הגשתם בקשה לקבלת אזרחות פורטוגלית והיא עדיין לא אושרה? כדאי שתבדקו היטב מה קורה בתיק.
אי אפשר לפספס את הפרסומים של החברות הרבות שקמו בכדי לטפל בנושא הוצאת האזרחות הפורטוגלית, בעקבות תיקון חוק צאצאי המגורשים, המקל על צאצאי מגורשי ספרד להגיש בקשה ולקבל אזרחות פורטוגלית היום.
מאז כניסת החוק לתוקף, כ-12,000 פונים מכל העולם, ובהם ככל הנראה סביב 4,000 ישראלים כבר קיבלו אזרחות, למעלה משלושים אלף נמצאים בהליכי קבלת אזרחות שלבים שונים. עם השנים, וככל שגובר זרם הבקשות, הקריטריונים לקבלת אזרחות הופכים לנוקשים יותר, ובמיוחד כאשר מתרחש אירוע משמעותי שגורם לפגיעה באמון הציבור בתקינות מערכת רשות האוכלוסין.
לאחרונה אירע אירוע בדיוק כזה: פרשת שחיתות רחבת היקף שנחשפה בפורטוגל בחודש האחרון מאיימת לשנות את הנהלים בבקשות האזרחות, ובכלל זה של אלפי ישראלים. במסגרת הפרשה, נעצרו למעלה מעשרים איש, בהם בכירים ברשות האוכלוסין הפורטוגלית ("הקונסרבטוריה"), וכן שלושה עורכי דין, שני פקידי משרד האוצר, גורמים בביטוח לאומי, ומפקח שירות החוץ והגבול.
כל אלה נעצרו בחשד כי קידמו באופן לא חוקי הליכי קבלת אזרחות וויזות עבודה. חשוב לציין שאין ישראלים בקרב עצורים המעורבים בפרשה, אך הרשויות בפורטוגל יקיימו ככל הנראה בדיקה רוחבית, לראות מי עוד מעורב בעניין, וזו יכולה לעכב מאד את כל ההליכים המתקיימים כעת.
את ההשלכות העתידיות הצפויות מהפרשה הנוכחית ניתן לצפות בעקבות אירועים שהיו ברשות האוכלוסין הפורטוגלית בשנת 2013, אז נחשפה פרשה שעניינה היה יישום הקלות בתחום המיסוי בעקבות הליכי תושבות והתאזרחות למשקיעים.
אותה פרשה הביאה לבחינה נוספת של תיקים מאותו הסוג ולשידוד מערכות הבדיקה והבקרה ברשות האוכלוסין. צעדים אלו הביאו גם לעיכוב של הליכים שלא היו תחת חשש, אך נבדקו באותה עת לאחר שהתפוצצה הפרשה. לבסוף, כל הליכי בחינת האזרחות עוכבו, ונערכה בדיקה רוחבית לכל התיקים.
לאור האירועים האחרונים והאפשרות להשפעה על הבקשה האישית,מומלץ לעשרות אלפי הישראלים שהגישו בקשה ונמצאים בשלבי הבחינה שלה לבדוק את תקינות ההליך ולוודא שכל החומרים הוגשו כראוי וללא קיצורי דרך.
אז מה עושים?
לנוכח מצב חדש זה, כדאי לבצע את הפעולות הבאות:
- למי שמטופלים באמצעות חברה או עורך דין ישראליים, מומלץ לפנות לעורך הדין או לחברה, ולבקש לקבל את פרטי עורך הדין בפורטוגל המטפל מטעמם בתיק. כדאי לוודא שאף אחד מהאנשים המעורבים בפרשות שם איננו קשור לטיפול בתיק שלכם.
- לדרוש מספק השירות בארץ לקבל את עותק הקבלה מתשלום האגרה לקונסרבטוריה, בסך 250 יורו, עבור הגשת הבקשה.
- כדאי גם לדרוש מספק השירות בארץ לקבל סטטוס עדכני על מצב התיק, ולהבין באיזה שלב בתהליך הוא נמצא כעת.
אין קיצורי דרך
ככל שנמצא שהמסמכים שלכם או הבקשה שלכם עברו דרך ידיו של אחד החשודים, יש להבין מהחברה עמה התקשרתם בארץ את הפתרונות שהיא מציעה, שכן לכל הפחות יהיה עיכוב של תיקכם, למשך תקופה לא ידועה של זמן.
משך הליך בחינת הבקשה הממוצע בקונסרבטוריה היום אורך כשנתיים (בהחלט יש מקרים שהעניין לוקח שנה, אך קחו בחשבון שיש כאלה שזה לוקח להם גם שלוש שנים). ייתכן שכעת יזדקקו הרשויות לזמן רב יותר כדי לבחון את הבקשות.
במשרדי למשל, ישנם לקוחות שקיבלו אזרחות תוך שנה, אך נזהרתי מלהבטיח למישהו פרק זמן זה. היזהרו ממי שמבטיח לכם פחות מכך או מתחייב על זמנים, במקום בו אין לו באמת כל שליטה על התקדמות התהליך.
כאשר אתם מגישים בקשה לאזרחות, כדאי לדקדק ולהקפיד על כל שלב ושלב, ולהביא אסמכתאות ברורות. מי שינסה לעשות קיצורי דרך יכול להינזק בעטיים. אמנם אני מהווה בעל עניין בהיותי עורך דין העוסק בתחום, אולם בכל זאת אציין כי הפרשה מראה שוב שנכון לבצע את תהליך בקשת האזרחות באמצעות עורכי דין המצויים בתחום ועובדים עם אנשי מקצוע אמינים. לא דרך גורמים אחרים, ובלי קיצורי דרך.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.