כלכלן שמכניס 23,000 שקל בחודש חויב בעבר לשלם לפרודתו, המשתכרת כ-6,000 שקל, מזונות בסך 3,900 שקל. כעת נקבע שהם יופחתו משמעותית
אב ל-2 בנים קטינים חויב לפני כ-4 שנים בבית המשפט למשפחה בחיפה לשלם לאימם 3,900 שקל מדי חודש, כמזונות זמניים. לאחרונה קבעה השופטת לירון זרבל-קדשאי שהמזונות יופחתו בכמעט אלף שקל, ל-2,950 בלבד. זאת, הגם שהכנסת האב - כלכלן במקצועו - גבוהה כמעט פי ארבעה מזו של האם, גננת בעברה וכיום מטפלת בהוריה הקשישים באמצעות חברת כוח-אדם.
הצדדים התחתנו ב-1994 והביאו לעולם ארבעה ילדים. בסוגיית המזונות התמקד פסק הדין בשני בניהם הקטינים, כיום בני 17.5 ו-15. בינואר 2021 קבע בית המשפט שהאב ישלם לכל אחד מהבנים מזונות בסך 1,350 שקל בתוספת 1,200 שקל עבור מדור, ובסך הכול 3,900 שקל לחודש. בנוסף הוא חויב לשאת בשיעור 65% מההוצאות החריגות עבור חינוך ובריאות.
בתביעה שהוגשה לבית המשפט ביוני 2021 טענה האם כי בפועל צרכי בניה גדולים מאלה שנפסקו ועומדים (בתוספת מדור) על כ-8,000 שקל בחודש. לדבריה, בעוד שהיא מרוויחה רק 5,200 שקל בחודש עבור טיפול בהוריה הקשישים דרך חברת כוח-אדם, אבי ילדיה פיתח קריירה ומרוויח 20,000 שקל לפחות.
מנגד טען האב שהתובעת אינה ממצה את כושר השתכרותה, ושחרף חלוקת זמני השהות השווה ביניהם - הוא נושא לבדו בתשלומים מסוימים עבור הילדים, כמו "נטפליקס" וטלפונים ניידים. בנסיבות אלה, טען, על סכום המזונות להיות מינימאלי, בסך 300 שקל בחודש לכל היותר. עוד נטען שיש לחייב את הצדדים לשאת בחלקים שווים בהוצאות חריגות.
הפרזה
השופטת זרבל-קדשאי דחתה את טענת האם לפיה צרכי בניה הקטינים עולים על אלה שנקבעו במסגרת החלטת המזונות הזמניים. "סבורני כי פירוט זה לוקה בהפרזה", כתבה, כשלצד זאת העירה כי מוצדק להעריך את צרכי הבנים על הצד הגבוה, מאחר שהמשפחה נהנתה שנים ארוכות מהכנסתו הנאה של האב לצד הכנסה נוספת של האם, ומבית מרווח בסביבה נאה.
בשלב זה עברה השופטת לדון בהכנסות הצדדים. ממצאיה היו שהאב מרוויח כמעט פי ארבעה יותר מהאם: לדבריה בעוד הוא מכניס מדי חודש 22,000 שקל מעבודתו ככלכלן ועוד כ-1,000 שקל מביטוח לאומי, האם מרוויחה כ-6,300 שקל בלבד עבור עבודתה כמטפלת הוריה, בתוספת קצבת הילדים. בהקשר לכך צוין בפסק הדין שהאב אף עתיד קבל חלק מירושת אימו שכוללת דירה, כך שהפער הכלכלי בין הצדדים עשוי לגדול עוד יותר.
בתוך כך דחתה השופטת את טענת האב שלפיה התובעת לא מממשת את פוטנציאל ההשתכרות שלה משיקולים משפטיים. היא קבעה בהקשר הזה כי קיים רובד מוסרי בבחירתה התעסוקתית של התובעת לטפל בהוריה ולסעוד אותם, ואין לזקוף זאת לחובתה.
אלא שבסופו של יום מצאה השופטת כי חרף הפער הקיצוני בהכנסות, על רקע חלוקת זמני השהות השווה בין הצדדים וצורכי הבנים, מוצדק להפחית מהמזונות הזמניים שנקבעו בכאלף שקל: היא קבעה שמזונות הבן הגדול יועמדו על 1,350 שקל בעוד אלה של אחיו הקטן יסתכמו ב-1,600 שקל - כולל מדור - ובסך הכול 2,950 שקל בחודש.
- ב"כ התובעת: עו"ד רעות אקהאוז-עמויאל
- ב"כ הנתבע: עו"ד טל זלץ
עו"ד גיא אשר שוחט
עוסק/ת ב-
דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.