הילד בילה עם אביו בגן שעשועים במוסקבה כשאמו ניצלה רגע של חוסר השגחה, הכניסה אותו למונית והעלימה אותו. לימים האינטרפול גילה כי הוא נמצא בישראל ולאחרונה היא חויבה להחזירו למולדתו.
בית המשפט למשפחה באשדוד קיבל לאחרונה תביעה לפי אמנת האג והורה לאם לילד כבן 4 להחזיר אותו בתוך שבוע ימים לרוסיה. השופטת רותם קודלר עיאש קבעה כי זהו אחד המקרים המובהקים של חטיפה, ממש כמו בתסריט קולנוע.
בתחילת הקיץ, לאחר שלא ראתה את בנה במשך 399 ימים, החליטה אזרחית רוסיה שמצויה במאבק משמורת מר מול אביו לקחת את החוק לידיה. היא הגיעה לגן השעשועים בו בילה עם האב, ניצלה רגע של חוסר השגחה, הכניסה את הילד לרכב וברחה עמו – תחילה למינסק בטיסה שלא דורשת ביקורת גבולות, ומשם לישראל. מאז שוהים השניים בבית אחותה בדרום הארץ והיא פועלת להשגת מעמד בישראל.
את תביעת החטיפה הגיש האב לפני כחודשיים, לאחר שהאינטרפול איתר את בנו בארץ. בתביעה הוא טען כי האם הפרה פסק דין של בית המשפט במוסקבה שהעביר את המשמורת לידיו ואף פעלה בניגוד לצו עיכוב יציאה שהוצא נגד הילד.
לעומתו טענה האם כי האב הוא שחטף את הילד כשלא אפשר לה לראות אותו במשך יותר משנה. בנוסף היא טענה כי ההחלטה על העברת המשמורת עוד לא בתוקף בהתאם לחוק הרוסי משום שהיא הגישה עליה ערעור.
האם הוסיפה כי החזרת הילד לרוסיה עלולה לפגוע בטובתו משום שאביו מנהל אורח חיים טבעוני קפדני ומונע ממנו מזון וחיסונים.
טלטלה מיותרת
השופטת רותם קודלר עיאש קבעה כי "מדובר בנסיבות שבהן הגדרת החוק בענין החזרת ילדים חטופים, מדוייקת להפליא ואכן התרחשה חטיפה התואמת לכל תסריט קולנועי שתסריטאי ממוצע היה בוחר לכתוב".
השופטת ציינה כי האם התנהלה בערמומיות וכחש כדי לחמוק מהרשויות הרוסיות תוך טלטול הילד במחשכים למדינה זרה שאין לו בה שום מעמד. זאת, תוך הפרת צו עיכוב היציאה ופסק הדין שניתן בבית המשפט במוסקבה.
בהקשר זה נקבע כי גם אם טענת האם נכונה והמשמורת נותרה אצלה עד לדיון בערעור, היא עדיין לא הייתה רשאית להבריח את הילד מביתו ללא הסכמת אביו או אישור מבית המשפט הרוסי.
בתוך כך הובהר לאם כי "עצם העובדה שהאב בחר לנתק את הקטין ממנה אינה מעניקה לה זכות להתנהג כמוהו ולנתק את הקטין מאביו... הדרך להסדיר את המחלוקת בדבר אורח חיים, לרבות מנהגי תזונה וסוגיות רפואיות כגון חיסונים, אינה על דרך ניתוק ילד מההורה, שעמדתו אינה מקובלת על ההורה האחר".
בתוך כך השופטת דחתה את טענת האם לגבי הנזק שייגרם לילד אם יחזור לאביו. "סבורני כי דיון בטענות האם בנוגע ל'טובת הקטין' יהווה משום התערבות בלתי הולמת הפוגעת בריבונות המדינה בה נולד ומתגורר הקטין באופן קבוע, ברוסיה", כתבה.
על כן השופטת הורתה על החזרת הילד לרוסיה בתוך 7 ימים. במידה שהאם לא תפעל בהתאם קבעה השופטת כי האב יוכל להגיע לישראל ולקחת אותו.
עו"ד מאיה הרצברג אלון
עוסק/ת ב-
דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.