משגיח כשרות היה כה להוט להשתטח על קברו של רבי נחמן בראש השנה תשע"א, שצו עיכוב היציאה נגדו לא מנע בעדו: הוא זייף את דרכונו והצליח לצאת לאוקראינה. מזלו לא שיחק לו כשניסה זאת גם בשנה הבאה, שכן הוא נתפס ע"י ביקורת הגבולות. מגזר הדין בעניינו התברר, שחסידים רבים עושים את אותו "טריק" והתיקים כבר מכונים במערכת "תיקי אומן".
בספטמבר 2012 נתפס משגיח כשרות כשהוא מנסה לצאת את הארץ לאומן עם דרכון מזויף. החקירה בעניינו העלתה, כי שנה קודם לכן כבר הצליח לצאת את הארץ עם הדרכון המזויף, שהוציא כדי לעקוף צו עיכוב יציאה מהארץ שהוטל עליו במסגרת הליכי הוצאה לפועל.
בכתב האישום שהוגש נגדו לבית משפט השלום בראשל"צ נטען כי הנאשם, שרצה בכל מאודו להשתטח על קברו של רבי נחמן מברסלב, גנב את הדרכון של גיסו וזייף אותו כדי שיוכל לצאת מהארץ למרות צו עיכוב היציאה.
בדיון שהתקיים באוקטובר 2013 הודה הנאשם בעבירות שיוחסו לו והורשע בעבירות של גניבה, זיוף, שימוש בדרכון מזויף, ניסיון להפרת הוראה חוקית והתחזות.
המדינה והסניגוריה לא הגיעו להסכמה לעניין העונש: המדינה ביקשה להחמיר עם הנאשם ולגזור עליו מאסר בפועל שירוצה בדרך של עבודות שירות. לעומת זאת, הסניגוריה ביקשה להקל עם הנאשם, אדם נורמטיבי, נטול עבר פלילי שעבודות השירות עלול לפגוע ביכולתו לפרנס את אשתו וילדיו הקטנים.
הסניגורית הוסיפה שלא מדובר באדם שנמלט מהארץ כדי להתחמק מנושים או מהחוק, אלא בסך הכל ביקש לבצע מצווה דתית.
אין מדיניות ענישה אחידה
סגן הנשיאה, השופט אברהם הימן הקדים וסיפר שלא מדובר בתיק יוצא דופן, ולמעשה, ריבוי פרשות דומות זיכה אותן בכינוי "תיקי אומן". מסתבר שישנם הרבה חסידים שהיציאה מהארץ נאסרה עליהם בעטיים של תיקי הוצאה לפועל, אך הם כל כך להוטים למלא אחר חובתם הדתית, שהם מזייפים דרכונים לשם כך.
אלא שלמרות ריבוי התיקים, לשיטת השופט התביעה המשטרתית כשלה מלהציג מדיניות ענישה אחידה: לפעמים היא מבקשת רק מאסר על תנאי ולפעמים מבקשת להחמיר ולגזור מאסר בפועל. בהקשר זה ציין השופט, כי רשות ציבורית צריכה לנקוט במדיניות ענישה אחידה שנתמכת באסמכתאות. משהתביעה לא עשתה זאת, החליט השופט לדחות את עמדתה לעניין העונש.
השופט קבע שאינו סבור שמעשים כמו אלה שביצע הנאשם מצדיקים בהכרח עונש של עבודות שירות. "כמובן שאיני מקל ראש בעבירה של הפרת הוראתה של לשכת ההוצאה לפועל... אלא שגזירת הדין, אינה מעשה טכני, סרגלי של המשפט הפלילי... מהות העבירות הללו היא למעשה בעיקר, עבירה של הפרה הוראה חוקית, שאינה לשם המלטות מנושים או מאימת הדין. כל תכלית המעשה היא הפרת הוראה חוקית כדי למלא מצווה חוקית בעיני אותם אנשים", סיכם השופט את עמדתו.
לבסוף, פסק השופט הימן שנסיבותיו האישיות של הנאשם מצדיקות להקל עמו: הוא הודה בהזדמנות הראשונה, הביע חרטה כנה, מנהל חיים נורמטיביים ונעדר עבר פלילי. כמו כן, במי שמפרנס את משפחתו בצנעה וריצוי עבודות שירות יפגע בה כלכלית.
משכך, הטיל השופט על הנאשם 5 חודשי מאסר על תנאי, ובמקום קנס - התחייבות שאם תוך 3 שנים יעבור אחת מהעבירות בהן הורשע, יצטרך לשלם 3,000 שקל או יאסר ל-7 ימים.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.