אמו של הילד עזבה לחו"ל והסכימה שהילד יעבור למשמורתו של אביו. אלא שאז התגלה שהילד מסרב לעבור אליו בגלל הסתה מצד סבתו – אמה של אמו.
נושא המשמורת אמור היה להיות פשוט שכן ההורים סיכמו מראש כי האב יקבל משמורת מלאה על הבן בזמן שהאם תהגר עם משפחתה החדשה לחו"ל. אלא שהבן סירב לעבור לגור עם אביו, וזה פנה בשנה שעברה לבית המשפט למשפחה בנצרת. שם התגלה כי הסרבנות נובעת מהסתה מכוונות של סבתו.
סגן הנשיא אסף זגורי קבע חד-משמעית כי גם אם הדבר עומד בניגוד לרצונו של הילד, טובתו היא להיות עם אביו, ושלח את הסבתא להדרכה הורית תוך שהבהיר לה כי אם תפר את הנחיותיו ותמשיך בהסתה, היא תשלם על כך.
הילד נולד ב-2004 להורים שמעולם לא נישאו. בחלוף השנים הם נפרדו ואמו נישאה לאחר והביאה לעולם ילדים נוספים. לפני כשנה, היא הודיעה לאבי בנה הבכור שהיא מהגרת עם משפחתה החדשה לחו"ל.
מאחר שהבן לא רצה לעזוב את הארץ, הוריו ערכו הסכם לשינוי משמורת שבו הוסכם כי האב יקבל משמורת מלאה והבן יעבור אליו בתום שנת הלימודים תשע"ו-תשע"ז. לאחר שבית המשפט למשפחה אישר את ההסכם, האם עזבה והבן עבר לגור עם אמה עד למועד המעבר.
אך חרף האמור בהסכם, האב נאלץ לתבוע את אכיפת המשמורת. בתביעה שהגיש באוגוסט שנה שעברה, האב טען כי בנו מסרב לעבור אליו כיוון שסבתו מסיתה אותו. הוא ביקש שבית המשפט יורה לסבתא לפעול על פי ההסכם ולהפסיק את ההסתה.
בית המשפט מינה לילד אפוטרופוס לדין לצורך התרשמות מעמדתו בנושא. אלא שהאפוטרופוס שמונתה מיד הגישה בשמו של הילד תביעה נגדית שבה נטען כי ההסכם שגיבשו ההורים לא משקף את רצונו וכי טובתו היא להמשיך לגור עם הסבתא.
כוח מכוון
אלא שסגן הנשיא זגורי קיבל את הרושם כי טובת הילד להיות עם אביו.
"ניכור הורי אינו רק נחלתם של בני זוג בהליכי גירושין, הוא יכול להתקיים גם בין הורים לבין סבים/סבתות. המקרה הנוכחי ממחיש זאת היטב" נכתב בפתח פסק הדין שניתן בשבוע שעבר.
השופט ציין כי לצורך קבלת התרשמות מקיפה בנוגע לטובת הילד היה עליו למנות אפוטרופוס לדין ופסיכולוג מומחה וכן להורות למשרד הרווחה לבחון את טיב משולש היחסים שבין האב, הסבתא והבן.
האפוטרופוס לדין אמנם צידדה תחילה ברצונו של הילד, אך מאוחר יותר היא שינתה את עמדתה והצטרפה לעמדתם העקבית של הפסיכולוג ומשרד הרווחה, שסברו כי הוא צריך לגדול עם אביו גם אם הדבר עומד בניגוד לרצונו.
"הרצון של הקטין נראה מבוסס, חזק, משכנע ואותנטי והוא באמת כזה. אלא שמאחוריו מסתתר כוח מכוון ומשפיע של אדם אחר, בדרך כלל הורה ובמקרה שלפניי הסבתא ואותו 'כוח מכוון' לאו דווקא פועל לטובת הילד" כתב השופט זגורי בהקשר זה.
בסופו של דבר, השופט הורה שהילד יעבור לגור עם אביו עד שימלאו לו 18 שנים. במקביל, הוא קבע לסבתא הסדרי ראייה עם הילד. כדי להבטיח שהילד והסבתא יקיימו את הוראות בית המשפט וישתפו פעולה עם האב, נקבע כי הסבתא תשלם לקופת המדינה 10,000 שקלים אם תפר את הסדרי הראייה, ופגישותיה עם הנכד הותנו בכך שהיא תעבור הדרכה הורית והילד יפגין התנהגות ראויה כלפי האב.
- שמות באי כוח הצדדים לא צוינו בפסק הדין
עו"ד רינה צ'סנובצקי בניסטי
עוסק/ת ב-
דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.