הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה תל-אביב האריכה הגבלות על הוצאת היתרי בנייה בצפון-מערב גבעתיים כדי למנוע פגיעה בתוכנית מתאר חדשה שמתגבשת בימים אלה. ערר שהוגש על החלטותיה נדחה במועצה הארצית
הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה תל-אביב הטילה לפני כ-3 שנים הגבלות על הוצאת היתרים לתמ"א 38 בצפון מערב גבעתיים לצורך קידום תוכנית שתעניק עדיפות לפרויקטים של פינוי בינוי. ערר שהגישה היזמית "אילנות נתניה לבניה והשקעות" כנגד המגבלות שמונעות ממנה לבקש היתר לפרויקט הריסה ובנייה ברחוב הל"ה בעיר נדחה לאחרונה בדעת רוב של חברי ועדת המשנה לעררים במועצה הארצית.
עיריית גבעתיים מקדמת מזה מספר שנים תוכנית התחדשות עירונית בצפון-מערב העיר. כדי למנוע מעבודות בנייה באזור לסכל אותה, הוציאה הוועדה המחוזית ב-2017 תנאים שהגבילו למשך 3 שנים את האפשרות לבצע באזור הרחבות בנייה ובכלל זה פרויקטים מסוג תמ"א 38.
כשנה לאחר מכן סירבה הוועדה המחוזית לבקשת היזמית "אילנות" להחריג פרויקט הריסה ובנייה שתכננה ברחוב הל"ה. ערר שהגישה היזמית נדחה בעיקרו מאחר שחברי ועדת המשנה לעררים במועצה הארצית התרשמו כי מיזם תמ"א 38 בחלקה המדובר עשוי לשנות את מצב הקרקע ולסכל את התוכנית שהכנה. עם זאת, הם הורו לקצר את תקופת ההגבלות לשנתיים – עד אוקטובר 2019. ואולם, בהמשך החליטה הוועדה המחוזית להאריך את התנאים בשנה וחצי נוספות (עד מאי 2021).
בערר נוסף שהגישה היזמית היא טענה בין היתר כי הארכת התנאים לא סבירה נוכח הפגיעה הקשה בה ובדיירי הבניין. כן היא טענה כי הוועדה הפרה את האיזון שנקבע בסבב הראשון באמצעות קיצור תקופת התנאים על רקע בעיות שהתגלו בתוכנית המתאר המתוכננת. עוד היא טענה כי ביצוע הפרויקט לא יפגע בתכנון העתידי כיוון שממילא אי אפשר לבצע בחלקה הספציפית פינוי בינוי. בשל כך היא ביקשה להחריג את החלקה מתחולת התנאים ולאפשר לה להגיש בקשה להיתר.
הוועדה המחוזית טענה מנגד כי מתן היתר בנייה ליזמית ישליך על התוכנית המקודמת שמטרתה פינוי בינוי נרחב והקצאת שטחים לצורכי ציבור. עוד נטען כי בהחלטה הקודמת לא נקבע שקיצור תקופת התנאים יהיה "סוף פסוק" והיא הייתה רשאית להאריך אותך בהתחשב בכך שהתוכנית התקדמה ונמצאת כעת בישורת האחרונה. בתוך כך ציינה הוועדה כי הטענה שהתוכנית לא ישימה לא הוכחה ונשענת על השערות וניחושים.
פגיעה מאוזנת
ארבעה מתוך חמשת חברי הוועדה שבראשות עו"ד שמרית גולן החליטו על דחיית הערר. בהחלטה צוין כי קיצור תוקף התנאים נקבע בזמנו על רקע השלב התכנוני של התוכנית דאז ולא נשללה מהוועדה המחוזית הסמכות להאריך אותם במידת הצורך.
חברי הוועדה הוסיפו כי ממילא נכון לעכשיו מדובר בהארכה של חודשים ספורים והתוכנית כבר נראית באופק. על כן, ובהתחשב בכך שמטרתה לשרת את האינטרס הציבורי ובחשש שהפרויקט יסכל את ההיתכנות שלה – אין עילה להתערב בתנאים או להחריג אותו. במילים אחרות, חברי הוועדה סברו כי בנסיבות אלה הפגיעה ביזמית מאוזנת, בפרט נוכח העובדה שגם אלמלא התנאים בקשתה להיתר לא בהכרח הייתה מתקבלת בוועדה המקומית.
לעומת זאת, חבר הוועדה שהיה בעמדת המיעוט וסבר כי יש לקבל את הערר, כתב כי לדעתו התוכנית המתגבשת אינה ריאלית ואף עשויה להרוס את המאפיינים האורבניים של גבעתיים ולהביא לנטישת אוכלוסייה.
- ב"כ היזמית: עו״ד תמ״א 38 מיכה גדרון וע"ד נטליה ילונצקי
- ב"כ הוועדה המחוזית: עו"ד דרורי שפירא וגב' שירי לנצנר
- ב"כ הוועדה המקומית לתכנון ובנייה גבעתיים: עורכי דין סלאם חאמד ועידו סונדרס
- ב"כ הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית: עו"ד ד"ר איריס פרנקל-כהן ומר גורי נדלר, מנהל אגף תכנון
עו"ד חן רואימי
עוסק/ת ב-
תמ"א 38
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.