סכומי מזונות ילדים נקבעים בהתאם לזמני השהות עם הילדים וכן בהתאם להכנסת הצדדים ופוטנציאל ההשתכרות שלהם. מהו למעשה "פוטנציאל השתכרות" ואיך מוכיחים אותו?
במסגרת חישוב מזונות ילדים להורים גרושים, בתי המשפט מתייחסים לשיקולים שונים אשר מחברים בין צרכי הילדים מחד והכנסות ההורים מאידך. חשוב לדעת כי הכנסותיהם של ההורים אינן בהכרח מבטאות את משכורתם הנוכחית, אלא נגזרות מפוטנציאל ההשתכרות שלהם (מעבודה וממקורות נוספים).
לדוגמה, סטודנט לרפואה המתגרש מאשתו יישא במזונות ילדיו גם לפי משכורתו העתידית כרופא, ולא רק בהתאם להכנסתו הנוכחית. כך גם אם אחד הצדדים מובטל, אך יש ביכולתו למצוא עבודה חדשה, המזונות יחושבו לפי ההכנסה הפוטנציאלית שלו.
בית המשפט העליון קבע זה מכבר כי אב שעיקר חובת המזונות מוטלת על כתפיו, חייב למצות את פוטנציאל השתכרות.
שנאמר: "על החייב במזונות להתאמץ עד גבול יכולתו ואף להשכיר עצמו לכל עבודה כדי לזון את מי שהוא חייב במזונותיו ולמלא חובתו כלפי בני משפחתו, כאשר בית המשפט יקבע את המינימום הדרוש לקיומם גם בהעדר ראיה כלשהי על יכולת החייב" (תמ"ש 632-03-09). חשוב לציין שגם הכנסות האם נלקחות בחשבון, וכפועל יוצא מכך גם פוטנציאל השתכרותה עומד על הפרק. כלומר גם היא לא תוכל להפחית באופן מלאכותי את הכנסותיה בכדי להגדיל את מזונות ילדיה.
במקרים רבים, כל צד מנסה להפחית את הסכומים המיוחסים לו או לה.
הוכחת פוטנציאל השתכרות נעשית על בסיס ראיות. בשלב ראשון, יש להתבסס על המשכורת או ההכנסה הממוצעת, ערב פתיחת ההליך המשפטי. זאת ניתן לעשות על ידי הצגת תלושי שכר, דיווחים למס הכנסה וכדומה.
בכל הנוגע ל"פוטנציאל השתכרות", מדובר בסוגיה מורכבת יותר. ההוכחה מצויה במספר אפיקי פעולה:
חשבונות בנק – המקורות הראשונים לגבי הוכחת פוטנציאל השתכרות, הקשור כמובן גם לתלושי משכורת. פעמים רבות, מלבד המשכורת ה"רגילה", יש לאדם הכנסות נוספות ממקורות שונים. ככל שאין לכספים הללו הסבר אחר מלבד הכנסה, בית המשפט רשאי להתחשב בהם לחישוב היקף הכנסותיו.
ניסיון העבר – ניסיון העבר יכול להעיד על פוטנציאל ההשתכרות מתוך תפיסה שאם פלוני כבר הצליח להרוויח סכומים מסוימים בתקופות קודמות, ככל הנראה הוא יוכל להמשיך ולהתפרנס ברמה זו. ניתן להציג תלושי שכר מעבודות לשעבר. למשל, אם הגבר טוען שהוא מרוויח 5,000 שקל בחודש, אך האישה מצליחה להוכיח שבעבר הלא רחוק הוא השתכר כמעט כפול מכך, ייתכן שבית המשפט יפסוק שהאיש לא ממצה את פוטנציאל השתכרותו.
"מקורות חיצוניים" – אם למשל הגבר עומד להשלים לימודי הנדסת מכונות, ניתן להציג בפני בית המשפט נתונים – המהווים "מקורות חיצוניים" – לגבי משכורתם הממוצעת של מהנדסי מכונות ברמות ותק שונות.
חקירה נגדית – במידה שאין ראיות מוצקות היכולות לתמוך בטענות בדבר פוטנציאל השתכרות, אפשר לחזק את הדברים על ידי ניהול חקירה בהליך המשפטי. כלומר, חקירתו של הטוען לפוטנציאל ההשתכרות נמוך על ידי עורך הדין של הצד השני, וניסיון למצוא "חורים" בדבריו.
דיווחים מהליכים אחרים – במקרים רבים, הצדדים אינם "חושפים" את הקלפים בבית המשפט לענייני משפחה אך עושים זאת בהליכים אחרים ומול מקורות אחרים. לדוגמה, בתביעות נגד צדדים שלישיים, דיווחים לביטוח לאומי, למס הכנסה, למע"מ, וכדומה. הדיווחים הללו יכולים לשפוך אור על פוטנציאל ההשתכרות האמיתי ולהשליך על תביעת המזונות.
הפחתה מלאכותית של הכנסות לקראת גירושין
"כאשר פורץ ריב בין הבעל לאשה, יש והבעל נוקט בתחבולות לשם הקטנת הכנסותיו, כדי לפגוע באמצעים שיועמדו לרשות האשה, לשם כך הוא מחליף מקום עבודה, או שהוא סוגר את עסקו או שמצמצם את שעות עבודתו... חייב בית המשפט לבדוק האם נהג הבעל בתום לב ולצורך הענין או שמא אין זו אלא תחבולה לצורך המשפט", כך כתב בית המשפט העליון בעבר (בע"א 197/82).
במילים אחרות, ניסיונות מלאכותיים להפחית את ההכנסה ואף צעדים אופרטיביים שננקטו בעניין (כמו סגירת עסק או הפחתה במספר ימי העבודה), לא יתקבלו בבית המשפט אם יוכח שנעשו שלא בתום לב.
"הכנסה בשחור"
שאלה נוספת היא ההתייחסות לגבי הכנסה לא מדווחת. כלומר, הכנסה שהתקבלה ב"כסף שחור" או הוברחה לגוף חיצוני, ואשר מן הסתם קשה לאמוד אותה או לעקוב אחריה. על פי הפסיקה לעניין מזונות ילדים, מדובר בהכנסה לכל דבר ועניין. ניתן להתחקות אחריה באמצעים שונים, החל מעדויות לגבי רמת החיים של המשפחה וכלה בפירוטי חשבונות בנק.
לדוגמה, בפסק דין שניתן לאחרונה בבית המשפט לענייני משפחה בנצרת (תמ"ש 632-03-09), האב טען שהוא מתפרנס כ-3,000-4,000 שקלים בחודש בלבד. אלא שהתברר שהוא איננו מצהיר על מרבית רווחיו. בסופו של יום, בית המשפט העמיד את הכנסתו המשוערת על כ-11,000 שקל בחודש. הסכום נקבע לפי מסגרות האשראי שניתנו לו על ידי הבנקים וכן בהתאם לאורח החיים שניהלה המשפחה בחיי היום-יום.
לסיכום, הדוגמאות והסיטואציות שהצגנו כאן הן כמובן רק מעט המחזיק את המרובה. כל תיק מזונות הוא ייחודי, וסיפוריהם של ההורים משתנים ממקרה למקרה. עם זאת, המסר המרכזי הוא שבחישוב מזונות ילדים בית המשפט מתייחס לא רק להכנסה המוצהרת על ידי הצדדים, ואפילו אם הייתה זו ההכנסה האמיתית במועדים הרלבנטיים. הברומטר לחישוב המזונות יהיה תמיד פוטנציאל ההשתכרות.
*עורכת דין גילה עיני עוסקת בדיני משפחה
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.