האב הוריש לבנותיו דירות בבניין שהיה בבעלותו בתל אביב בכפוף לכך שלאם תישאר הזכות לנהל ולהשכיר את הדירות עד יום מותה. בית המשפט קבע כי זכות זו מקנה לה גם זכות הצבעה בנוגע להקמת מעלון לדירתה
השופטת ורד שביט פינקלשטיין קיבלה לאחרונה בקשה שהגישה אם נגד שתיים מבנותיה. האם גרה בבניין בו היו לאב המנוח מספר דירות. היא מעוניינת להתקין מעלון לדירתה שנמצאת בקומות הגבוהות והבנות מתנגדות בטענה כי הדבר יפגע בשטחים המשותפים. השופטת קבעה כי זכות הניהול שהוקנתה לאם בצוואה כוללת גם את זכות ההצבעה.
אב המשפחה נפטר ב-2011 והותיר אלמנה וארבעה ילדים (שלוש בנות ובן). הוא השאיר צוואה בה היורשות הן האלמנה והבנות (הבן אינו זוכה על פי הצוואה מאחר שקיבל עוד בחייו רכוש מהאב).
האב היה בעלים של מספר דירות בבניין בתל אביב. על פי צוואתו למעט דירת המגורים המשותפת לו ולאשתו יתר הדירות אמורות להתחלק בין שלוש הבנות, בכפוף לזכויות ניהול של האם בכל ימי חייה.
האם עתרה להורות כי עד לחלוקת העיזבון, כל זכויות הניהול בדירות השייכות לעיזבון, ובכלל זה זכות ההצבעה באסיפת בעלי הדיירים, שייכות לה.
היא הסבירה כי לאור גילה ומצבה הבריאותי היא רוצה להתקין מעלון לדירתה. אחת הבנות תומכת בעמדתה אך שתי בנות אחרות מתנגדות להתקנת המעלון.
המתנגדות טענו כי זכויות הניהול שאליהן מתייחסת הצוואה הן אך ורק לגביית דמי שכירות, ולא לעניינים קניינים כדוגמת התקנת מעלון. הן ציינו כי מאחורי הבקשה עומד אחיהן, שרכש את הזכויות באחת הדירות מאחותן, והוא מתכוון להשתלט על חלקים בשטח המשותף כולל חלקו האחורי של הבניין לטובת המעלון. הן הוסיפו כי מן הראוי שהמאמצים יופנו להתקנת מעלית לרווחת כל דיירי הבניין.
נדנודים ולחצים
השופטת ורד שביט פינקלשטיין מבית המשפט למשפחה בתל אביב כתבה כי עיון בהוראות הצוואה מלמד כי זכויות הניהול שהוקנו למבקשת בדירות העזבון הן זכויות נרחבות בהיקפן וכוללות גם את הזכות להשכיר, או להשאיל את הדירות, זכות רשות שימוש, זכות לגבייה ישירה של הכנסות, סיום שכירויות וחזקות, לרבות הגשת תביעות וכו'.
השופטת הוסיפה כי הפועל היוצא של האמור הוא כי עצם הזכות של המבקשת להיות המחזיקה בדירות והזכות אף להגיש תביעות משפטיות בנוגע לדירות כוללת גם את זכות ההצבעה לגבי מה ייעשה ברכוש המשותף הצמוד לדירות אלו.
יתר על כן, עיון בצוואה מלמד כי לא בכדי ציווה המנוח למבקשת את זכויות הניהול על הצד הרחב שכן כפי שציין בצוואתו, המנוח ביקש להגן על המבקשת בפני "נידנודים ולחצים שהיו מתאפשרים ללא צוואה זו" ואף ציין כי בכל הנוגע לענייני הבניין באפשרותה להתייעץ עם ילדיה.
"המנוח ביקש למנוע כל לחץ שיופעל על המבקשת מטעם הילדים בנוגע לניהול הדירות וביקש להגן עליה מפני לחצים והתדיינויות בבית המשפט, כפי שנוצר בענייננו", כתבה השופטת.
בנסיבות אלה קיבלה השופטת את הבקשה וקבעה כי למבקשת זכות הצבעה בנושא הקמת מעלון בנוגע לדירות העיזבון.
המתנגדות חויבו בהוצאות בסך 2,500 שקל.
- ב"כ המבקשת: עו"ד נועה מנחמוב
- ב"כ משיבות 1-2: עו"ד יורם עברון
- ב"כ משיבה 3: עו"ד חגי קלעי ו/או אוהד רוזן
עו"ד יאיר שרף
עוסק/ת ב-
מקרקעין ונדל"ן
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.