בית הדין הרבני קבע שהחוק וההלכה לא מחייבים את המוזיקאי לחלוק עם האישה את התמלוגים, מכיוון שמדובר בנכסי מוניטין אישי. עם זאת, מאחר שבהליך הוא הסכים לתת לאישה רבע מהתמלוגים – עליו לשלם את הסכום
בבית הדין הרבני בתל אביב נקבע לאחרונה שמוזיקאי ישלם לאשתו לשעבר רבע מהתמלוגים שקיבל במהלך תקופת הנישואים. השניים התגרשו לאחר 27 שנות נישואים ושני ילדים. הגירושים היו קשים וכיום בני הזוג לא מדברים כלל אחד עם השני. הדיינים קבעו כי במסגרת איזון המשאבים אין חובה לשתף תמלוגים, המהווים נכסי מוניטין אישי, אך הבעל צריך להעביר רבע מהתמלוגים לאישה מאחר שהודה כי היא זכאית להם.
לבני הזוג שני ילדים משותפים. לאיש אלו נישואים ראשונים ולאישה נישואים שניים (יש לה בת נוספת מנישואיה הקודמים).
האיש, יוצר בתחום המוזיקה, הגיש ביולי 2023 תביעת גירושין. אחת המחלוקות בסוגיית איזון המשאבים הייתה בנוגע לתמלוגים שאותם הוא מקבל מהשמעת שיריו במדיה.
הבעל סיפר כי הצדדים נישאו בעקבות הריון לא מתוכנן. לטענתו, מהיום הראשון היו מריבות בבית. מ-2018 חלה התדרדרות ביחסים ובמאי 2020 האישה גירשה אותו מהבית תוך כדי הזמנת משטרה.
הוא ציין שאין תקשורת בין בני הזוג ומצב זה אפיין גם חלק מהתקופה שבה גרו תחת קורת גג אחת. לכל אחד מהם היה מדף במקרר ושירותים נפרדים והם חסמו אחד את השני בכל אמצעי התקשורת, חוץ מהודעות אימייל. "אפילו במהלך המלחמה האחרונה לא החליף הזוג מילה", הבהיר האיש.
במקביל הודה האיש כי התמלוגים הם רכוש שיש לחלק. עם זאת לדבריו, עיקר יצירתו הייתה קודם לנישואים. היצירה נפרסה על פני 44 שנה מתוכן היה שיתוף של 23 שנה. לשיטתו, רק מחצית ההשמעות במדיה היו בתקופת השיתוף, כך שרק רבע מהתמלוגים שייכים לאישה במסגרת איזון המשאבים.
האישה טענה כי היא זכאית לחצי מכלל התמלוגים שנצברו בין מועד הנישואים לבין הגירושים. לטענתה, הצדדים ניהלו יחידה כלכלית משותפת לחלוטין ואף עירבו את כספי ירושת הוריה בכלכלת הבית.
היא הוסיפה שתמלוגי הבעל הם עבור קריירה מוזיקלית מצליחה שהיא חלק ממנה, בכך שאפשרה לו להמשיך בעיסוקו, תמכה בו ועודדה אותו. היא הבהירה כי עבודתו דרשה היעדרויות רבות והיא זו שטיפלה בילדים וגידלה אותם.
לא יכול להתחרט
הרב אריה אוריאל ציין שלפי חוק יחסי הממון בית המשפט רשאי לקבוע כי איזון המשאבים יתחשב גם בנכסים עתידיים כולל כושר ההשתכרות של כל אחד מבני הזוג. כושר ההשתכרות הוא המוניטין האישי שצובר אדם במהלך פיתוח הקריירה שלו. לדבריו, מהחוק משתמע כי ללא נסיבות מיוחדות, חלוקת המוניטין לא תיכלל באיזון המשאבים כדבר שבשגרה.
הדיין הוסיף כי גם מבחינת ההלכה בדרך כלל מוניטין אישי אינו "נכס" שמחולק בין הצדדים, בין היתר, מכיוון שהוא "דבר שאין בו ממש", הוא אינו ממון ואינו סחיר. בהקשר זה כתב הדיין כי לעיתים צד אחד התפתח כי הוא חרוץ ושאפתן, והשני לא, ולא ניתן לתלות ב-"גידול הילדים" את הסיבה לפערי המוניטין. זאת, במיוחד כיום כשרוב היום הילדים בבית ספר וההשקעה בבית נמוכה ("לא צריך לכבס בנהר, לקבץ עצים או ללוש", כתב).
עם זאת, קבע הדיין, הבעל הודה שהאישה זכאית לחלק מהתמלוגים ולא מדובר במתנה שניתנה בטעות. בנסיבות אלה חלק זה מגיע לאישה ויינתן לה על ידי הבעל "מדין מתנה". לקביעת הדיין, מכיוון שבשעה שהבעל התחייב לתת את התמלוגים הוא סבר שהאישה זכאית להם, הוא לא רשאי לחזור בו.
לפיכך נקבע כי הבעל חייב לשלם לאישה תמלוגים על תקופת הנישואים, בהתאם למפורט בסיכומיו, עד לפרידה במאי 2020.
הרב נפתלי הייזלר והרב צבי בירנבאום הצטרפו לתוצאה.
- שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין
עו"ד יעל ורד
עוסק/ת ב-
דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.