נאשם בהחזקת קוקאין הפליל את עצמו במסגרת חיפוש בביתו וגם הודה בבית המשפט, אולם ניתנה לו הגנה מן הצדק בשל פגמים בחקירה
בית משפט השלום בתל אביב קיבל לאחרונה טענת נאשם בהחזקת קוקאין שלא לצריכה עצמית להגנה מן הצדק. הנאשם מסר לשוטרים שהגיעו לביתו שקית קוקאין עוד בטרם החלו בחיפוש, ומבלי שהוסברו לו זכויותיו כחשוד. השקית נשלחה לבדיקת מעבדה, אך בשל ליקויים במעקב אחריה ובתיעוד לא ניתן היה לקשור את החומר שנבדק לנאשם. לאחר שנאלץ להודות בעבירה כדי לבסס את הגנתו, נקבע כי יש לבטל את האישום בשל הפגיעה בזכותו להליך הוגן.
בקיץ 2019 הגיעו שוטרים לביתו של הנאשם במטרה לערוך בו חיפוש. לפני תחילת החיפוש, הנאשם נשאל האם יש משהו לא חוקי בבית, ובתגובה הוא מסר להם שקית עם חומר ואמר להם שזה קוקאין. הראיה הוכנסה לשקית ונשלחה למעבדה על מנת לקבוע את סוג הסם וכמותו.
על בסיס ממצאי המעבדה הוגש נגדו כתב אישום חמור בגין החזקת קוקאין שלא לצריכה עצמית.
בבית המשפט הנאשם הודה שהחזיק בקוקאין לשימושו האישי, אך טען כי מדובר בכמות קטנה מאוד לשימושו האישי. מעבר לכך, הוא טען כי מספר פגמים בהתנהלות המשטרה מצדיקים את זיכויו או את ביטול כתב האישום נגדו בשל "הגנה מן הצדק".
ראשית, הוא טען כי הסם שנתפס אצלו הוא לא זה שנבדק במעבדה. בעוד שהחומר שנתפס אצלו הוכנס לשקית משטרתית אחת, בדו"ח המעבדה מתואר כי המוצג שהובא לבדיקה הכיל חמישה פריטים. לכן נטען כי אי אפשר להסתמך על הדו"ח לעניין סוג החומר והכמות.
טענה נוספת של הנאשם הייתה כי השוטרים שהגיעו לביתו לחצו עליו להפליל את עצמו כששאלו "אם הוא רוצה להצהיר על משהו לפני שהופכים את כל הדירה", מבלי להסביר לו על זכויותיו לשתוק או להתייעץ עם עורך דין.
לאור זאת נטען כי כל הראיות שנאספו נגד הנאשם הושגו כתוצאה מהתנהלות לא חוקית ויש לפסול אותן.
המדינה טענה שהמספר שצוין על השקית שאליה הוכנס החומר ע"י השוטר זהה למספר השקית שנבדקה במעבדה ויש להסתפק בכך. השוטרים שערכו את החיפוש העידו שאינם זוכרים מה בדיוק שאלו את הנאשם, אך הם לא איימו עליו.
תחושת אי הצדק
השופט איתי הרמלין קבע כי השאלה שהפנו השוטרים לנאשם ללא אזהרה על זכויותיו מהווה קריאה להפללה עצמית ופגיעה חמורה בהגינות ההליך הפלילי, והחליט לפסול את ההודאות שנגבו ממנו שלא כדין.
עם זאת הוא ציין כי אין משמעות רבה לפסילת הראיות, מפני שכדי להוכיח שהן הושגו באופן פסול הנאשם היה מוכרח להודות בפני בית המשפט שהחזיק בקוקאין – וזו כבר עדות קבילה שמונעת את האפשרות שיזוכה במשפט, מה שמחזק את תחושת אי הצדק שבניהול ההליך נגדו.
עוד הוסיף השופט כי הכשל בדו"ח המעבדה לא מאפשר לקבוע את כמות הסם שנתפסה, ויש להניח לטובת הנאשם שמדובר בכמות מזערית.
"האינטרס הציבורי באכיפת החוק בגין החזקת קוקאין בכמות מזערית לצריכה עצמית נדחה במקרה זה בפני חשיבות השמירה על הגינות ההליך", סיכם השופט הרמלין, "ולכן אני מקבל את טענת ההגנה מן הצדק ומבטל את כתב האישום."
- ב"כ המדינה: עו"ד אילנה קיפניס פרדמן ועו"ד יעל גבריאלי
- ב"כ הנאשם: עו"ד אבירן אסבן
עו"ד יוגב אסייג
עוסק/ת ב-
פלילי
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.