חוק משפחות חד הוריות נחקק בשנת 1992 במטרה להסדיר את זכויותיהם של הורים פרודים או גרושים. לראשונה קבע החוק הגדרה למי שמגדלים את ילדיהם בנפרד מההורה האחר, ושאינם נשואים או ידועים בציבור של אחר לתקופה של שנתיים לפחות. גם עגונות ונשים מוכות השוהות במקלט ונשקפת סכנה לחייהן מוגדרות כהורה יחיד, וגם עולים חדשים שנמצאים בארץ ללא בני-זוגם בין שנה לשנתיים.
מענקים מהמוסד לביטוח לאומי, הלוואה לצרכי דיור בתנאים מועדפים, קדימות בהכשרה המקצועית, קדימות במעונות יום לילדים וסבסודם - כל אלה נועדו לאפשר להורה היחיד להתקדם בסולם החברתי-כלכלי גם כאשר נתוני הפתיחה שלו אינם מהמוצלחים. המשפט האחרון נוסח אמנם בלשון זכר, אך הוא מתייחס לשני המינים.
במשך שנים, ולמעשה מאז חוקק החוק, הביטוי "הורה יחיד" התייחס בעיקר לאמהות חד הוריות, בשל העובדה שנשים היוו - ומהוות עדיין - את הרוב המכריע של הורים פרודים המחזיקים במשמורת על ילדיהם, בין אם מכורח חזקת הגיל הרך ובין אם מכורח האנרציה והתפישה הרווחת שמקומם של קטינים הוא עם אמן. אלא שהתרעומת שהביעו האבות נפלה סוף סוף על אזניים קשובות, ובצדק.
איפה האבא?
האם כל הילדים שגדלים אצל "אמהות חד הוריות" הם נטולי אב? האם יש להם רק אמא, שנותרה לבדה לגדל את ילדה בעוד האב נטש אותה לאנחות? במקרים רבים - ואולי אף ברוב המקרים - ההורים אמנם גרושים, אך האב חי ונושם ונוטל חלק פעיל בגידול ילדיו במארג המשפחתי החדש.
התמורות הרבות החלות בתחום המגדרי בימינו, ובכללן גם התמורות בתחום המשמורת, הביאו דור חדש של אבות לבקש שוויון במשמורות על ילדיהם: אם במהלך תקופת נישואיהם נחשבו להורים טובים - אין סיבה שבגינה תמנע מהם ההתייחסות המגיעה להם - ולו בלשונו של החוק - לאחר הפרידה או הגירושין מבן הזוג, וכפועל יוצא מכך גם ימנעו זכויותיהם.
התיקון לשם החוק, שאושר בכנסת ב-12 במאי 2014, משקף בדיוק את המגמה הזאת. ההצעה לשינוי "חוק משפחות הוריות" ל"חוק סיוע למשפחות שבראשן הורה עצמאי", שבאה לעולם ביוזמת עמותת "הורות משותפת=טובת הילד" באה להחליף את "הורה יחיד" ב"הורה עצמאי", המתאר באופן נכון יותר את המרקם המשפחתי החדש: לא רק נשים מגדלות את ילדיהן, אלא גם גברים.
סיוע מול עצמאות
אמנם החוק במתכונתו החדשה אינו משנה דבר וחצי דבר לעניין זכויות האמהות, אך הוא מבטל את המונח "אם חד הורית", שהושרש עמוק כל כך בתודעה הציבורית והתודעתה של כל אשה גרושה הנושאת במשמורת על ילדיה. כך, לאחר שנים של התעלמות מהאבות וממקומם בחיי הילדים, לאחר שנים בהן נדחקו האבות לקרן זווית כהורים משניים ומרוחקים, נותן התיקון בשם החוק תקווה לאבות רבים, המייחלים להורות שווה גם בגירושין.
יתכן שלמתבונן מבחוץ השינוי הוא בעיקר סמנטי, אולם מדובר בשינוי מבורך, שישפיע על חייהם של הורים וילדים רבים ויהווה צעד בעקירת התפישה המיושנת, לפיה האם היא המשמורן הטוב ביותר לילד. ההנחה המקובלת, שילד זקוק לשני הורים דומיננטיים בחייו, תקבל כעת משנה תוקף גם כאשר ההורים פרודים או גרושים, וגם ה"אם החד הורית" המסכנה, שזקוקה לסיוע המדינה, תפנה מקומה ל"אם עצמאית", היכולה לקדם עצמה חברתית וכלכלית.
לאתר של עמותת הורות משותפת = טובת הילד
* עו"ד מורן סמון שותפה במשרד בן-גור כהן - סמון, עוסקת בדיני משפחה
* המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות יעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחיות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדבקים האמורים.
למדור: דיני משפחה
אתר המשפט הישראלי
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.