הסיבה העיקרית היא מחלת סרטן קשה. השופטת קבעה כי בנסיבות רגילות הייתה מבטלת את ההליך אבל לנוכח מצבה של החייבת הנושים ממילא לא יזכו לראות את כספם
שופטת בית המשפט המחוזי בחיפה אילת דגן העניקה לאחרונה הפטר מחובות של כ-5.3 מיליון שקל לחולת סרטן בת 59 – למרות העובדה שחלק מחובותיה נגרמו כתוצאה מהסתבכות בניהול מכון ליווי והונאת פירמידה. השופטת הבהירה כי בנסיבות אחרות הייתה מבטלת את ההליך אבל מאחר שמדובר בחובות שנוצרו ברובם בשנות ה-90' ולנוכח גילה ומצבה הרפואי הקשה של החייבת ההליך ממילא לא יניב לנושים תועלת.
החייבת כבר ניהלה הליך דומה ב-2002 אבל הוא בוטל עקב יצירת חובות בחוסר תום לב וחשד להברחת נכסים.
בשנה שעברה שוב פנתה החייבת לבית המשפט וביקשה פשיטת רגל. ביוני 2019 ניתן צו כינוס בעניינה והיא חויבה לשלם 300 שקל בחודש לקופת הנושים. במקביל הוגשו נגדה 13 תביעות חוב שהסתכמו ב-5,347,751 שקלים. רוב החובות נוצרו בשנות ה-90' – מאותה תקופה שבה ניהלה משחקי פירמידה אסורים ומכון ליווי.
המנהל המיוחד שמונה בתיק לא מצא לנכון לבחון את התביעות והודיע לבית המשפט שהוא ממליץ על מתן הפטר, המלצה אליה הצטרף גם כונס הנכסים הרשמי במחוז חיפה.
המנהל המיוחד ציין כי למרות הנסיבות החמורות שהובילו ליצירת החובות המשך ההליך חסר תועלת גם משום שמדובר בחובות ישנים מאוד אבל בעיקר משום שהחייבת עברה לאחרונה אירוע מוחי ואובחנה עם סרטן ריאות בדרגה 4 והוכרה עם 100% נכות.
המנהל המיוחד הוסיף כי לחייבת כמעט אין נכסים – היא גרה בדיור ציבורי ומתקיימת מהבטחת הכנסה של כ-2,000 שקל בחודש ומעזרה של הילדים. אמנם, אותרה אצלה קרן פנסיה שיש בה כ-22 אלף שקל אבל גם הוא לא יועיל לנושים בהתחשב במצבה הרפואי ובגילה.
ההתנגדות היחידה להפטר הוגשה על ידי נושה שהחוב כלפיה הוא משנות ה-90' ועומד על 7,749 שקלים. הנושה טענה כי לא ראוי לתת הפטר למי שצברה חובות בדרכי מרמה, וכי היא בטוחה שיש לה כספים ונכסים מוברחים שלא אותרו. בהקשר הזה ציינה הנושה כי החייבת מכרה לאחרונה רכב וייתכן שיש לה כספי ביטוח חיים מוסתרים. עוד היא טענה כי לפני כשנתיים החייבת נסעה לחו"ל מה שלא מסתדר עם טענותיה למצב כלכלי קשה.
לפנים משורת הדין
השופטת אילת דגן ציינה כי מבירור שנערך לגבי הנסיעה עלה כי ילדיה של החייבת מימנו את כרטיסי הטיסה והשהייה. לגבי הרכב, הוא נמכר בהוראת המנהל המיוחד תמורת 400 שקלים, ואילו יתר טענותיה של הנושה על נכסים או כספים נסתרים נותרו בגדר השערות.
בסופו של דבר הדו"חות והמסמכים על אודות מצבה הכלכלי והרפואי של החייבת העלו בבירור שאין טעם להמשיך בהליך.
השופטת הבהירה כי "בנסיבות רגילות נכון היה לבטל את ההליך. נסיבות ההסתבכות היו ונשארו בחוסר תום לב בלשון המעטה, באופן שאינו מצדיק שחייב ייהנה מהגנת בית המשפט באופן שיקפח את הנושים".
אלא שעל רקע מצבה הבריאותי הקשה של החייבת והרב הזמן שחלף מאז יצירת החובות המשך ההליך לא יניב לנושים תשואה או תועלת כלשהי. לפיכך השופטת קבעה כי הנסיבות המיוחדות שנוצרו מצדיקות לפטור אותה מחובותיה לפנים משורת הדין.
- המנהל המיוחד: עו"ד מיכאל גבור
עו"ד שרון אורן
עוסק/ת ב-
חדלות פירעון
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.