משבר הקורונה הוא לא תירוץ להפחתת דמי המזונות, וזו הזדמנות נהדרת להרחבת זמני השהות עם הורה שנמצא בחל"ת והתפנה לו יותר זמן לילדיו
משבר הקורונה אשר נחת על האנושות באופן פתאומי העמיד מול הורים רבים את הדילמה האם לכבד את זמני השהות עם הקטינים. הרי יש בכך כדי להפר את הוראות הסגר והאיסור שלא לפגוש בני משפחה שהם לא מהמשפחה הגרעינית, ומה קורה במצב שבו אחד ההורים מחויב בבידוד?
מיד עם התקנת תקנות שעת חירום קבע המחוקק הישראלי כי יש להחריג את הסדרי השהות, מהאיסור הכללי בתקנות שלא לנוע בדרכים. על מנת לשמר את הקשר בין הילדים ובין הוריהם, נקבע כי הקטינים יוכלו לנוע בין בתי הוריהם תוך שמירה על הוראות משרד הבריאות.
לפי ההוראות, על ההורה שנוסע לקחת את הקטין, להצטייד בפסק הדין שקובע את אופן הסדרי השהות, ואם ייעצר על ידי פקח או שוטר – יוכל להראות את להם את פסק הדין.
אם אחד ההורים מחויב בבידוד, כמובן שהסדרי השהות לא יתקיימו עד תום הבידוד. במהלך הבידוד, יש לשמור על קשר בין ההורה המבודד לבין הקטין וההורה האחר באמצעות עזרים טכנולוגיים כגון זום או וואטסאפ. לאחר שההורה המבודד יעבור בדיקה ששוללת את היותו חולה בקורונה, ניתן יהא לחזור לקיים את זמני השהות.
יש להדגיש, כי אף שבתי המשפט סגורים ולא מתקיימים דיונים, ניתן לפנות לבית המשפט בבקשות דחופות עקב הפרת זמני שהות. בתיק שבו אני מייצגת את האב, שנמצא כיום בחל"ת, הוא פנה אליי וביקש להרחיב את זמני השהות עם בתו ולהוסיף לינה באמצע השבוע.
הגשתי מרחוק בקשה לבית המשפט, ואף שלמרבה הצער האם סירבה, בית המשפט נעתר לבקשה והורה שבתקופת הקורונה הבת תשהה אצל האב עוד לילה בשבוע.
הפחתת מזונות – רק בהסכמה
עיקרון טובת הילד מחייב הבנה ותקשורת ראויה בין ההורים. בימים אלה ההבנה בין ההורים, תוך דאגה להפחתת המתח מהקטינים אשר ממילא נמצאים במצב לא פשוט הינה הדרך הראויה לפתור כל סוגיה.
פנו אלי אבות המשלמים מזונות ואשר פוטרו מעבודתם או הוצאו לחל"ת ושאלו אם ניתן להפחית את דמי המזונות או לקזז מהם את המענק שקיבלה האם מביטוח לאומי – 500 שקל עבור כל קטין.
התשובה היא חד משמעית – לא, אלא אם האם מסכימה ואת הסכמתה כדאי לתעד בכתב.
הסיבה לכך היא שהמזונות נקבעים בפסק דין אשר צופה את צורכי הילדים עד הגיעם לגיל 18. על מנת להפחית מזונות יש צורך בהליך שיפוטי חדש – תביעה להפחתת מזונות, שבמסגרתה יש להוכיח שינוי נסיבות מהותי ופגיעה ממשית בפוטנציאל ההשתכרות לאורך זמן.
עם כל הכאב שבמשבר הנוכחי, מדובר על מצב זמני אשר סביר כי בעוד מספר חודשים ישתנה.
כמו כן, אין לקזז את המענק שניתן להורה משמורן בעקבות הקורונה, שכן הוא ניתן על בסיס העובדה שהילדים נמצאים בבית ועלויות צרכיהם, כמו מזון והוצאות שוטפות – עלו.
המענק בא להקל על המצב הכלכלי הקשה שרבות מהמשפחות נקלעו אליו ובמיוחד משפחות חד הוריות.
בימים אלה עדיף לדבר ולהגיע לפשרה והבנה לטובת הקטינים על מנת להוריד את עוצמת הסכסוך.
אין ספק כי וירוס הקורונה "יחדור" אל תוך דיני המשפחה וכאשר יפתחו שערי בית המשפט נידרש לסוגיות השונות שהמשבר יביא עימו.
שנדע ימים טובים יותר.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.