצבאות, בהטבות ובהנחות להן הוא זכאי ואילו השינוי בהכנסות האם מינורי ומסתכם ב-10% יותר ממה שהרוויחה בתקופת ההסכם.
השופטת הוסיפה עוד כי ההרחבה בזמני השהות לא נחשבת לשינוי לא צפוי בשל מה שנקבע בהסכם המזונות אבל בכל זאת חל שינוי לא צפוי בחיי האב שהתבטא בלידת ילדים נוספים. מאחר שדי בשינוי נסיבות קל הרי השינוי בסטאטוס המשפחתי מצדיק לבחון שוב את חיוב המזונות.
לאחר בחינה מחודשת של פערי ההכנסות בין ההורים, יחס זמני השהות וצרכי הילדים החליטה השופטת להפחית את המזונות ב-500 שקלים החל מינואר הקרוב – המועד בו ימלאו לתאומים 6 שנים. הוצאות החינוך והרפואה החריגות יחולקו בין ההורים שווה בשווה. לא נפסקו הוצאות משפט.
- ב"כ האב: עו"ד רויטל קוסטינר בן עמי ועו"ד אדווה אוחיון
- ב"כ האם: עו"ד לענייני משפחה נרקיס לביא
עו"ד אורי דון יחייא
עוסק/ת ב-
דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.