בעלי הדירות ברחוב קורקידי מספרים על מפגעי בטיחות חמורים, ערמות זבל ואפילו שריפה שפקדה את אתר הבנייה. השופטת מינתה בעל תפקיד להתנעת הפרויקט
עבודות הבנייה היו אמורות להסתיים לפני למעלה מחמש שנים – אך פרויקט התמ"א 38 ברחוב קורקידי שבתל אביב עדיין תקוע. בינתיים סובל אתר הבנייה, כך לטענת בעלי הדירות, מהזנחה רבתי הכוללת ערימות פסולת, ביוב פתוח ושאר מרעין בישין. לבקשת גורמי המימון של הפרויקט, בנק ירושלים ואיילון חברה לביטוח, קבעה שופטת המחוזי בתל אביב נועה גרוסמן שימומש השעבוד לטובתם, כך שימונה נציג מטעמם לצורך השלמת העבודות בהקדם.
לפני תריסר שנה נחתם בין היזמית "גרניט הנדסת חיזוק מבנים" לבין בעלי הדירות במבנה מושא ההליך הסכם לביצוע עבודות תמ"א 38. הפרויקט אמור לכלול עבודות שיפוץ וחיזוק במבנה הקיים, המכיל 32 דירות, וכן תוספת של 22 דירות חדשות, לרבות חניות ומחסנים. עוד כולל הפרויקט בניית ממ"דים ומרפסות שמש לכל אחת מהדירות הקיימות.
באוגוסט 2017 חתמו היזמית מצד אחד ובנק ירושלים ואיילון חברה לביטוח מן העבר השני, על הסכם למתן שירותי מימון לפרויקט. בהתאם לכך נוצר לטובת גורמי המימון שעבוד קבוע אשר נרשם אצל רשם החברות.
בהליך שנקטו גורמי המימון ביולי האחרון, נטען שהשלמת הפרויקט מתעכבת למשך יותר מחמש שנים בגלל מחלוקות בין בעלי המניות בחברה היזמית. לטענתם בשל הסכסוך והעובדה שטרם התקבלה תמורה מלאה מרוכשי הדירות החדשות, יוצא שאין מקורות מימון להשלמת הבנייה והעבודות נעצרו לחלוטין, עד שהיתר הבנייה לפרויקט פקע.
בנסיבות אלה ביקשו גורמי המימון לממש את השעבודים לטובתם, באחת משתי צורות: או למכור את זכויות הבנייה הנוספות לגורם שלישי שישלים את הבנייה וימכור את הדירות; או למנות כונס נכסים מטעמם לצורך התקשרות עם קבלן להשלמת הפרויקט.
שריפה בגלל סיגריה
במסגרת ההליך שיתפו בעלי הדירות על אודות המצב הקטסטרופלי אליו הגיע מקום מגוריהם. לטענתם בינואר אחרון פרצה שריפה באתר משום שאנשים נכנסו לדירות ריקות ועישנו שם, כאשר הדליקה התפשטה במהירות "בחסות חומר בעירה של משטחי עץ הפיגומים". לטענתם הם סובלים רבות מבעיות בטיחות חמורות, ערמות זבל ופסולת, ביוב פתוח "ועוד מרעין בישין הממררים את חייהם".
רוכשי הדירות החדשות הצטרפו לקריאה לקדם את הפרויקט, אלא שלטענתם נכון יהיה למנות בעל תפקיד אובייקטיבי למשימה, ולא כזה מטעם גורמי המימון כפי בקשתם.
תחילה דחתה השופטת גרוסמן את הצעת גורמי המימון למכור את הפרויקט לצד שלישי. "הרי אף צד ג' בר דעת לא יכניס את ראשו לפרויקט כושל, כאשר אין סיכוי לרווח ולמכר הדירות", כתבה. נותר אם כן, לדבריה, לבחון את ההצעה השנייה שעניינה מינוי בעל תפקיד אשר יסייע לקידום הפרויקט.
בהקשר לכך קבעה השופטת שעם כל הכבוד לרוכשי הדירות, לבעלות שעבוד בפרויקט תמ"א 38 כושל יש מעמד על ולכן ימונה נציג מטעם גורמי המימון. ברמה הכללית היא הסבירה שבעצם נכונותו של כל גורם מימוני באשר הוא להעמיד אשראי לפרויקט מסוים, טבוע רצונו לשלוט על התהליך ולהבטיח את השקעתו.
לפיכך השופטת קבעה שהשעבודים הקבועים לטובת גורמי המימון ייאכפו וימומשו, באופן שימונה בעל תפקיד מטעמם לצורך קידום והשלמת הפרויקט. לצד זאת היא הבהירה שהמינוי לבדו לא יעזור להוציא את העגלה מהבוץ ללא מקורות מימון, אשר על הצדדים להשיג בכוחות עצמם.
- ב"כ גורמי המימון: עו"ד ד"ר גלעד וקסלמן ועו"ד שגיא לוק
- ב"כ בעלי הדירות: עו"ד אביב טסה ועו"ד עמיעד גולדברגר
- ב"כ רוכשי הדירות: עו"ד שי בר ניר ועו"ד שחר בן פרז
- ב"כ אחד מבעלי המניות בחברה היזמית: עו"ד אלעזר טננבוים
לפסק הדין המלא בתיקים פר"ק 30215-07-24 ואח'
עו"ד אדיר שמואל
עוסק/ת ב-
תמ"א 38
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.