משפחתו של אלון ז"ל, אחד משלושת החטופים שנורו למוות בשוגג בידי צה"ל, דרשה הכרה ממשרד הביטחון חרף היותו אזרח. בקשה דומה כבר אושרה בעבר
הוריו של החטוף אלון (לולו) שמריז ז"ל, שנורה למוות בשוגג בידי חיילי צה"ל לאחר ששרד 70 ימים בשבי מחבלי החמאס, ביקשו ממשרד הבטחון להכיר בבנם כחלל צה"ל – וסורבו. אלון, שנחטף מביתו בכפר עזה ב-7.10 כאזרח לכל דבר ועניין, הוכר אמנם על ידי הביטוח הלאומי כחלל פעולת איבה, אולם בני משפחתו מבקשים להכיר בו כחלל צה"ל.
חוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום), תש"י-1950 ("חוק המשפחות"), מכוחו מוענקות הזכויות למשפחות השכולות, מגדיר חלל צה"ל כ"חייל שנספה במערכה". חייל מוגדר בחוק כ"אדם בשירות צבאי". אין ספק כי אלון ז"ל נספה במערכה, אך לא בהיותו חייל. האם במצב המשפטי הקיים יש אפשרות להכיר באזרח כחלל צה"ל?
אביו של אלון סיפר בראיון כי אלון התנהג כמו חייל: הוא הנחה את החברים שלו איך להשתלט על השובים, איך לברוח ולצאת משם בלי פגע, ולכתוב את השלטים שנועדו להכווין אליהם את צה"ל. לטענת האב, הואיל ואלון התנהל כחייל לכל דבר ופעל להציל את עצמו ואת חבריו מידי האויב, מגיע לו להיות מוכר כחלל צה"ל.
דומה אבל שונה
יש בסיס משפטי מסוים לטענה הזו. בשנת 2019 הכיר משרד הביטחון בנווטת תמר אריאל ז"ל כחלל צה"ל, הגם שבעת פטירתה לא היתה בשירות פעיל. תמר נפטרה במהלך חופשה בנפאל תוך כדי טיול בהרי ההימלאיה, כשפעלה לחלץ ישראלים במהלך סופת שלגים קשה שפקדה את המקום. היא הוכרה מכוח חוק תגמול לחייל הנפגע בהצלת חיי הזולת, הקובע כי חייל שהקריב חייו עקב הצלת אדם בסכנת חיים, דינו כדין חייל שנספה במערכה".
על פי הטענה, גם אלון ז"ל, הגם שבעת מותו לא היה חייל בשירות פעיל, פעל בגבורה רבה וסיכן את חייו כדי להציל את עצמו ואת האנשים שעמו מהשבי. בנסיבות אלו יש מקום לכאורה לבחון את האפשרות להכיר בו כחלל, בדומה לנווטת תמר אריאל ז"ל.
יחד עם זאת הנסיבות אינן זהות. מצד אחד תמר, בשונה מאלון, לא היתה חיילת משוחררת בעת פטירתה אלא שהתה בחופשה ללא תשלום, סטטוס המותיר זיקה כלשהי לשירותה הצבאי. מהצד שני, הנסיבות בהן מצא אלון את מותו, קרובות הרבה יותר לנסיבות מבצעיות בהשוואה לנסיבות מותה של תמר ז"ל, ואולי יש בכך כדי ליצור זיקה כלשהי לשירות הגם שאין לכך תקדים משפטי.
בכל מקרה, כדאי לדעת כי הזכויות והתגמולים המוענקים למשפחה שכולה מכוח חוק נפגעי פעולות איבה או מכוח חוק משפחות חללים שנספו במערכה, הם דומים ביותר. זאת, הן בכל הקשור לגובה התגמולים, הן בהטבות הנלוות והן בסל השיקום.
להגדרה של אדם כחלל פעולת איבה או כחלל צה"ל יש בעיקר משמעות סמלית, אולם אין לזלזל בחשיבותה ובמשמעותה עבור המשפחות השכולות.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.