לפני כעשור אומצו שני ילדיה הגדולים של האם לאחר שבית המשפט קבע שהיא לא מסוגלת לספק את צורכיהם. בשנים שחלפו נולדו עוד שני ילדים שהוצאו מחזקתה כשהיו תינוקות בשל סכנה שנשקפה לחייהם. כעת אימוצם אושר.
בית המשפט למשפחה בירושלים הכריז לאחרונה על שני ילדים בני 4 ושנתיים כברי אימוץ, ונתן אור ירוק למשפחות האומנה שקלטו אותם כשהיו תינוקות לפתוח בהליכי אימוץ. השופט הבכיר שלמה אלבז, שבעבר כבר אישר אימוץ של שני הילדים הגדולים של האם, קבע כי בחלוף עשור לא חל שינוי בהתנהלותה – היא עדיין יוצאת ונכנסה ממאסרים, עדיין צורכת סמים ואלכוהול, לא משתפת פעולה עם שירותי הרווחה, לא מפנימה שהיא זקוקה לשיקום משמעותי ולא מסוגלת לספק חיים יציבים ומוגנים לילדיה.
האם (32), המוכרת לרווחה מזה שנים רבות, עברה מאז שהייתה נערה בין מוסדות ובתי כלא עקב התמכרות לסמים ואלכוהול, נסיונות התאבדות תכופים ומעורבות בעבירות רכוש וגניבות.
כשהייתה בת 20 הביאה לעולם את בנה הראשון וכשנתיים לאחר מכן ילדה את בתה השנייה בין כותלי הכלא. שני הילדים נלקחו ממנה עקב סכנה לחייהם והוכרזו כברי-אימוץ לאחר הליך משפטי שבתומו השופט הבכיר שלמה אלבז התרשם כי לא תוכל לספק את צורכי הילדים אלא אם תעבור שיקום משמעותי.
אלא שהאם לא לקחה את עצמה בידיים, ובחלוף השנים המשיכה להסתבך בפלילים ולצרוך סמים ואלכוהול. ב-2015 היא ילדה את בנה השלישי שנלקח ממנה בגיל 7 שבועות, לאחר שני מקרים שבהם הפילה אותו מידיה כשהייתה.
כעבור כשנתיים היא ילדה את בתה הקטנה אך סירבה לחשוף את זהות האב. הילדה הוצאה מידיה ממש בסמוך ללידה, לאחר שאותרה עמה במאורת סמים.
ילדים בסיכון
ב-2017 הגיש היועץ המשפטי לממשלה במשרד הרווחה בקשה להכריז על שני הילדים כברי-אימוץ. האם לא לקחה חלק בהליך אך עורכת הדין שלה ביקשה לתת לה הזדמנות לגדל את הילדים או לפחות להיפגש עמם מדי פעם.
אלא שבדומה להליך הקודם, השופט הבכיר אלבז, התרשם כי לאם עדיין אין מסוגלות הורית והמצב לא ישתנה בקרוב. באשר לאבות – האב של הילד הגדול הודיע כי הוא מוותר על בנו ואילו האב של הבת אינו ידוע ולכן לא ניתן היה לקבל את עמדתו.
השופט ציין כי לנוכח ההיסטוריה של האם וההתרשמות כי דבר לא השתנה מאז ההליך הקודם, הוא אינו סבור שטובת הילדים להיות בחזקתה. השופט הפנה לדיווח החד-משמעי מבדיקת המסוגלות ההורית שבוצעה לה, שלפיו לאם אין יכולת לפתח הורות טובה וגם עזרה אינטנסיבית משירותי הרווחה לא תעזור היום, שכן היא לא מודעת לצורך המהותי שלה בטיפול ובשינוי.
באשר לילדים, השופט ציין כי שניהם נמצאים בסיכון התפתחותי בשל ספיגת חומרים מסוכנים ברחם, שכן האם המשיכה לצרוך סמים ואלכוהול בהיריונות. לגבי הבן כבר עלה חשד לליקוי בספקטרום האוטיסטי ואילו הבת מתפתחת בצורה תקינה אך זקוקה למעקב ולתא משפחתי יציב, חם ורגוע.
השופט ציין כי בחלוף 10 שנים האם עדיין לא מבינה שהיא זקוקה לשיקום ולא מסוגלת לשאת בנטל הכבד ובאחריות שבגידול ילדים קטנים. לפיכך נקבע כי שני הילדים ברי-אימוץ ביחס להוריהם וכי האימוץ יהיה סגור, בין היתר לנוכח העובדה שהאם לא מבינה את מצבה ומגבלותיה וקשה להאמין שתשלים עם עובדת האימוץ ותכיר באוטונומיה ההורית של המשפחות המאמצות.
- ב"כ היועמ"ש: עו"ד מיכל ברגר מהמחלקה המשפטית במשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
- ב"כ האם: עו"ד משפחה ריבי מזרחי-אוחיון במינוי של הסיוע המשפטי
עו"ד אורלי מדינה
עוסק/ת ב-
דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.