אדם שגר בבית דו קומתי נפל כשעלה בגרם המדרגות האחרון המוביל לדירתו. בקומה התחתונה גרה אחותו. בית הדין הארצי קבע שהאיש נפל ברשות הרבים והכיר בתאונה כפגיעה בעבודה
בית הדין הארצי לעבודה קיבל לאחרונה ערעור של אדם על דחיית תביעתו להכרה בתאונה מ-2017 כפגיעה בעבודה. האיש נפגע כשנפל במדרגות המובילות לדירתו. בית הדין האזורי קבע כי הייתה לו שליטה מלאה על תחזוקת גרם מדרגות זה ולכן אין להכיר בפגיעה. השופטת לאה גליקסמן הפכה את התוצאה וקבעה כי מאחר שהתאונה התרחשה לפני שהאיש נכנס לביתו יש להכיר בה.
האיש סיפר כי הוא גר בבניין דו קומתי. בקומה התחתונה גרה אחותו והוא גר בקומה העליונה. באוגוסט 2017 כששב מעבודתו לביתו, נפל בגרם המדרגות האחרון המוביל לדירתו ונפגע.
בית הדין לעבודה בחיפה דחה את התביעה ולא הכיר באירוע כתאונת עבודה. בין היתר נקבע כי התאונה אירעה בתחום מעונו הפרטי, הצמוד לדירתו, בשטח שיש לו בו שליטה מלאה.
בערעור טען האיש כי דירתו היא חלק מבית משותף לכל דבר ועניין, ועל כן חדר המדרגות הוא חלק מהרכוש המשותף ואינו בתחום השטח הפרטי שלו.
הוא הוסיף כי אין מקום להסיק מכך שבבניין מתגוררים רק הוא ואחותו כי יש לו שליטה מלאה על סיכוני הדרך בחדר המדרגות. לדבריו, ככל שבעל מקצוע עושה שימוש בחדר המדרגות ונפגע האחריות היא על כל הדיירים. כמו כן, עליו לאפשר לשכנים ולבעלי מקצוע להשתמש בחדר המדרגות לצורך העלייה לגג מדירתו.
ביטוח לאומי טען כי מגרסת המערער בהודעתו לחוקר המוסד ומעדותו בבית הדין עלה באופן ברור כי הייתה לו שליטה בלעדית על גרם המדרגות שבו אירעה התאונה, ורק בשלב הערעור נולדה גרסה חדשה (ללא תימוכין אובייקטיביים) שלפיה מדובר ברשות הרבים.
לעמדת המוסד, לא ניתן לבסס את טענת המערער בדבר פגיעה ברשות הרבים, כשמדובר בגרם מדרגות המוביל לפתח ביתו בלבד.
תחום אפור
השופטת לאה גליקסמן קיבלה את הערעור. היא הבהירה כי הכלל הוא שכאשר מבוטח נפגע בדרכו מהעבודה לפני שחזר לביתו פנימה, יש להכיר בתאונה, והמבחן הוא האם הוא חצה את דלת הכניסה לבית.
השופטת ציינה כי במקרים יוצאי דופן רואים את החצר שבכניסה לבית או את גרם המדרגות כחלק מהבית, בכפוף לכך שלמבוטח יש שליטה מלאה על שטחים אלה. ״בין רשות היחיד הברורה שהיא כאמור מדלת המעון פנימה, לבין רשות הרבים הפרוצה לסיכוני הדרך, ישנם מקרים בהם קיים התחום האפור. זה תחום החצרים שמחוץ לדלת המעון והסמוכים אליו״, כתבה.
היא הסבירה כי כשלמבוטח יש שליטה מלאה על החצרים כפי שיש לו בביתו פנימה, הנטייה היא שלא להכיר בפגיעה. ואולם, במקרה זה, אין לראות את גרם המדרגות שבו נפל המערער כ"תחום הבית" שלו, מכיוון שמדובר בשטח משותף לו ולאחותו ואין לו שליטה בלעדית עליו.
זאת, אף שמדובר בגרם המדרגות האחרון המוביל לדירתו של המערער, ואף שבקומה העליונה מצויה דירתו בלבד.
בנסיבות אלה הכירה השופטת באירוע כפגיעה בעבודה.
השופטים רועי פוליאק וחני אופק גנדלר הצטרפו לפסק הדין.
- ב״כ המערער: עו"ד הדר שפוני
- ב״כ המשיב: עו"ד שרון חג'ג'
עו״ד ינון פריד
עוסק/ת ב-
דיני עבודה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.