הגדול מבין שלושת ילדיו של האב לא מוכן להיפגש איתו. בית המשפט התרשם שהנער נפגע מאלימות האב ולכן סרבנות הקשר שלו מובנת ולא קשורה להתנהגות האם, שניסתה ככל יכולתה לעודד את קיום הקשר
במסגרת תביעת מזונות שהגישה אם לשלושה (14,16,17) ביקש אביהם שלא לפסוק מזונות לילד הגדול עקב ניכור הורי ולקטן משום שהוא מקיים איתו הסדרי שהות נרחבים (מזונות הילד האמצעי, שגר איתו, כבר בוטלו לפני כשנה וחצי). שופט בית המשפט למשפחה בנצרת מחמוד שדאפנה קבע כי סרבנות הקשר של הגדול נובעת מהתנהלותו האלימה של האב ולא מהסתה של האם, ולפיכך לא מצא לנכון למנוע ממנו מזונות. באשר לקטן, נקבע כי מאחר שהוא נמצא יותר אצל האם ויש פערי השתכרות לטובת האב, עליו לשלם גם עבורו. הסכום שנפסק לשני הילדים הוא 1,300 שקלים לחודש.
ההורים נפרדו ב-2017 בעקבות אירוע אלים שבעקבותיו הוציאה האם צו הרחקה. בעקבות תביעת מזונות שהגישה האם פסק בית המשפט לשלושת הילדים מזונות זמניים של 4,500 שקלים. בהמשך, בעקבות סרבנות קשר של הילד הגדול והאמצעי המזונות הופחתו לכ-3,000 שקלים.
לאחר כ-3 שנים של נתק חזר הבן האמצעי לקשר עם אביו, ולפני כשנה וחצי עבר לחזקתו המלאה והמזונות שלו בוטלו.
בהמשך האב ביקש לפטור אותו גם מתשלום המזונות עבור שני הילדים הנוספים. לגבי הגדול הוא טען לניכור הורי שמקורו בהסתה קשה מצד האם, ואילו לגבי הקטן הוא טען כי הוא מקיים איתו הסדרי שהות נרחבים כך שהוא נושא במזונות ישירות כשהילד אצלו.
האם טענה מנגד כי הבעיות עם הילדים החלו בגלל חשיפה ארוכה לאלימות מצד האב – גם כלפיה וגם כלפיהם. היא ציינה כי הילד הגדול והאמצעי התרחקו ממנו בשל הצלקות שהם סוחבים עמם, והכחישה כל טענה להסתה או ניכור הורי. היא הדגישה כי עשתה מאמצים רבים כדי לחדש את הקשר בין האב לבינם, ואפילו הצליחה עם הבן האמצעי. היא הבהירה שלא מדובר בילדים מרדנים אלא בילדים שהסרבנות שלהם מוצדקת.
אי אפשר לשפוט
השופט מחמוד שדאפנה התרשם שלהתנהגות של הילד אין קשר להסתה מצד האם, והיא נבעה מכך שהיה חשוף לאלימות מצד אביו ולסכסוך החריף בין הוריהם.
השופט קבע כי במקרה כזה אי אפשר לשפוט אותו על שבחר להתנתק מהאב וגם אין מקום להאשים את האם. "מהראיות שהובאו בפני עולה, כי על אף המצוקה בה התובעת הייתה נתונה, היא עודדה את הקטינים ועשתה ככל שניתן כדי שהקטינים יתקרבו ויהיו בקשר עם האב", כתב. לפיכך, הוא קבע שזהו לא המקרה לשלול מזונות מילד בשל סרבנות קשר וניכור הורי.
השופט קבע כי בהתאם להלכה בנוגע למזונות קטינים מעל גיל 6, האב צריך לשלם לאם חלק יחסי מהמזונות עבור שני הילדים עקב פערי השתכרות לטובתו והעובדה שהילד הקטן נמצא מעט יותר אצל האם.
בסופו של דבר, לאחר חישוב צרכי הילדים, השופט חייב את האב במזונות של 500 שקלים לגדול ו-800 שקלים לקטן, כולל הוצאות דיור. בנוסף הוא יחלוק עם האם שווה בשווה בהוצאות חינוך ובריאות חריגות. השופט החליט שלא לחייב אף אחד מההורים בהוצאות כדי שלא להחריף את הסכסוך ביניהם.
עו"ד תמרה רפאלוב
עוסק/ת ב-
ניכור הורי
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.