הקמת חברה משפחתית טומנת בחובה סכנות לא מעטות. על מנת למזער את הסיכונים נדרש מבעלי החברה האומץ לדון בפתיחות ובשקיפות על התמודדות עם תרחישים עתידיים.
כשהייתה מאיה (שם בדוי) בת 18 הוריה רכשו עבורה דירה. מאיה לא גרה בה כך שההורים השכירו אותה וקיבלו תמורתה שכר דירה. לאחר שסיימה את לימודיה מאיה השתלבה בחברת הביגוד שבבעלות המשפחה והביאה אותה לשגשוג.
כשאביה הגיע לגיל 70 הוא שמח להעביר לידיה את השליטה בחברה. באותה תקופה החלה מאיה להתקרב לדת והתחתנה בשידוך מהיר לבחור, שהוריה בקושי זכו להכיר, שכן זמן קצר לאחר החתונה, מאיה נהרגה בתאונת דרכים והיא בת 36 בלבד.
אחרי מותה הטראגי של בתם מצאו עצמם ההורים בהליך משפטי מורכב וארוך מול בעלה – איש זר לחלוטין, שלנוכח הוראות חוק הירושה, ובהיעדר צוואה, זכה ל-2/3 מהחברה המשפחתית ומהדירה שרכשו ההורים למאיה המנוחה.
הסכנה שבחוסר מודעות
לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, למעלה מ-80% מהעסקים בישראל הם משפחתיים. אגב, לא כל בעלי העסקים מודעים לכך שהעסק שלהם הוא למעשה במהותו עסק משפחתי. כך למשל, גם חברה המוקמת כשותפות עסקית בין שותפים זרים יכולה להיות משפחתית במשתמע, בשל משפחות השותפים, שיכולות לרשת אותם ולהשתלב בחברה.
העובדה שחברות רבות כלל לא מודעות ל"משפחתיות" שלהן – מהווה סכנה רבה הן לחברות והן למשפחות. כך למשל, חוק הירושה קובע שבמות שותף בעל מניות – משפחתו יורשת אותו והופכת למעשה לחלק פעיל מהחברה.
דוגמא נוספת מצויה בחוק יחסי ממון, שלפיו במקרה שאחד השותפים מתגרש מאשתו ואין ביניהם הסכם ממון ששומר את בעלותו במניות – האישה זכאית לחלקה במניותיו.
כאשר עניינים אלה לא מוסדרים מראש – אם בתקנון החברה ואם בהסכמים – התוצאה עלולה להיות חמורה. כך למשל, השותפים החדשים בעסק (היורשים) עלולים "למשוך את העגלה" לכיוונים ניהוליים ועסקיים שונים מאלה שתכננו ורצו השותפים המקוריים. יכולים גם להיווצר סכסוכים ואי הסכמות בנושאים מהותיים שיכולים לסכן את פעילות החברה.
אבל זה לא חייב להיות מסובך, שכן לעסקים בעלי אופי משפחתי ולעסקים משפחתיים עומדים פתרונות ואפשרויות אין ספור, שבסך הכל דורשים תכנון מוקפד מראש. במקרה של מות שותף למשל, הפתרון פשוט: על תקנון החברה לקבוע מראש את אופן חלוקת המניות. במקרה של הגירושין, ניתן היה לפתור את הבעיה אם היה בין בני הזוג הסכם ממון כאמור.
כך גם בהעברה בין-דורית של החברה. רבים מהעסקים בישראל הוקמו על ידי דור המייסדים שהיה עסוק בבניית המדינה. עסקים אלו, שהוקמו בהצלחה על ידי המייסדים, מועברים בימינו לדור הבא להמשך בנייתם ועיצובם. העברה כזו דורשת תכנון רב והבנה עמוקה של הרבדים השונים.
אפשר לצפות סיכונים מראש
חברה משפחתית יכולה וצריכה לצפות את הסיכונים האפשריים, להיערך אליהם מראש ולמנוע בדרכים חכמות את הנזקים שעשויים להיגרם לה במקרים כמו אלה שהדגמנו לעיל.
צריך להבין שכוונות טובות לא מספיקות ושלרוב, הדברים לא מסתדרים מעצמם. כשסכסוכי ירושה "פשוטים" מגיעים לבית-המשפט הם עלולים להוביל לצווי עיקול ומניעה על פעילות שוטפת, נכסים וחשבונות החברה והמשפחה. במקרים קיצוניים בית המשפט נוטל את השליטה בחברה וממנה מנהל זמני מטעמו. כמו כן, העברת נכסים כמתנות באופן לא מוסדר, במשפחה ובכלל, עלולה להביא בקלות בלתי נתפסת לאובדנם כלפי צדדים שלישים ונושים.
לכל אלו שלא מעדיפים לטמון ראשם בחול, מניעת הסכנות קלה יחסית. מעבר ליעוץ מקצועי, נדרשת נכונות למאמץ (ואומץ) רגשי לדון בפתיחות ושקיפות על ההתמודדות עם מצבי קיצון ותרחישים לא רצויים ולעגן ההחלטות והסכמות לגבי פתרונות אפשריים בחוזה ובתקנון החברה.
בנג'מין פרנקלין, המדינאי החתום על הכרזת העצמאות של ארה"ב אמר "בעולם הזה שום דבר לא בטוח חוץ מהמוות ומיסים". כולנו מקווים לאפשרות לספק ליקירנו את כל הנדרש, לבנות עושר, לתכנן את הפרישה ולהותיר משהו מאחור. חלקנו יעשו זאת טוב יותר מאחרים, אך יש לדעת ולהפנים: אין זו יד הגורל אלא התפכחות וגילוי אחריות.
* עו"ד שירי מלכה בעלת משרד עורכי דין העוסק בין היתר, בהעברה בין דורית ובהיבטים המשפטיים של ניהול סיכונים משפחתיים.
** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחברת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.