פסיקתו המהפכנית של ביהמ"ש העליון לגבי מזונות ילדים מתחילה להראות את אותותיה בבתי המשפט למשפחה. אב שנתבע לשלם מזונות גבוהים לשלושת ילדיו חויב בכשליש מהסכום, ויקבל החזר חלקי על מזונות ששילם בעבר.
לפני כשבוע בית המשפט למשפחה בתל-אביב חייב אב לשלושה במזונות חודשיים של כ-4,200 שקל בלבד אף שהאם תבעה כ-14,000 שקל. השופט יהורם שקד ציין כי השינוי המהותי והרגיש של ההלכה "ששלטה בכיפה" בתחום מזונות הילדים מחייב "חישוב מסלול מחדש".
תביעת המזונות הוגשה על ידי האם לפני כשנה וחצי. עד למתן פסק הדין, האב חויב לשלם לשלושת ילדיו בגילאי 12-18 מזונות זמניים בסך 7,000 שקל, בתוספת מחצית מהוצאות אחזקת הבית והוצאות רפואיות חריגות, והמשמורת עליהם נחלקה בין ההורים שווה בשווה פחות או יותר.
האם טענה כי האב מרוויח כ-8,000 שקל יותר ממנה מדי חודש, וביקשה לחייבו במזונות חודשיים בסך 13,850 שקלים (מתוכם כ-6,800 שקל עבור מגורים והשתתפות בשכר דירה וחשבונות). אולם האב טען כי אין לחייב אותו במזונות או מדור משום שהילדים גדולים (מעל גיל 6) ובמשמורת משותפת, וכל הורה צריך לדאוג לילדים בזמן שהם אצלו.
ללא העדפה מגדרית
התביעה הוכרעה בשבוע שעבר. השופט שקד פתח בהסבר על כך שבחודש יולי האחרון נפל דבר בענייני מזונות ילדים, כאשר בית המשפט העליון, בהרכב של שבעה שופטים, קבע כי הורים לילדים בגילאי 6-15 חבים במזונותיהם באופן שווה, ללא העדפה מגדרית, תוך שהחלוקה ביניהם תיקבע על פי יכולותיהם הכלכליות, המשמורת הפיזית ויתר נסיבות המקרה.
לאחר שהשופט ניתח את מצבם הכלכלי של ההורים – והגיע למסקנה שהכנסתו החודשית של הנתבע (כ-21,000 שקל) גבוהה בכ-50% מהכנסתה של התובעת) – ואת מצב המשמורת, הוא פסק מספר קביעות משמעותיות מאד עבור האב.
השופט קבע כי היות שמדובר בתמונה כללית של משמורת משותפת, הרי שאין לחייב את האב לשלם עבור מגורי הילדים אצל האם. בהמשך השופט ניתח את הוצאות הילדים ובהתאם לתחשיביו מצא כי די להם במזונות של כ-4,200 שקל מדי חודש. בנוסף הוא חייב את האב לשאת ב-2/3 מהוצאות החינוך והבריאות שלהם.
בהמשך השופט עבר לדון בשאלה נוספת שעורר המקרה: האם ההלכה חלה עליו רטרואקטיבית באופן שיצריך את האם להחזיר את סכום המזונות העודף שהאב שילם מאז שנפסקו המזונות הזמניים.
חשוב להבין כי מאז הגשת התביעה האב שילם כ-96,000 שקל מזונות לילדים. השופט ציין כי אף שלדעתו ראוי שהלכות חדשות יחולו על תיקים שנמצאים כבר בדיון בבית המשפט, לנוכח הרגישות של ההלכה הנוכחית ועל מנת להבטיח את זכויות הילדים מצד אחד ולמנוע אפליה בין ההורים מצד שני, האב יזוכה בסכום חלקי של 20 אלף שקל בלבד. את הכסף הוא יקבל מתוך חלקה של האם בדירת המגורים המשותפת שנמכרה במסגרת הליכי חלוקת הרכוש ביניהם.
למעבר אל פסק הדין
- ב"כ התובעת: עו"ד יאיר שיבר ואח'
- ב"כ הנתבע: עו"ד רות דיין וולפנר ואח'
עו"ד זהר מימוני
עוסק/ת ב-
דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.