אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> מקרקעין ונדל"ן >> מטפל צמוד בדיור מוגן

מטפל צמוד בדיור מוגן

מאת: עו"ד רקפת שפיים-מרדכי | תאריך פרסום : 05/11/2013 18:03:00 | גרסת הדפסה

הלנה של מטפל בדירה בדיור המוגן היתה מאז ומעולם סוגיה רגישה במגורים בדיור מוגן. זהו אחד הנושאים שעברו אבולוציה משמעותית בתחום הדיור המוגן, בפרט לאור חוק הדיור המוגן, אם כי גם סמוך מאוד לחקיקתו נרקמו הסכמי פשרה בין מספר גדול של בתי דיור מוגן לבין עמותת דיירי הדיור המוגן, אשר עגנו את זכותו של הדייר להלין מטפל בדירתו.

אישור להלנת מטפל ביחידה

טרם החוק או הסכמי הפשרה הנ"ל, בתי הדיור המוגן החליטו על דעתם בלבד האם יעניקו לדייר את האפשרות להלין מטפל צמוד ביחידה, אם לאו. בתים שהעניקו את הזכות, עשו זאת בכפוף להתקיימותם של מספר תנאים שהעיקרי בהם הוא מתן האישור הראשוני להלנת המטפל אשר ניתן על ידי בית הדיור המוגן או הצוות המקצועי שלו.
תנאים נוספים נוגעים לתשלום שכרו של המטפל, אחריות הדייר לנזקים שהמטפל עלול לגרום, עריכת ביטוח רפואי עבורו וכו'. הגבלה שכיחה נוספת נוגעת לאופי הזכות להלין מטפל - המטפל אינו רשאי לעשות שימוש עצמאי במתקנים ו/או ליהנות מן השירותים שבית הדיור המוגן מציע, אלא רק לשם ליווי הדייר.

בחוק הדיור המוגן הוכרע הנושא, וניתנה לדייר הזכות להלין מטפל צמוד ביחידה, בכפוף להתקיימותם של מספר תנאים. נפרט את התנאים ונסביר אספקטים מרכזיים -

1. אישור מאת בית הדיור המוגן. בית הדיור המוגן רשאי לסרב בנסיבות מיוחדות, אם קיבל את אישור הממונה ולאחר שניתנה לדייר ההזדמנות לטעון את טענותיו בפני הממונה. מה הן "נסיבות מיוחדות"? כרגע הנושא טרם הובא להכרעה.
2. הדירה מותאמת למגורי אדם נוסף. גם כאן לא צוינו קריטריונים.
3. אישור הצוות הרב מקצועי כי יש צורך רפואי או תפקודי במטפל או כי רשות מרשויות המדינה אישרה כי יש צורך כאמור. למעשה, דייר אשר יקבל אישור מביטוח לאומי למימון מטפל לא יזדקק לאישור הצוות הרב מקצועי של בית הדיור המוגן. דייר שאשר כן יזדקק לאישור הצוות הרב מקצועי, והצוות יסרב, רשאי הדייר לערור על החלטת הצוות הרב-מקצועי בפני הרופא המחוזי.


העלויות בגין מגוריו של המטפל

על פי נוסח חוק הדיור המוגן הדייר רשאי לשכן מטפל "באחריותו ובמימונו". ברור לכל כי הדייר צריך לשאת בעלות שכרו של המטפל או הוצאות ישירות שהוא צורך, כגון ארוחות, טיולים וכו'. ברם, מה באשר לעלות שבית הדיור המוגן דורש כתוספת לדמי האחזקה בגין הלנת המטפל ביחידה? בעקבות בקשה שהגישה עמותת דיירי הדיור המוגן כנגד מספר רב של בתי דיור מוגן לבית הדין לחוזים אחידים, קבע בית הדין כי בית הדיור המוגן רשאי לגבות מן הדייר את העלויות, שנגרמות לו כתוצאה משהותו של הדייר בדירת הדייר ובבית הדיור המוגן בכלל.

חוק הדיור המוגן לא פתר את המתח העומד מאחורי הסוגיה המורכבת הזו. הטעם המרכזי של בתי הדיור המוגן, אשר התנגדו להלנת מטפל ביחידה היה שמירת צביון בית הדיור המוגן כמקום מגורים לאנשים עצמאים. רוח גבית לטענה זו באה מכיוונם של הדיירים עצמם, אשר בקשו לחיות בסביבת אנשים עצמאיים ולא לראות סביבם אנשים שהתפקוד שלהם ירוד. ישנה דיכוטומיה בין רצונו של הדייר כשהוא עצמאי, ואז הוא מבקש לחיות בסביבה עצמאית, לבין רצונו (ורצון בני משפחתו) של אותו דייר שמצבו התדרדר וכעת מבקש להישאר ביחידה באגף העצמאיים, על אף מצבו. הנה כי כן, מדיניות בתי הדיור המוגן משקפת, למעשה, את דרישת לקוחותיו.

הדיכוטומיה הזו היא רקמה רגישה בחיים בדיור מוגן, והיא לא ענין שחוק יכול לפתור. מדובר בתרבות שאנשים יאמצו לעצמם, בדרך חיים, בהשקפת עולם ובהתייחסות של החברה לאנשים שמצבם התפקודי ירוד.

חשוב להבהיר שבתי הדיור המוגן מציינים בחוזה דיור מוגן כי הם רשאים לפנות דייר אשר מצבו התפקודי ו/או הבריאותי אינו מאפשר עוד את המשך מגוריו ביחידה (בכפוף להוראות החוק).

טיפים מעשיים לעיגון בחוזה דיור מוגן

כאמור, אחד התנאים להלנת מטפל בדיור מוגן הוא התאמת הדירה למגורי אדם נוסף, ברם חוק הדיור המוגן לא נתן מענה כיצד ייקבע האם הדירה מותאמת או לא למגורי אדם נוסף, ומה הם הפרמטרים שיכריעו קביעה זו. לפיכך, רצוי לבדוק את הנושא כבר בשלב המשא ומתן, ובמידה ובית הדיור המוגן מאשר מצידו כי הדירה מותאמת למגורי אדם נוסף, יש לציין בחוזה דיור המוגן הצהרה בענין. הסעיף גם יגן על הדייר במקרה שבית הדיור המוגן ישנה את המדיניות שלו בעניין זה במהלך השנים, ולמעשה יימנע מחלוקות עתידיות עם בית הדיור המוגן, בשעת משבר בחייו של הדייר ובני משפחתו.

ככל שיוכרע שהדירה אינה מותאמת למגורי אדם נוסף, יוכל הדייר לבקש לעבור לדירה מותאמת, כנראה גדולה יותר ויקרה יותר. לא רק זאת שמדובר בעלויות כבדות, אלא שלעיתים גם אין בנמצא דירה פנויה. דייר שלא יוכל לשאת בתשלום ההפרש בגין דירה גדולה יותר ו/או שמצבו לא יאפשר המתנה לדירה מתאימה, ייאלץ, ככל הנראה, לעזוב את דירתו.

בהקשר של מעבר לדירה אחרת - גם כאן מומלץ מאוד לקבע את המנגנון הכלכלי הנכון להחלפה בין דירות ולבדיקת ההפרש בין פקדון של כל דירה, אולם על כך נדון במאמר אחר.



* הכותבת היא עו"ד העוסקת בדיור מוגן, במקרקעין ובמסחר.
**המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמור

למדור: חוקתי ומנהלי
אתר המשפט הישראלי פסקדין
www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום מקרקעין ונדל"ן באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום מקרקעין ונדל"ן
עסקאות מכר דירה – על אחריות המוכר ואחריות הקונה
עו"ד שרית לנגה כהן, צילום: אופיר הראל

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ