אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> תחום >> על שפיות - ואי שפיות

על שפיות - ואי שפיות

מאת: אברהם פכטר, עו"ד | תאריך פרסום : 26/08/2010 12:00:00 | גרסת הדפסה

כללי

לאחרונה אנו עדים לגל גואה של מעשים פליליים, בחלקם קשים ומזעזעים, כאשר מבצעיהם מנסים להינצל, לפחות חלקית, תחת המטריה של טענת "חוסר שפיות זמנית", בלתי שפוי בזמן המעשה, או חלקם בלתי שפויים בעת העמדתם לדין. בכל שלב מעין זה המצב המשפטי שונה והתוצאה שונה.

ניקח לדוגמא לקט קטן של אירועים של השנים האחרונות כמו רצח הילדה מרי פיזם, הצתת מכוני הליווי בו מצאו מותם 4 נערות ליווי, תקיפת צעירה ע"י קצין הביטחון לשעבר של הרמטכ"ל, רוצח התינוקת בירושלים וקבורתה ביער, הטבעת הילדה באמבטיה והטבעת הילד בים, והרצח המזעזע האחרון בנתניה – בו אב רצח את שלושת ילדיו, שתה וויסקי והלך לישון. מקרה שהשכל הישר של אדם מן הישוב לא יכול להבין או להסביר.

חלק מהמקרים שאוזכרו לעיל – אכן בוצעו ע"י חולי נפש אותנטיים, ואחרים ניסו להינצל בעזרת "הסעיף" של חולה נפש או הטענה של "אי שפיות זמנית" – כלומר: רק בעת ביצוע המעשה הנורא.

דוגמא בולטת ומעט קיצונית לבעייתיות הקיימת בנושא אבחון המחלה וקביעתה, הוא מקרה מצית מועדוני הליווי. לטענתו העקבית, הוא שמע קולות ופקודות מלמעלה, שהורו לו לנקות את ת"א מהזונות ומנערות הליווי.

המשפט הממושך הצטיין במלחמת הפסיכיאטרים כשכל צד מציג חוות דעת של מומחים, הטוענים בלהט שהוא שפוי ומודע למעשיו, ומנגד מומחים הטוענים שאינו שפוי – כולם מהסנגוריה כמובן. לבסוף מינה בית המשפט שלושה פסיכיאטרים מטעמו שקבעו שהנאשם אינו שפוי, אבל אז קבע שופט המחוזי – נתן עמית בצעד נועז ונדיר, שהוא אינו מקבל את חוות דעת הוועדה שמונתה ע"י ביהמ"ש, מאמץ את עמדת התביעה וחוות דעתה, שהאיש שפוי ושלח אותו למאסר עולם.

הסניגור, שמונה ע"י בית המשפט, נמרוד ליפסקר, לא התייאש, ערער לבית המשפט בעליון, והרכב של שלושה שופטים בראשות תיאודור אור, קיבל את הערעור וקבע שהאיש בלתי שפוי. הרשעתו בוטלה, נשלח לבית חולים פסיכיאטרי, ואחרי כמה שנים נקבע שם ע"י וועדה כי המחלה נסוגה והוא שוחרר לביתו תחת מגבלות ומעקב.

פירוט המקרה הספציפי נועד להצביע על הבעייתיות הקשה והמסובכת, הן מבחינה רפואית והן מבחינה משפטית להגיע למסקנה על מצבו הנפשי של האדם בעת ביצוע המעשה.

קחו לדוגמא : רוצח שכיר, שהוא שפוי לגמרי, מבצע מעשים בלתי שפויים בעליל, מבלי להניד עפעף תמורת בצע כסף. ואילו אנשים חולים, בשלבים שונים של המחלה, לחץ, דיכאון, מניה דפרסיה, או אפילו שלבים קשים יותר של המחלה, סוגים שונים של הפרעות אישיות, יכולים לתפקד שנים בחברה עם או בלי טיפול רפואי צמוד, מבלי לגרום נזק ומבלי להיות אלימים.

צודקים הפסיכיאטרים הטוענים שאין לקשור בין אלימות לאי-שפיות, היכולה להופיע גם אצל אנשים לא חולים ולהיפך.

חולה נפש – מהי המשמעות המשפטית

שאלת שפיותו של נאשם, עלולה להתעורר בבית משפט בהקשר של יכולתו לעמוד לדין ובקשר לאחריותו הפלילית. מבחני השפיות בכל שלב שהוזכר שונים ונבחנים בנפרד. מתן הגדרה מדויקת למונח מחלת נפש – היא משימה קשה וכמעט בלתי אפשרית.

ההבחנה המקובלת בבית משפט היא:

א. האם האדם יודע להבחין בין טוב לרע?

ב. האם מבין את טיב ומשמעות מעשיו?

ג. האם מבין את משמעות ההליך המשפטי?

ההבחנה בין אי שפיות בשעת מעשה ובשעת המשפט

קיימת הבחנה חשובה וחיונית לגבי תוצאות ההליך המשפטי מבחינת הקביעה, מתי היה המבצע במצב של "חולה נפש".

א. בזמן ביצוע המעשה – במקרה כזה אם בית המשפט מקבל את הקביעה הפסיכיאטרית שהוא לא ידע להבחין בין טוב לרע – אין מעמידים את האדם לדין ושולחים אותו לאשפוז בבית חולים פסיכיאטרי לטיפול ומעקב.

הבעיה: אחרי שנים או חודשים אם וועדה מקצועית קובעת שיש נסיגה במחלה והאיש לא מסוכן יותר לעצמו ולסביבה – הוא יכול להשתחרר לביתו עם או בלי מגבלות ומעקב מקצועי.

ב. במידה והאדם בזמן העמדתו לדין – במצב של "חולה נפש" ובית המשפט מקבל את הקביעה המקצועית, כלומר: בזמן ביצוע העבירה הוא היה כשיר לעמוד לדין מבחינה רפואית ומשפטית, אבל עכשיו לא מסוגל לעמוד לדין – הוא נשלח לאשפוז, וכשמצבו משתפר והוא מסוגל להבין את ההליך המשפטי ומשמעות מעשיו, חוזרים ומעמידים אותו לדין.

לעניין העונש, הקלה בעונש – ראה סע' 300א' לחוק העונשין

במידה וחוות דעת המקצועית קובעת שהאדם סובל מ"הפרעות נפשיות" או בשל "ליקויים בכושרו השכלי" – הוגבל כושרו השכלי במידה ניכרת, אך לא עד כדי חוסר יכולת של ממש להבין את המעשה או הפסול שבו, ניתן להקל בעונשו ולא להטיל את העונש הקבוע בחוק, כגון: מאסר עולם חובה על רצח.

לסיכום

נראה שהסוגיה כשלעצמה קשה מסובכת, ולא ניתן לקבוע חד משמעית ובוודאות גמורה, פרט למקרים חריגים, את שאלת "שפיותו" של האדם. כמובן, שחוות הדעת המקצועית של הפסיכיאטרים, הן בעלות משקל מכריע ובית המשפט הוא שמקבל את ההחלטה הסופית, וחייב לשקול את כל השיקולים הרלוונטיים ולהחליט החלטה קשה ואמיצה.

אסור לשכוח – על הפסיכיאטרים והשופטים מוטלת אחריות וחובה כלפי הציבור והחברה, להגיע להחלטה הנכונה. יש מקרים, לא מעטים של מתחזים לחולה נפש, ומכאן שהבדיקות והמיון הקפדני חיוניים.

אני מניח, שיש חלק מהמתחזים שמצליחים להערים על המערכת ולכן על בית המשפט להיות המחסום האחרון למתחזים, למתחמקים ולהגן על הציבור מפניהם.

בהערת אגב: בית המשפט פועל בעניין קביעת "השפיות" לפי מה שהוגדר בפסיקה האנגלית: "ככללי מקנוטן", לאמור בעקרון:

א. ההבחנה בין טוב לרע.

ב. האם מבין את טיב ומשמעות מעשיו.

ג. האם מבין את מהות ומשמעות ההליך המשפטי.

מבחינה היסטורית: אדם בשם מקנוטן הואשם באנגליה בשנת 1851 בעבירת רצח, אבל טען "לאי שפיות". בית המשפט קיבל את טענתו וזיכה אותו. הציבור זעם ובצדק גם אז כמו היום, ובעקבות זאת, המערכת המשפטית והרפואית קבעו את הכללים לאבחון רפואי ומשפטי המקובלים עד היום ונקראים על שמו של עושה התקדים המשפטי מר מקנוטן.

מתוך ניסיון אישי, רב שנים בתחום הפלילי, היתה לי הרגשה לא נוחה, מספר פעמים, בהם קבעו הפסיכיאטרים שהנאשם "לא שפוי" ולא יכול לעמוד לדין, ומספר פעמים אף נאלצתי להתעמת איתם בנושא זה, אך בסופו של תהליך, צריך לתת למומחים את זכות הקביעה ולבית המשפט את חובת ההחלטה.

לפסקי הדין והחוקים המאוזכרים במאמר


* עו"ד אברהם פכטר - בעל תואר שני במשפטים, המתמחה במשפט פלילי, צבאי וציבורי, והיה בעבר מדריך בקורס קציני שריון, פרקליט צבאי, יועץ משפטי ביו"ש וברצועת עזה, שופט צבאי בדרגת סא"ל, סגן פרקליט מחוז, משנה ליועץ המשפטי של מועצת העיתונות ופרשן משפטי בהווה.

** כל המוצג במאמר זה הינו מידע כללי בלבד ואין בו כדי להוות יעוץ ו/או חוות דעת משפטית כלשהי. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

חוקים קשורים

שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





חיפוש עורך דין לפי עיר :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות
שיעורי מס שבח – ביחיד, בחברה, פריסה, שיעור מס בהפקעה, גילום
עו"ד איתי הכהן | צילום: ישראל מלובני [אילוסטרציה: 123rf.com]

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ