נכון. כתובה היא מסמך משפטי מחייב, ובעל שמתרברב ונוקב במיליונים עלול למצוא עצמו גם משלם אותם ביום מן הימים. עם זאת, לא מעט עילות מאפשרות את ביטול ההתחייבות ובעטיין נשים עלולות להפסיד את כתובתן. עו"ד מורן בריק מסבירה ומזהירה.
כבר נכתב רבות על כך שהכתובה – אותו מסמך המונה את המחויבויות האישיות, הרגשיות והממוניות של האיש כלפי אשתו במהלך הנישואין - היא מסמך משפטי מחייב. אז כן, לכתובה יש משמעות משפטית וחוזית, ופעמים רבות בעלים שהתחייבו בסכומי עתק בכתובות נאלצו גם לשלמם או לפחות חלק מהם. עם זאת, ישנם מקרים שבהם יכול הבעל להעלות מיני טענות, שיובילו לכך שהאישה תפסיד את כתובתה.
בהלכה גובשו מספר עילות שמתירות לבעל להתגרש מאשתו כגון בגידה, מרידה (אישה המסרבת לקיים יחסי אישות), "עוברת על דת" (על קצה המזלג, אישה המכשילה את בעלה לעבור על המצוות או מתנהגת בפריצות) ועוד. המטרה היא למנוע מהבעל לתבוע גירושין "על כל שטות" ובלשון ההלכה: "שלא תהא קלה בעיניו להוציאה".
חייבים עילה ספציפית
ואולם, כדי להימנע מתשלום הכתובה לא די שהבעל הוכיח עילת גירושין. עליו גם להראות שמתקיימת עילה ספציפית הפוטרת אותו מתשלום הכתובה לפי ההלכה. לעיתים עילת הגירושין ועילת פטור הכתובה זהות (בגידה או סירוב לקיים חיי אישות), אך לעיתים, לא בהכרח.
בפסק דין שניתן לאחרונה בבית הדין הרבני האזורי בחיפה, הפסידה האישה את כתובתה ובית הדין אף חייב אותה בהוצאות משפט של 5,000 שקל הן לבעל והן לטובת אוצר המדינה. זאת, לאחר שהתגלה בבדיקת פוליגרף כי בגדה בבעלה. יצוין, כי האישה והגבר הסכימו לקבל את תוצאות הפוליגרף – יהיו אשר יהיו. הסכמה זו הכשירה את תוצאות הבדיקה לראיה קבילה, אשר ביחד עם יתר הראיות נוספות שהיו נגד האשה, הביאו את בית הדין למסקנה כי היא אכן בגדה בבעל ולכן אינה זכאית לכתובתה.
במקרה אחר, בית הדין הרבני האזורי בנתניה פטר בעל מתשלום הכתובה לאחר שהוכיח כי אשתו אינה יכולה לקיים עמו יחסי מין בעקבות מום קשה (בעקבות ניתוח גב). יצוין, כי טענת "מום" תתקבל רק אם מדובר במומים חריפים במיוחד, כאלה המקשים על קיום יחסים נורמאליים בין בני הזוג או אם מדובר במום שהוסתר מהבעל והוא לא יכול היה לדעת עליו.
הוכחות רבותיי, הוכחות
כפי שנכתב לעיל, הבעל הוא שצריך להוכיח את טענתו לפטור מכתובה. משכך, הוא מחויב לגבות את טענותיו נגד האישה בראיות קבילות ומהימנות, כאלה שיוכיחו את גרסתו. שאחרת, הוא אמנם יזכה להתגרש אך הוא יצטרך לשלם את הכתובה.
לצורך דוגמא, אספר שלפני כשנתיים הגיעה למשרדי אישה שבעלה הגיש נגדה תביעת גירושין לבית הדין הרבני. בתביעה הוא טען שמצבה הנפשי והתנהגותה הרסו את הנישואין והוא מאס בחיים לצידה.
לאחר שבית הדין הרבני חקר ושמע את הצדדים, הוא קיבל את טענות הבעל וקבע כי על הצדדים להתגרש.
הגשתי בשם האשה תביעה לפסיקת כתובתה מהטעם שהבעל, בהתנהגותו, הוא שגרם להתדרדרות מצבה הנפשי של האשה. הבעל ניסה לטעון כי אשתו לא גילתה לו את האמת על מצבה הנפשי החמור. אלא שהבעל לא הציג ראיות שמחזקות את גרסתו, ולעומתו הוכיחה האישה כי הבעל ידע גם ידע את פרטי מצבה הרפואי ואף נהג לרכוש עבורה כדורים פסיכיאטריים במו ידיו. משכך, בית הדין דחה את טענות הבעל לפטור מכתובה ופסק לאישה את מלוא כתובתה בסך מיליון שקל.
גם לנשים מותר
חשוב לזכור שגם במקרים בהם האישה היא זו שתובעת גירושין קיימת אפשרות שתהיה זכאית לכתובתה. למשל, אם תוכיח שהבעל הסתיר ממנה מום שהיה קיים מלפני הנישואים או שהוא סובל מאימפוטנציה או עקר. מקרה נוסף הוא כאשר הגבר עזב את הבית ומסרב לקיים יחסים עם אשתו או בוגד בה עם נשים אחרות ("רועה זונות").
אם כן, כתובה היא אמנם חוזה משפטי שהבעל מחויב לקיימו, אולם ביצועו של החוזה בפועל תלוי בהתנהגות ובנסיבותיו של כל מקרה ומקרה. ולכן – לפני שממהרים לפתוח בהליך גירושין יש לבדוק ולוודא שיש בידיך את כל הראיות אשר גם יהוו עילת גירושין חזקה ומוכחת וגם ראיות מוכחות המצדיקות פטור מתשלום הכתובה.
* עו"ד מורן בריק מילר עוסקת בדיני משפחה
** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.