זמן קצר לאחר שהוציאה מהכיתה את התלמיד, שהשתולל וזרק כיסא, החלה המורה להרגיש כאבים בידה. השופטת קבעה שמשרד החינוך והמועצה האזורית אחראים לנזקיה
מורה לחינוך מיוחד שנפגעה בידה כתוצאה מהשתוללות של תלמיד כיתתה תפוצה בכ-127,000 שקל – כך קבע לאחרונה בית משפט השלום בבאר שבע. השופטת רחלי טיקטין עדולם קבעה שהמורה פעלה כנדרש כשאחזה בידו של התלמיד כדי להוציאו מהכיתה, וכי האחריות לנזקיה השונים מוטלת על משרד החינוך ומועצה אזורית גלבוע שווה בשווה.
האירוע התרחש לפני חמש שנים. המורה (43), אז מחנכת כיתה א' בבית-ספר בצפון הארץ המשלב גם כיתות חינוך מיוחד, ניהלה פעילות קבוצתית בכיתה. בשלב מסוים, לטענתה, אחד התלמידים התעצבן מפני שלא קיבל את מה שרצה והחל לצעוק, לדחוף חפצים ואף זרק כיסא לעבר שאר הילדים.
המורה המשיכה וסיפרה כי היא והסייעת שנכחה עמה בכיתה הרגישו במצב שנוצר שעליהן לפעול במהירות כדי למנוע סכנה מהתלמידים. לדבריה הן תפסו את התלמיד שהשתולל בשתי ידיו והוציאו אותו מהכיתה. אלא שאז היא החלה להרגיש ביד כאבים שהלכו והתחזקו לאחר שחזרה לביתה.
בנסיבות אלה ידה גובסה והיא נאלצה להעדר מעבודתה למשך כארבעה חודשים. בהמשך, בפברואר 2020, היא הגישה את התביעה לבית המשפט בה טענה שעל משרד החינוך לפצות אותה בשל נזקיה.
משרד החינוך מצדו התכחש לאירוע ואף הגיש הודעת צד ג' נגד מועצה אזורית גלבוע, שהיא לטענתו הגורם שאמור לשאת באחריות אם וכאשר תתקבל התביעה. המועצה, לעומת זאת, טענה שהמורה פעלה באופן פסול כשהעזה לגעת בתלמיד, ומכאן שאין מקום לפצות אותה.
שיבוץ בעייתי
תחילה קבעה השופטת טיקטין עדולם כי עצם האירוע הוכח. גרסת המורה, עדויות של סייעת ומנהלת בית-הספר, ומסמכי תביעה לביטוח הלאומי שהכיר באירוע כתאונת עבודה – אישרו כולם שהתלמיד השתולל ושהמורה נאלצה להפעיל כוח כדי להתמודד עם הסכנה שהטיל על חבריו לכיתה.
בהקשר לכך דחתה השופטת את טענת המועצה האזורית לפיה היה אסור למורה לגעת בתלמיד. על רקע דברי מנהלת בית-הספר כי היא מצפה מהמורים לעשות הכול למען שמירת שלומם וביטחונם של התלמידים – לרבות מגע פיזי בילדים משתוללים – קבעה השופטת שהמורה פעלה כנדרש.
בתוך כך השופטת נימקה ששיבוץ התלמיד המשתולל במוסד חינוכי "רגיל" – היה בעייתי מלכתחילה, שכן גורמים שמעורבים בעניינו ציינו שהוא מועד להתפרצויות ואלימות וצריך מסגרת ייעודית.
השופטת הוסיפה כי גם בהנחה שלא היה מנוס מהצבת התלמיד בבית הספר הזה,, ניתן היה למצוא פתרונות יצירתיים להתמודדות עם פוטנציאל הסיכון שנשקף מהתנהגותו, כמו למשל הימצאות של סייעת נוספת בכיתה.
לפיכך קבעה השופטת שעל משרד החינוך והמועצה האזורית לשאת יחד באחריות לנזקי המורה, כגורמים שהיו אמונים על החלטת השיבוץ הבעייתית אשר הביאה מצדה להשתוללות נשוא התביעה. הם חויבו לשלם למורה פיצוי בסך 100,000 שקל בתוספת הוצאות ושכ"ט עו"ד בסך 27,625 שקל.
- ב"כ המורה: עו"ד אהרון בארי
- ב"כ משרד החינוך: עו"ד בייניש ו/או עו"ד שרה כלפון ארביב
- ב"כ מועצה אזורית גלבוע: עו"ד אילן מירון
עו"ד אליהו קייקוב
עוסק/ת ב-
נזקי גוף ותאונות
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.