אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> חויב לבצע בדיקת רקמות: "הילדה זכאית לדעת את שורשיה"

חויב לבצע בדיקת רקמות: "הילדה זכאית לדעת את שורשיה"

מאת: עו"ד אלי קדמי | תאריך פרסום : 31/07/2022 14:48:00 | גרסת הדפסה

עו"ד אלי קדמי | אילוסטרציה: Brittani Burns on Unsplash

האם טוענת כי הילדה נולדה מקשר אינטימי שניהלה בעבר עם הנתבע. בן הזוג לשעבר אומנם לא מתכחש לילדה אך מתנגד בתוקף לבדיקה הגנטית שתסדיר את אבהותו באופן רישמי. ביהמ"ש חייב אותו לעבור את הבדיקה גם ללא הסכמתו

אם לבת 6 ביקשה להפנות אדם שאיתו ניהלה בעבר קשר אינטימי לביצוע בדיקה גנטית שתקבע האם הוא אבי הילדה. הנתבע אישר כי הוא בקשר עם הקטינה והיא מכירה בו כאביה, אולם התנגד בתוקף לביצוע הבדיקה שלטענתו עלולה לגרום לילדה נזק נפשי. סגנית הנשיא רותם קודלר עיאש מבית המשפט למשפחה בבאר שבע חייבה את הנתבע לבצע בדיקת רקמות גם ללא הסכמתו, בהתאם לחוק מידע גנטי. היא הסבירה שהילדה ראויה להסדרת רישום האבהות באופן רשמי. היא קבעה שאם יהיה צורך בכך הנתבע יובא לבדיקה באמצעות רשויות האכיפה ויישא בהוצאות.

בכתב התביעה טענה האם כי הרתה במסגרת מערכת יחסים שניהלה בעבר עם הנתבע ובשנת 2016 נולדה בתם. היא ציינה כי שניהם רווקים אשר לא התגוררו יחד מעולם.

לדבריה, הנתבע פוגש את הילדה מדי פעם אך לא באופן רציף וקבוע. היא ביקשה להפנות אותו לביצוע בדיקה גנטית לצורך רישום פורמלי של האבהות למרות התנגדותו. 

היועץ המשפטי לממשלה שצורף להליך כנתבע ביקש להורות על צו לביצוע בדיקה גנטית בכפוף לקבלת עמדת הנתבע.

אלא שהנתבע לא שיתף פעולה, לא הגיש כתב הגנה והתייצב לבסוף לדיון בבית המשפט רק לאחר שהוצא נגדו צו הבאה. בדיון הוא אישר כי הוא בקשר עם הקטינה מגיל קטן ולא הכחיש את האפשרות שהוא אביה, אך עם זאת, עמד על התנגדותו לביצוע הבדיקה בטענה שעלול להיגרם לילדה נזק נפשי.

מדבר בשני קולות

השופטת קודלר עיאש ציינה שאין ספק כי טובת הילדה היא לדעת מיהו אביה ושרישום האבהות יוסדר.

היא הסבירה כי חוק מידע גנטי מסמיך את בית המשפט להורות בצו על ביצוע בדיקת רקמות גם ללא הסכמת הנבדק, בתנאי ששוכנע כי יש סיכוי סביר שהטענה בדבר הקשר המשפחתי נכונה, ושניתנה לנבדק הזדמנות להשמיע את התנגדותו. במקרה זה, קבעה, שני התנאים מתקיימים.

השופטת ציינה כי שוכנעה שקיים סיכוי סביר לנכונות טענות התובעת ואף הנתבע בעצמו סבור כי ייתכן שהוא האב. ואולם, הוא מתנגד לבדיקה אפילו שהוא מבין שהיא נדרשת לצורך רישום האבהות.

"הנתבע מדבר בשני קולות, מצד אחד מביע אכפתיות כלפי הקטינה טוען כי היא מכירה בו כאבא מאז יום היוולדה ומצד שני, בצורה לא רציונלית מתנגד לביצוע הבדיקה, הגם שדווקא הבדיקה עשויה לשפוך אור על התמונה האמיתית ביחס לשאלת האבהות", כתבה השופטת

היא הוסיפה כי בנסיבות בהן הנתבע לא מכחיש את אבהותו, הילדה "ראויה לקבל ממנו יחס אכפתי ולא יחס המתעלם ממנה כאדם הזכאי לדעת את שורשיו ואת מולידיו."

לפיכך השופטת הפנתה את הצדדים לביצוע בדיקת הרקמות והבהירה לנתבע כי במידה שיהיה צורך בהפעלת רשויות האכיפה לשם הבאתו לבדיקה, הוא ייאלץ לשאת בהוצאות האכיפה. ככל שיתברר בסופו של דבר כי אינו האב, הוצאות האכיפה יחולו על התובעת.

  • ב"כ התובעת: עו"ד לימור ליבדרו
  • הנתבע לא היה מיוצג
עו"ד אלי קדמי עוסק/ת ב- דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ