אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> מקרקעין ונדל"ן >> מה כדאי לעשות כשמגלים שהזכויות בדירה כלל לא נרשמו בטאבו?

מה כדאי לעשות כשמגלים שהזכויות בדירה כלל לא נרשמו בטאבו?

מאת: עו"ד מוריס חרלמפ | תאריך פרסום : 12/11/2014 16:56:00 | גרסת הדפסה

צילום: DSCN2572 By michaelnjio, www.morguefile.com

רכשתם דירה תמורת הון עתק. חלפו השנים, המשפחה התרחבה והחלטתם למכור אותה. אלא שאז התחוור לכם כי אינכם רשומים כבעלי הדירה בלשכת רישום המקרקעין, שאין בידכם את מסמכי העברת הזכויות והעסקה עלולה להתעכב ואף לא לצאת לפועל. עו"ד מוריס חרלמפ על הדרך המהירה לרישום זכויות בטאבו.

האם ידוע לכם בוודאות שאתם רשומים כבעלי הדירה בה אתם גרים ורכשתם במיטב כספכם? במרבית המקרים התשובה תהא חיובית. במרביתם, אך לא בכולם: במקרים רבים זכויות בעלי הדירות אינן רשומות בלשכת רישום המקרקעין מסיבות רבות ומגוונות, כמו חוסר שיתוף פעולה מצד הצדדים לעסקה או עורכי דין שחדלו לייצג את החברה הקבלנית. אולם לא בסיבות אלה עוסק הטור אלא בדרך המהירה, היעילה והפשוטה לרשום את בעלי הדירות ככאלה בלשכת רישום המקרקעין באמצעות פניה לבית המשפט.

פתאום מגלים

רבבות רוכשי דירות מתגוררים שנים רבות בדירה שרכשו מבלי שזכויותיהם רשומות ואף מבלי שיהיו מובטחות באמצעות הערת אזהרה. רבים מהם כלל אינם מודעים להעדר הרישום ויתרה מזו – הם משוכנעים כי הליך רכישת הדירה התנהל כשורה לרבות הרישום בטאבו. 

מעבר לעוגמת הנפש שנגרמת כשהרוכשים מגלים, פעמים רבות רק בשלב מכירת הדירה, כי כלל אינם רשומים בלשכת הרישום הרי שהם לא יוכלו למכור את דירתם עד להסדרת הרישום, והדבר מרתיע רוכשים ומעכב את ביצוע העסקה. ואולם, המשמעות הבעייתית ביותר של העדר הרישום היא חשיפה של בעלי הדירות למצב מסוכן בו דירתם עלולה להימכר לצדדים שלישיים.

לצורך בדיקת הרישום או העדרו ניתן להפיק נסח טאבו באתר משרד המשפטים. אם מתברר כי רוכשי הדירה אינם רשומים כבעליה ואין בידי הצדדים את מסמכי העברת הזכויות (ייפוי כח בלתי חוזר, שטרי עסקה) עליהם לפעול להסדרת הרישום באמצעות פניה לבית המשפט המחוזי. ההליך הרלוונטי נקרא "המרצת פתיחה" ובו מתבקש בית המשפט להכריז כי הרוכשים הם בעלי הדירה וזכאים להירשם ככאלה. מדובר בהליך שיכול לנוע בין דיון לשלושה דיונים שלאחריהם ניתן פסק הדין. 

לפני מספר חודשים הגיעו למשרדנו בני זוג בשנות השבעים לחייהם. השניים רכשו בשנת 1987 דירה מיד שנייה,  והם מתגוררים בה עד היום. בחלוף כ- 27 שנים ממועד הרכישה (!), גילו בני הזוג לתדהמתם, כי הם לא רשומים בלשכת רישום המקרקעין כבעלי הדירה. 

לאחר בדיקה התברר כי בני הזוג רכשו את הדירה מזוג נשוי שרכש אותה ב-1979 מהקבלן שבנה את הבניין. הקבלן היה אמור לרשום את הבניין וזכויות הרוכשים הראשונים בלשכת רישום המקרקעין, אך מסיבה שאינה ברורה, הוא זה שנרשם כבעל הדירה של הקשישים. הואיל וברבות הימים הלך הקבלן לעולמו, לא היה מנוס מלפנות לבית המשפט המחוזי.

מה שנשאר הוא להציג את פסק הדין 

בית המשפט המחוזי בחיפה בדק את היסטוריית העסקאות של הדירה ולאחר דיון קצר פסק כי בני הזוג הם בעליה החוקיים של הדירה וכי הם אכן זכאים להירשם בלשכת רישום המקרקעין כבעלים. (ה"פ 52279-12-13 לויט ואח' נ' לביא (המנוח) ואח') 

כאמור, הסיבות לשכיחותם של מקרים שבהם זכויות רוכשי דירות אינן נרשמות בטאבו רבות ומגוונות. אולם, כאשר ישנן אסמכתאות לבעלות וניתן לאתרן בקלות ולהראות שאכן התבצעה עסקת מקרקעין, כך שבעלי הדירה לא נרשמו ככאלה על לא עוול בכפם, אין כל סיבה שבית המשפט יימנע מלתת פסק דין שיצהיר עליהם כבעלים. לאחר מכן, כל שנותר הוא להציג את פסק הדין ההצהרתי, בתוספת האישורים הרלוונטיים בלשכת רישום המקרקעין. 

* עו"ד מוריס חרלמפ, שותף במשרד עורכי דין חרלמפ, טוניק, לוי, מימון ושות' עוסק בדיני מקרקעין

** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום מקרקעין ונדל"ן באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום מקרקעין ונדל"ן

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ