מי שרוצה ליהנות מהגנות הליך פשיטת הרגל צריך לנהוג בתום לב לכל אורכו. לאחרונה, ביהמ"ש המחוזי בת"א קיבל בקשת נאמן לבטל הליכי פשיטת רגל לאחר שהתגלה כי החייב הסתיר מידע. ראו הוזהרתם.
החייב הוכרז פושט רגל לפני כשנתיים, בעקבות חובות של כ-390,000 שקל לנושים שונים. לפני מספר חודשים הנאמן ביקש מבית המשפט המחוזי לבטל את ההליך בעקבות מידע חדש שגילה על החייב.
הנאמן טען כי בשנה שעברה פנה אליו אחד הנושים בטענה שהחייב עובד כמתווך נדל"ן והציג לו מודעות למכירת דירות בהן מצוינים פרטיו. כך התגלה כי החייב הסתיר ממנו ומבית המשפט את כושר עבודתו ואת הכנסותיו המלאות.
אותו נושה, שלדבריו הלווה לחייב 20,000 שקל, העיד בעניין בבית המשפט וסיפר כי כמתווך בעצמו, הוא מכיר את החייב מעבודה משותפת במשרד תיווך בשנת 2010.
מהצד השני עמד החייב וטען כי הוא משתף פעולה עם הנאמן לאורך כל הדרך. לדבריו, הוא עובד כאיש תחזוקה ועד לא מזמן עבד גם כשומר במועדוני לילה, ואילו במשרד התיווך הוא רק לומד ולא מקבל שכר. הוא צירף מכתב ותצהיר מאת בעל חברת התיווך, בו אישר שהחייב מתלמד אצלו במשרד מספר שעות בשבוע (ללא שכר) ומשלם לו על כך 300 שקל עבור שלושה חודשי לימוד.
הכנ"ר, שצורף כצד להליך, הסכים עם עמדת הנאמן וטען כי התנהלות של הסתרת מידע והכנסות בהליכי פש"ר מהווה חוסר תום לב ועילה לביטול ההליכים.
לא אמין
"רק בהתקיים תנאי תום הלב, זכאי החייב להגנה שמסגרת פשיטת הרגל מקנה לו, ולהפטר מחובותיו לאחר שקיים תנאים נוספים", ציטט השופט דורון חסדאי את ביהמ"ש העליון.
לאחר שבחן את הראיות וטיעוני הצדדים, השופט החליט לקבל את בקשת הנאמן והורה על ביטול הליך פשיטת הרגל, וזאת משום שהשתכנע כי החייב נהג בחוסר תום לב.
השופט העיר שבדיווחיו החודשיים ובחקירותיו לנאמן, החייב לא הזכיר את התשלום לבעל משרד התיווך ואף הסתיר את עצם התלמדותו שם.
יש לציין כי השופט לא נתן משקל למכתבו של בעל המשרד, שכן האיש לא זומן להעיד לטובת החייב, כך שלכנ"ר ולנאמן לא התאפשר לחקור אותו בחקירה נגדית.
"די לבית המשפט בכך שהחייב הסתיר את עצם פועלו בעבודת התיווך ולא גילה על כך לבית המשפט. גרסתו כי שילם בעבור 'התלמדות' נדחתה על ידי ואינה אמינה בעיני. חייב הנתון בקשיים כספיים וחייב לנושיו כ-390,000 שקל, ספק בעיני אם יש לו הזמן (בעודו עוסק בשתי עבודות שונות, לגרסתו) אף להתנדב ולסייע בעבודת תיווך (עבודת תיווך אותה הוא מכיר מזה שנים רבות ועסק בה טרם כניסתו להליכי פש"ר!)", כתב השופט.
לפיכך, הבקשה התקבלה כאמור. השופט נתן לחייב ארכה של כשלושה חודשים לגבש הסדר עם נושיו בניצוחו של הנאמן. לא נפסקו הוצאות משפט.
- שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בהחלטה
* עורך דין אורן יעקבלביץ עוסק בדיני פשיטת רגל
** הכותב לא ייצג בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.