אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> ירושות וצוואות >> עו"ד לשופטת: "צאי מהשבלונות, אשרי צוואה שנכתבה בוואטסאפ"

עו"ד לשופטת: "צאי מהשבלונות, אשרי צוואה שנכתבה בוואטסאפ"

מאת: עו"ד רם גלבוע | תאריך פרסום : 01/09/2024 11:20:00 | גרסת הדפסה

עו"ד רם גלבוע (אילוסטרציה: Amanz on Unsplash).

לבית המשפט למשפחה הוגשה בקשה לקיום מסרוני 'וואטסאפ', אותם שלח כביכול חולה קורונה לאחותו לפני שנפטר, כצוואה. הבקשה נדחתה

האם הודעות 'וואטסאפ' יכולות לשמש כצוואה? בסוגיה התקדימית הזאת דן לאחרונה בית המשפט למשפחה בתל אביב. הטענה הייתה שניתן לראות בהודעות 'וואטסאפ' ששלח חולה קורונה לאחותו בטרם נפטר, כצוואה בכתב יד ולחלופין כצוואה בעל-פה (שכיב מרע). ואולם מסקנת השופטת לורן אקוקה הייתה שלא מדובר בצוואה תקפה על-פי חוק הירושה.

המנוח, תושב חוץ ואב לשני בנים, מת בפברואר 2021 כתוצאה מסיבוכי מחלת הקורונה. אחרי מותו פנתה אחותו, שגרה בישראל, לבית המשפט בבקשה להכיר בסדרת הודעות וואטסאפ שקיבלה ממנו במהלך אשפוזו בבית החולים, כצוואה בכתב יד. בהודעות ביקש המנוח לכאורה, בין היתר, להיקבר בישראל ולהוריש רכוש לאחותו ולעמותה מסוימת.

במהלך הדיון בבקשה הפציר בא-כוח האחות בשופטת "לצאת מהשבלונות" ולאשר את ההודעות כצוואה, שכן לטענתו גם הקלדת הודעה נחשבת ל"כתיבה" ומשכך מדובר בצוואה "בכתב יד" התקפה לפי חוק הירושה. בשלב מסוים הצטרפה לבקשה העמותה לה הוריש המנוח כביכול חלק מרכושו. לשיטתה יש לראות בהודעות כצוואה בעל פה דווקא.

מנגד טענו בניו של המנוח שלא מדובר בצוואה - לא בכתב יד ולא בעל פה. לדבריהם חוק הירושה מכיר בארבעה סוגי צוואות, ו'וואטסאפ' הוא לא אחד מהם. לשיטת המתנגדים, הכרה בהודעות כצוואה תהווה תקדים מסוכן, ולמעשה תבטל את ההגדרה של צורת צוואה המופיעה בחוק – דבר שאין לאפשר.

מכאן, לטענת האחים, שרכוש אביהם שייך להם בלבד, בהעדר צוואה תקפה מטעמו המורה אחרת.

לא "כתב ידו" ולא "לשונו"

השופטת אקוקה ציינה שרשימת הצוואות התקפות לפי חוק הירושה היא סגורה ונדמה שהודעות וואטסאפ אינן חלק ממנה. "המחוקק קבע 4 צורות לעריכת צוואה ברשימה סגורה ואין לבית המשפט האפשרות להרחיב על הרשימה הקבועה בחוק", הבהירה.

בהקשר לכך העירה השופטת שעצם המחלוקת בין האחות והעמותה, שלשתיהן אינטרס בקיום הצוואה, בנוגע לסיווגן הנכון של ההודעות – כצוואה בכתב יד או בעל פה – מחדדת ומציפה את הקושי לראות בהן כצוואה תקפה המקיימת את רכיבי היסוד הקבועים בחוק הירושה.

ואולם אף לגופו של עניין קבעה השופטת שאין לקבל את עמדת המבקשות. בנוגע לעמדת האחות נימקה השופטת שבפשטות, הודעות המוקלדות באמצעים אלקטרוניים אינן בגדר "כתב ידו" של המוריש וממילא אין לראות בהן כצוואה ב"כתב יד". בדיוק כפי שדואר אלקטרוני או מסמך מודפס אינם יכולים להיחשב כצוואה בכתב יד, נימקה, כך גם הודעות וואטסאפ.

בכל הנוגע לעמדת העמותה, לפיה יש להכיר בהודעות כצוואה בעל פה, הבהירה השופטת שכתיבה באפליקציית וואטסאפ אינה בגדר אמירה בעל פה, וממילא נשמטת הקרקע תחת ההכרה בה כצוואה "בעל פה". היא העירה אמנם שאם המנוח היה שולח הודעות וואטסאפ מוקלטות היה מקום לדון אם יש להכיר בהן כצוואה בעל פה, אלא שזה אינו המקרה.

בסופו של יום השופטת קיבלה את התנגדות האחים תוך שהורתה לאשר צו ירושה שלפיו הם יורשי המנוח הבלעדיים. בהתאם לכך, האחות והעמותה חויבו בהוצאות משפט בסך 60 אלף שקל.

  • באי כוח הצדדים לא צוינו בפסק הדין
עו"ד רם גלבוע עוסק/ת ב- ירושות וצוואות
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום ירושות וצוואות באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום ירושות וצוואות
השינויים הצפויים בחוק הירושה על רקע המלחמה
עו"ד אהובה יששכר | צילום: שרון לוין, אילוסטרציה: Mike Labrum on Unsplash

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ