מתכונת העסקה באמצעות הנפקת חשבוניות במקום קבלת תלושי שכר עשויה להיות מפתה, בעיקר בגלל התשלום הגבוה, אולם היא מגלמת בתוכה ויתור של העובד על רשת הביטחון הסוציאלית שמקנים חוקי העבודה. מתי פרילנסר עשוי בכל זאת לקבל הכרה כשכיר עם זכויות?
"המשכורת היא 10,000 שקל עם תלוש שכר או 13,000 שקל עם חשבוניות". בינינו, כמה מאתנו יבחרו באופציה הראשונה? העסקה כפרילנסר עשויה אמנם להעניק לעובד תמורה חודשית גדולה יותר אולם במקרים רבים בהם העובד משועבד למקום עבודה אחד בלבד – לא בטוח שזה משתלם. עו"ד ליאת פייגל המתמחה בדיני עבודה אומרת כי המרוויח העיקרי במתכונת העסקה של פרילנס הוא המעסיק, שחוסך לעצמו התעסקות עם תשלום זכויות שונות לפי חוקי העבודה.
כיצד מתייחסים בתי הדין לעבודה לתופעה הזאת? מצד אחד המעסיק והעצמאי הסכימו ביניהם על מתכונת העסקה, ומי אנחנו שנתערב? מצד שני, אם העצמאי עושה בדיוק את אותה עבודה כמו שכיר, מדוע שיפסיד זכויות סוציאליות? בשלב זה מסבירה לנו עו"ד פייגל כי להיות "עובד" זה עניין של סטטוס ואין יכולת לצדדים להתנות על כך. מסיבה זו, ככל שתנאי ההעסקה של הפרילנסר דומים יותר לעבודה של שכיר, ככל הנראה שבית הדין לעבודה יכיר בו כעובד בהתאם לתבחינים שנקבעו בפסיקה, ויפסוק לטובתו תשלומים המגיעים לו כתוצאה מכך.
כל מה שאמרנו יפה בתאוריה, אבל איך מתנהלים הלכה למעשה עם מעסיק שמודיע לעובד "או שאני משלם לך לפי חשבוניות או שתלך הביתה"? ומה עדיף, לרוץ לבית הדין או לנסות לשוחח עם המעסיק לפני הפיצוץ?
התשובות לשאלות אלה ואחרות – בהסכת שלפניכם. האזנה נעימה!
עו"ד ליאת פייגל עוסקת בדיני עבודה
עו"דקאסט – הפודקאסט המשפטי של קהילת עורכי הדין
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.