בית הדין הרבני קבע באחרונה כי האישה נאלצה לעזוב את הבית לאחר שבעלה לשעבר ניסה לכפות עליה קיום יחסי מין. לפיכך נקבע כי היא זכאית לדמי שימוש עבור התקופה בה הגרוש התגורר בדירה בגפו.
על רקע משבר בחיי הנישואין, לפני 5 שנים עזבה האישה את הדירה המשותפת, והגישה תביעת גירושין, במסגרתה דרשה לחלק את הרכוש המשותף ולפסוק לה כתובה ומזונות.
הצדדים התגרשו בשנה שעברה לאחר הליכים משפטיים ארוכים וקשים, לאחר שהגבר חויב בגירושים באישור בית הדין הרבני הגדול.
זמן קצר לאחר מכן, ביקשה האישה מבית הדין הרבני בחיפה לחייב את הגרוש לשלם לה דמי שימוש, עבור שימושו הבלעדי בדירה המשותפת מאז שעזבה ועד שיוחלט כי תימכר.
האישה הסבירה כי אמנם היא זו שעזבה את הדירה אך לטענתה עשתה זאת בלית ברירה, מכיוון שבעלה הפך את חייה ל"גיהינום" ודרש ממנה לקיים עמו יחסי אישות בניגוד לרצונה.
בנסיבות אלו, שלא אפשרו חיים תחת קורת גג אחת, חוק המקרקעין מכיר בזכותה לפיצוי הולם עבור השימוש הבלעדי שעשה הגבר בדירה שמחציתה שייכת לה. האישה טענה לדמי שימוש של 1,600 שקל לחודש (לאחר קיזוז תשלומי משכנתה שהגרוש שילם).
מנגד הגרוש טען כי התנהגותה של אשתו לשעבר לא מצדיקה פסיקת דמי שימוש, שכן היא עזבה את הדירה מרצונה והייתה מוזמנת לחזור אליה בכל עת. לדבריו, לא רק שלא מנע ממנה להשתמש בדירה, אלא הוא אפילו הפציר בה לחזור והמתין לשובה ב"זרועות פתוחות".
איבד את הזכויות
אב בית הדין הרב יוסף יגודה והדיינים הרב ישראל דב רוזנטל והרב סיני לוי, הסבירו כי לכאורה, הגרוש צודק בטענתו שלאישה שעוזבת את הבית לא מגיעים דמי שימוש, במיוחד כשהיא הוזמנה לשוב אליו.
ואולם, לאחר שעיינו באריכות בראיות ובהחלטות משפטיות שונות שניתנו לאורך השנים בסכסוך, הדיינים הגיעו למסקנה כי האישה עזבה את הבית בלית ברירה אחרי שנים של "סבל לא יתואר". הדיינים תיארו בפסק הדין זוגיות רעועה שכלל ריבים רבים על רקע סירובה של האישה לקיים עם בעלה (הגרוש נכון להיום) יחסי אישות כרצונו.
בנסיבות אלה, פסקו הדיינים כי לא ניתן לראות באישה כמי שעזבה את הבית מרצונה והפסידה את זכותה לדמי שימוש עבור חלקה בדירה. הדיינים קבעו לפיכך כי היא זכאית לדמי שימוש החל מאוקטובר 2014 – שנה לאחר שהודיעה האישה לבית הדין כי מאסה בחיים עם בעלה.
את החלטתם לגבי המועד הסבירו הדיינים בכך שעל פי ההלכה היהודית, מרגע שהאישה הכריזה כי אינה מעוניינת ביחסים עם בעלה, היא נחשבת ל"מורדת", ש-12 חודשים מיום הצהרתה מאבדת את זכויותיה לכתובה ומנגד הגבר מפסיד את חלקו בזכויותיה – בהן הזכויות בדירה.
הערכת גובה דמי השימוש של האישה התקבלה עד דעת הדיינים והם קבעו כי האיש ישלם לה 1,600 שקל עבור כל חודש מהמועד שנקבע ועד למכירת הדירה.
- ב"כ התובעת: עו"ד חן וייס גלר
- ב"כ הנתבע: עו"ד טל זלץ
עו"ד ליטל כהן
עוסק/ת ב-
דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.