האב חולה בדמנציה. שורה של עדויות הוכיחה כי הוא מנוצל מזה 3 שנים על-ידי שתי בנותיו, שבודדו אותו, הרחיקו אותו מבנו ונכדיו ומשכו מאות אלפי שקלים מחשבונו.
פסק דין שהותר לפרסום באחרונה הורה על מינוי אפוטרופוס חיצוני לרכושו של קשיש עתיר ממון למרות השינויים החקיקתיים שנועדו לצמצם את השימוש במנגנון האפוטרופסות. זאת, לנוכח טענת בנו כי אחיותיו סכסכו בינו לבין אביו, ניתקו אותו לחלוטין משאר המשפחה ומנסות להשתלט על הונו.
את הבקשה למינוי האפוטרופוס לקשיש בן ה-94 הגיש בנו באמצעות עו"ד שלומית אפרתי-בקרמן ועו"ד שלי פיירשטיין-טיאר.
טענתו המרכזית הייתה כי אביו – שנמצא במצב קוגניטיבי ירוד – מנוצל על ידי אחיותיו, שבודדו וניתקו אותו לחלוטין משאר המשפחה, ועושות כרצונן בכספו.
לפי גרסת הבן, לפני כ-3 שנים הוא התעמת עם אחיותיו לאחר שגילה כי משכו מחשבונו של אביהם מאות אלפי שקלים. מאותו רגע הן החלו להרחיק אותו ואת ילדיו מאביו.
בניו העידו בבית המשפט כי כשהגיעו יום אחד לבקר את סבם דודותיהם לא נתנו להם להיכנס, והזמינו משטרה שגירשה אותם מהמקום.
מהצד השני פרשו האחיות תמונה שונה. עו"ד משה בראון טען בשמן כי דווקא אחיהן ה"טרחן" וה"מתחכם" מנסה להשתלט על הרכוש העצום של אביהן, והן אלה שמגנות עליו. עוד הן טענו כי אביהן התיר להן למשוך כספים, שחלקם שימש החזר על כך שמימנו אותו.
כמו כן הן הכחישו שאביהן חי בבידוד וטענו כי הוא יוצא לבתי קפה, מארח חברים ואף נוסע לחו"ל. הבנות גם צירפו חוות דעת של נוירולוג שאישר כי האב לא זקוק לאפוטרופוס. האב עצמו טען שאינו רוצה אפוטרופוס והוא מרוצה מהניהול של הבת שאצלה הוא מתגורר.
עשו ממנו מריונטה
השופטת מיכל דבירי-רוזנבלט האזינה גם לעמדותיהם של היועץ המשפטי של הרווחה והעובד הסוציאלי שבדק את האב, אשר תמכו במינוי אפוטרופוס חיצוני והתרשמו כי האב נמצא במצב מבולבל ונתון להשפעת בנותיו – שלא תמיד פועלות לטובתו.
השופטת הסכימה עם עמדה זו והדגימה את ההתנהלות הקלוקלת של האחיות באמצעות עדויות שונות בתיק.
כך למשל, השופטת הפנתה לעדותו של רואה החשבון של האב שפוטר על ידי בנותיו לפני כשנתיים. הוא תיאר מפגש בנוכחות אחת הבנות, בו היא צעקה, ניבלה את הפה וציוותה על אביה מה להגיד.
לדבריו "האב שימש כ'מריונטה' בידי בתו, ולא הבין מה קורה סביבו", ונראה היה שהוא פוחד ממנה.
דוגמא נוספת ועצובה הייתה עדותם של הנכדים על המפגש קורע הלב בינם לבין סבם. נכדה של הקשיש מבת נוספת (שבחרה שלא להצטרף להליכים) סיפרה אף היא כי הורחקה ממנו.
המסקנה של השופטת הייתה כי לבנות יש השפעה מאוד גדולה על האב, והן מנצלות אותה לצרכיהן תוך בידודו מהסביבה והכפשת אחיהן. היא הוסיפה כי בהתאם לחוות דעתו של גריאטר בכיר שמינתה מדובר באדם שסובל מדמנציה ולא יכול לנהל את ענייניו.
לפיכך השופטת קבעה כי מצד אחד היא רוצה למלא את רצון הקשיש אך עם זאת בלתי אפשרי לתת לבתו סמכויות מלאות לנוכח הסכסוך המשפחתי והתנהלותה האינטרסנטית.
בנסיבות אלה נקבע שהבת תנהל את ענייניו של האב במישור היומיומי בהתאם לסל מחיה חודשי, מבלי שתמונה כאפוטרופוס ותוך פיקוח על התנהלותה. את הפעילות הכלכלית הכבדה יותר, לרבות ענייניו העסקיים, ינהל אפוטרופוס חיצוני שיפעל אך ורק לטובתו.
לנוכח ממצאי השופטת, האחיות חויבו בהוצאות של 50,000 שקל.
מערכת פסקדין
עוסק/ת ב-
דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.