אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> טיפלה בהורים עד יום מותם: זכאית לתשלום מאחיה?

טיפלה בהורים עד יום מותם: זכאית לתשלום מאחיה?

מאת: עו"ד נורית פיש | תאריך פרסום : 31/05/2015 17:18:00 | גרסת הדפסה

צילום: dollarphotoclub

חמישה אחים ירשו את בית ההורים המנוחים. שניים מהם החליטו לוותר על זכויותיהם בבית לטובת אחותם, לאות תודה  על שסעדה את הוריהם עד יום מותם. אלא ששני האחים האחרים סירבו לוותר על חלקם בכל תוקף, מה שאילץ את בית המשפט להתערב.

סכסוך קשה בין אחות לבין שניים מבין ארבעת אחיה העלה סוגיה מוסרית כבדת משקל בדבר התמורה עבור הטיפול בהורים בעת חלוקת עזבונם.

זקוקים לעזרה בניסוח צוואה?

עורך דין צוואות

האחות – רווקה ערירית כבת 65 – הקדישה את מיטב שנותיה לטיפול בהוריה: תחילה באביה שלקה במחלה סופנית ולאחר מכן באמה, שנפטרה בשנת 2007. לאחר מותה, ירשו חמשת האחים את בית ההורים – בו התגוררה ועדיין מתגוררת האחות.  

כתודה על הטיפול המסור בהוריהם הסכימו שניים מהאחים לוותר על זכויותיהם לטובת אחותם. אלא ששני האחים האחרים לא הסכימו לעשות זאת והגישו תביעה לפירוק השיתוף בבית.

האחות טענה שהיא דיירת מוגנת מכח העובדה שגרה כל חייה בבית ההורים, טיפלה בהם ודאגה להם ואף השקיעה 150 אלף שקל בשיפוץ הבית.  

בתביעה שהגישה האחות נגד שני אחיה היא טענה כי יש לקזז מזכויותיהם את עלות השיפוץ ודמי הטיפול שמגיעים לה על הסיוע להורים.

האחים לא הסכימו לשלם לאחותם דמי טיפול בטענה שבתמורה היא קיבלה מהוריהם דירת חדר והיא גם יכולה לגור בה, כך שהיא ממש לא צריכה להמשיך לגור בבית ההורים. עם זאת, הם הודיעו שהם מוכנים להשתתף בעלות השיפוץ בכפוף להמצאת קבלות.

רוצים שתישאר ללא קורת-גג?

בפסק דין רגיש ומיוחד קבעה השופטת אלה מירז כי אינה יכולה למנוע את פירוק השיתוף, שכן זוהי זכות יסוד של כל שותף, ובית המשפט מוגבל ביכולת ההתערבות בה.

השופטת דחתה את טענת הדיירות המוגנת לאחר שקבעה כי האחות הייתה לכל היותר "ברת-רשות" מטעם הוריה, זכות שבוטלה מרגע שהזכויות בבית הועברו לאחים – בהם גם אלה שלא מסכימים שתמשיך להחזיק בבית.  

עם זאת, השופטת שוכנעה שהאחות מימנה בבית שיפוץ רציני, ויש לקזז מזכויות האחים את חלקם בעלותו.

באשר לדמי הטיפול השופטת קבעה כי אמנם אין חוק שמכוחו ניתן לחייב את האחים לשלם לאחותם על טיפולה המסור בהורים, אך זה לא סוף פסוק, שכן ניתן לבסס את החיוב על טעמי צדק, שהרי האחות קיימה את המצווה החשובה של כיבוד הורים תוך שחסכה מאחיה את הצורך לטפל בהם או לשאת בעלות הטיפול.

"התובעת נותרה ללא מקצוע, ללא הכנסה ואף ללא משפחה, שאין ספק כי לעצם הטיפול בהורים היתה השלכה משמעותית לכך. התובעת בת כ-65 על סף הפנסיה, ערירית ובודדה. שני אחיה... הבינו זאת ולפיכך בנדיבות רבה, הרגישו חובה מוסרית לוותר על חלקם... לטובת התובעת, על מנת לגמול לה טובה ותודה על טיפולה המסור בהורים במשך שנים רבות... צר לי שהנתבעים לא הבינו זאת... האמנם רוצים הנתבעים להשליך את התובעת ללא קורת גג לעת זקנתה?".

בהתבסס על דברים אלה, קבעה השופטת כי יקוזזו מהאחים 75 אלף שקלים כדמי טיפול.

בסיכומו של עניין קבעה השופטת כי יבוצע פירוק שיתוף בדירה, כאשר לתובעת תוענק זכות הראשונים לרכוש אותה, תוך קיזוז 127 אלף שקל מחלקם של שני האחים עבור השיפוץ והטיפול בהורים. אם הדירה תימכר לאדם אחר – סכום זה יעבור לידי האחות. האחים גם חויבו בהוצאות משפט ובשכ"ט עו"ד של 10,0000 שקל.

  • ב"כ התובעת: עו"ד ציונה גולן
  • ב"כ הנתבעים: עו"ד אבי צוקרמן

* עו"ד נורית פיש עוסקת בדיני משפחה וירושה

** הכותבת לא ייצגה בתיק.

*** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחברת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il 

 

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
1

פסק דין ראוי וחשוב. אך מדוע המקור לא מתפרסם ?

פסק דין זה ראוי וחשוב. בעידן בו מדינת ישראל הרשמית נטשה את טיפולה בהורים הקשישים וזנחה אותם , ילדים המקיימים את חובתם לדאוג להוריהם עד ערוב ימיהם זכאים לתשלום מתוך נכסי ההורים שנפטרו. הם זכאים לדמי טיפול לא רק בערוב חייהם של ההורים אלא גם במהלך חייהם ועל האפוט. הכללי של מדינת ישראל לאשר את התשלום . הטיפול בהורים ההולכים אל מותם איננו זכות , זאת חובה. המילים : " אל תשליכני לעת זקה ככלות כוחי אל תעזבני ..." אינן רק מילות התפילה שבין ההורה הקשיש לבורא עולם . מילים אלה הן בליבת ההלכה היהודית ...ככל שמדינת ישראל ומשפט הארץ נותרו יהודיים , בימי הרה אלה. ולאתר , אנא פרסמו את פסק הדין המלא בניוז לטרים.
1
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה
חזקת הגיל הרך מול אחריות הורית משותפת – מה טוב לילדים?
עו"ד זהר מימוני, צילום: אלון בלומברג, אייל הפקות

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ