פקודת מס הכנסה בסעיף 2 (חלק ב') קובעת עי יש למסות הכנסתו של אדם , במאמר זה אבחן מה הכוונה לאיזה סוג של הכנסה הפקודה מתייחסת,
בפקודה קיימות 2 סוגי הכנסות עיקריות הראשונה היא הכנסה הונית כאשר הכוונה ברוב המקרים להכנסה שאינה קבועה וכזאת שלא ניתן לפרוס אותה על פני מספר שנים והשנייה היא הכנסה פירותית אותה יש לראות ברוב המקרים כפרמיה קבועה על ההון ועל הנכס,
כדיי להבין זאת נהוג לתת כדוגמה להכנסה הונית ולהכנסה פירותית את העץ ואת הפירות , כאשר העץ אותו יש לטפח ולתחזק מייצר את הפירות באופן קבוע וזוהי הכנסה פירותית ובמידה ונמכור את העץ הריי שמדובר בהכנסה הונית,
סעיף 2 לפקודה עוסק בהכנסות פירותית – כאשר במשך השנים הפסיקה הגדירה מספר מבחנים וזאת לצורך קבלת החלטה האם מדובר בעסקה פירותית או עסקה הונית.
מבחני תשתית
- מבחן אופי הנכס – זהו מבחן המשתלב עם המבחנים האחרים וקובע כי יש לבחון את אופי הנכס כאשר אנו מקבלים החלטה לגבי שאר המבחנים כך שכל נכס לפי אופיו יקבל פרמטרים אחרים לגבי ההחלטה לדוגמה לגבי נדלן נבחן תדירות נמוכה יותר במכירה לעומת קמעונאות.
נושא זה צוין בפסק דין מזרחי – שם נקבע כי יש לבחון את אופי הנכס לגבי ניירות ערך כאשר דנים בתדירות העסקה וזאת מכיוון שאופי המסחר בניירות ערך שונה מאופי המסחר בנדלן.
- מבחן היקף העסקה – המבחן קובע כי למרות שהיקף כספי גבוהה מוביל לכיוון הוני הריי שיש לבחון את הרכב העסקה ובמידה ומורכבת ממספר רב של עסקאות קטנות יתכן ונבחן כל עסקה בנפרד. שהיקף כספי גדול יוביל לכיוון הוני.
- מבחן הנסיבות המיוחדות – זהו מבחן חשוב ביותר שכן השפעתו יכולה להיות חד משמעית ויכול לשנות את ההחלטה מפירותי להוני ולהיפך , בפס"ד פסק דין אלמור – דובר על עולה שהביא מכולה עם ביגוד כדיי למכור בארץ , למרות שהעסקה מובילה לכיוון הפירותי מכיוון שזה שהמכולה הייתה רק פעם אחת , הנסיבות הובילו להחלטה כי העסקה הינה הונית, ובעצם העולה החדש יצר לעצמו הון ראשוני ולא הון מסחרי פירותי.
מבחנים מהותיים
- מבחן הארגון/הפעילות – המבחן קובע כי במידה ויש פעולות אקטיביות של פעילות הרי שהכוון יהיה פירותי , כלומר אקטיביות מובילה להגדרה פירותית.
- מבחן מטרות החברה – מטרות החברה מצויינות בתקנון או בתזכיר החברה אך כיום ברוב החברות מצוינת כמטרה עיסוק בכל נושא חוקי ולכן מבחן זה הוא חלש ובשנים האחרונות לא מתייחסים למבחן זה.
- מבחן מומחיות המוכר – הכוונה שנישום העוסק בתחום מומחיותו הרי שההכנסות יהיו פירותיות אך בפסק דין בן ציון הורחבה ההגדרה ונקבע כי גם שימוש ביועצים עם מומחיות יכולים להביא להגדרת העסקה כפירותית וזאת גם במידה והפעולה אינה בתחום מומחיות הנישום.
מבחנים טכניים
- מבחן תקופת האחזקה – מבחן זה קובע כי במידה ותקופת האחזקה הינה ארוכה הריי הכוון הינו הוני אך כמובן שיש לבחון זאת לגבי אופי הנכס כך גם נקבע בפסק דין מזרחי.
פסק דין תדמור – נקבע שמכירה של נכס בתקופה של שנתיים הינה קצרה, וכנגד נקבע כי מכירה של נכס שהוחזק תקופה של 8 שנים הינה ארוכה.
- מבחן תדירות העסקאות – המבחן קובע, כי תדירות גבוהה מובילה להחלטה פירותית , בהקבלה להדגמת העץ והפירות הרי שהפירות נמכרים בתדירות גבוהה והעץ נמכר באופן חד פעמי.
- מבחן המימון – המבחן קובע כי יש לבחון את אופן המימון של העסקה כאשר ברוב המקרים מימון חיצוני לטווח ארוך מוביל להגדרת עסקה הונית ומימון עצמאי לזמן קצר ברוב המקרים מוביל להחלטה כי מדובר בעסקה פירותית.
- מבחן ייעוד התמורה – זהו מבחן הראי של מבחן המימון כאשר אנו בוחנים מה נעשה עם כספי המכירה ואם בוצעה רכישה הונית אז סביר להניח שהמכירה הייתה הונית ואם הרכישה הייתה פירותית הרי שהמכירה הייתה פירותית.
- מבחן צורת הרישום במאזנים ובדוחות הכספיים – מבחן זה איננו מופיע בנפרד וקובע כי אופן הרישום בדוחות הכספיים לא יוביל להחלטה לגבי סיווג העסקה כפירותית או הונית.
- מבחן מסכם – בסוף התהליך יש לבחון את כלל המבחנים ולקבל החלטה סובייקטיבית האם העסקה הינה פירותית או האם מדובר בעסקה הונית.
פרופ' זיו רייך, רו"ח - דיקן בית הספר לביטוח המכללה האקדמית נתניה
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.